Fi de cicle en Ford Almussafes: el camí cap a l'electrificació

L'era dels vehicles elèctrics arribarà a la factoria Ford d'Almussafes l'any 2024

Guardar

Logo de Ford a la fàbrica d'Almussafes. Imatge de Jorge Gil
Logo de Ford a la fàbrica d'Almussafes. Imatge de Jorge Gil

L'era dels vehicles elèctrics arribarà a la factoria Ford d'Almussafes l'any 2024. La fi d'una època i l'inici d'una nova, amb tot el que això comporta, arriba després de l'anunci de la companyia de la finalització de la producció dels models S-Max i Galaxy en la planta valenciana i de l'històric model Fiesta en Colònia (Alemanya) després de 47 anys.

L'acceleració de l'estratègia de l'electrificació total dels vehicles de passatgers en 2030 i de tot el seu portfolio en 2035 és el motiu. Ara, segons afirma la companyia, es presentaran tres nous vehicles elèctrics de passatgers i quatre nous vehicles comercials elèctrics a Europa per a 2024 amb les previsions inicials de "vendre més de 600.000 vehicles elèctrics per a 2026", arribant a una producció de vehicles elèctrics que rondarà els "1,2 milions en sis anys".

Ximo Puig y Reyes Maroto han visitado la planta de Ford Almussafes
Ximo Puig i Reyes Maroto han visitat la planta de Ford Almussafes

Un camí ja iniciat

La planta d'Almussafes es troba immersa, actualment, en un procés d'electrificació de les seues línies de fabricació, després que la direcció de la multinacional assignara a la València la producció dels futurs models elèctrics de la companyia a Europa, una assignació en fase d'estudi. Una adjudicació que servirà per a garantir la càrrega de treball en els pròxims anys.

En la seua visita a la fàbrica a inicis de setmana, la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, va anunciar que les previsions són que Almussafes estiga fabricant en exclusiva els models elèctrics en 2026. Per això, la firma estatunidenca concorrerà a la segona convocatòria del pròxim Perte del vehicle elèctric (Perte VEC).

La producció de vehicles elèctrics suposarà adaptar la plantilla actual a aquest procés, ja que es requereix una menor mà d'obra per a la seua fabricació, "prop d'un 30% menys", tal com afirmen els sindicats.

Dos trabajadores con un vehículo en la fábrica de Ford en Almussafes. Imagen de Rober Solsona
Dos treballadors amb un vehicle a la fàbrica de Ford a Almussafes. Imatge de Rober Solsona

Quatre models en l'actualitat

Actualment, Ford fabrica a València quatre models de vehicles: Kuga, Transit Connect, S Max i Galaxy, per aquest ordre d'importància quant a volums de producció. Fa uns mesos es va anunciar la finalització de la fabricació del Transit, per a la qual no hi ha confirmada una data concreta. Quan aquesta es materialitze, Almussafes es quedaria únicament amb la producció del Kuga, el de major pes actualment, fins a la producció dels nous elèctrics.

Les instal·lacions valencianes produeixen unes 80 unitats al dia dels models S-Max i Galaxy, del total dels 1.400 cotxes manufacturats al dia. En aquest sentit, els sindicats coincideixen que "encara que els vehicles elèctrics necessiten menys mans d'obra, es desconeix quants models eixiran de la fàbrica diàriament i si és una producció alta no sobrarà gent".

El director de fabricació, Dionisio Campos, ha anunciat que l'any vinent l'empresa i els sindicats s'asseuran a abordar les "alternatives" perquè aquest procés es duga a terme de la forma més "suportable".

Arxivat a:

Destacats