El turisme valencià es reactiva per Setmana Santa

Els nivells d'ocupació hotelera tornen a nivells previs a la pandèmia

Guardar

Platja de Cullera
Platja de Cullera

La Comunitat Valenciana encarava aquesta Setmana Santa amb grans expectatives com a impuls definitiu a una reactivació econòmica molt esperada en el sector turístic. I tot apunta al fet que així serà. Després de dos anys de pandèmia, tots els indicadors conviden a l'optimisme i reflecteixen xifres similars a aquestes mateixes dates de 2019, l'última campanya prèvia a la Covid-19.

Així, els hotels del litoral de la Comunitat Valenciana parteixen amb una ocupació superior al 80% i s'espera que aquest percentatge augmente amb les cada vegada més habituals reserves d'última hora. Entre els destins més sol·licitats del litoral destaca Benidorm amb una previsió d'ocupació del 90%, la ciutat de València, amb una ocupació mitjana del 87,25%, o Cullera, que arribarà al 80%. Pel que respecta a l'interior, la previsió d'ocupació hotelera ronda el 75%, mentre que a la província de Castelló es frega el ple, amb unes expectatives superiors al 92%.

Aquestes xifres són fruit del resultat del sondeig que ha elaborat Turisme Comunitat Valenciana a una mostra d'hotels de totes les categories per a comprovar l'ocupació hotelera real per a les nits del 14,15,16 i 17 d'abril. El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, afirma que són "xifres molt similars a 2019" i destaca que amb elles "es confirma la senda de reactivació turística iniciada aquest 2022".

Vista aérea del Rincón de Ademuz
Vista aèria del Racó d'Ademús

El Bo Viatge, factor clau

Aquests bons resultats estan motivats per la recuperació del mercat internacional en la Comunitat Valenciana, que ja mostra el seu dinamisme i registra només en els dos primers mesos de l'any prop de 675.000 turistes estrangers; així com per l'impacte del Bo Viatge que acumula, només per a aquests dies de Setmana Santa, prop de 4.130 reserves que sumaran 50.000 pernoctacions addicionals de turisme local.

Per províncies, a Alacant s'han realitzat un total de 2.676 reserves, a Castelló 993 i a València 461. Els destins més sol·licitats en les reserves realitzades a través delBo Viatge per a aquesta Setmana Santa són Benidorm, Calp, Peníscola, Altea, València, Elx, Dénia, Morella, Finestrat i Alacant.

Els pisos turístics augmenten les reserves

En el cas dels habitatges turístics, també estan veient augmentades les reserves durant aquests dies, arribant a una ocupació del 90% i recuperant, així, els nivells de 2019, segons les dades de l'Associació d'Apartaments Turístics (APTUR).

En concret, les reserves per a aquesta setmana en els pisos turístics valencians oscil·len entre el 85% de les places de l'interior i el litoral de la província de Castelló i el 95% dels allotjaments de la ciutat de València i la Costa Blanca d'Alacant.

D'acord amb les xifres de la plataforma, el territori valencià recupera també el turisme internacional, encara que amb nivells un 10% inferiors als de la Setmana Santa de 2019, igual que en altres destins competidors com Canàries, Catalunya, Balears o Andalusia.

Platja de Gandia
Platja de Gandia

Les reserves en restaurants també creixen

El sector de la restauració també afronta amb optimisme aquests dies festius. Segons un informe de l'aplicació The Fork, les reserves online per a aquests dies en restaurants han augmentat un 56% en la Comunitat Valenciana en comparació amb 2019. Respecte al 2021, aquestes reserves s'han incrementat un 154%.

Segons l'aplicació, el Divendres Sant es perfila com el favorit dels valencians i visitants per a anar de restaurants, preferiblement per a menjar i en terrassa, amb un 30% de les reserves. En general, els establiments de menjar mediterrani i en horari de migdia són els més sol·licitats pels comensals, que gastaran de mitjana uns 31 euros per persona en cada menjar o sopar.

Per zones, Altea encapçala la llista amb un augment del 594% respecte a 2021 i del 392% enfront de 2019, seguida d'Alacant (253% més respecte a 2021 i 109% més respecte a 2019) i València (145% més respecte a 2021 i 16% més respecte a 2019).

No obstant això, segons la Coordinadora d'Hostaleria dels Barris de València, el sector de la capital valenciana preveu facturar un 36,5% menys que en el mateix període de 2019 pel fet que són més els valencians que es desplacen a altres destins que els turistes que arriben a la ciutat, la preocupació de les pimes per l'actual context derivat del conflicte d'Ucraïna i les seues conseqüències econòmiques o que encara no hi ha un final definitiu per a la crisi de la Covid-19.

Siga com siga, i ateses les bones previsions metereològiques, a partir del divendres tot apunta al fet que el sector viurà un impuls que pot ser essencial per a encarar una completa recuperació de cara als mesos d'estiu.

Destacats