El Centre del Carme proposa un recorregut pel pensament i obra de Joan Fuster en el seu centenari

'Fuster en el seu temps' és l'exposició més completa sobre l'obra i vida del pensador valencià

Guardar

Dues persones observen part de les obres de 'Fuster en el seu temps' del Centre del Carme
Dues persones observen part de les obres de 'Fuster en el seu temps' del Centre del Carme

El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) de València proposa un recorregut pel pensament i obra de Joan Fuster a través de 'Fuster en el seu temps'. Es tracta de l'exposició més completa sobre l'obra i vida del pensador valencià i podrà visitar-se des d'aquest 21 de novembre fins al pròxim 26 de febrer.

Així ho han presentat el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Ximo López, el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) i del CCCC, José Luis López, el president de la Comissió de l'Any Fuster de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Ramon Ferrer i el comissari Francesc Pérez Moragón.

Es tracta d'una mostra que reuneix una àmplia col·lecció d'obres d'art formada per 28 escultures de José Cusachs, Manolo Boix i Andreu Alfaro; 62 pintures, dibuixos i obra gràfica d'artistes com Artur Heras, Pilar Dolz, Miquel Navarro, Juan Genovés, Antoni Miró, Antoni Tàpies, Josep Renau, Joan Miró o l'Equip Realitat; més de 150 fotografies i un nodrit compendi de llibres, revistes i documentació. També inclou 8 dibuixos originals i una pintura de Joan Fuster.

La mostra, comissariada per Francesc Pérez Moragón al costat d'Edelmir Galdón i Salvador Ortells, es presenta així com la més completa sobre el pensador valencià i podrà gaudir-se fins al 26 de febrer en el Centre del Carme.

Presentació de 'Fuster en el seu temps' en el CCCC
Presentació de 'Fuster en el seu temps' en el CCCC


Un agitador de consciències i de cultura

El secretari autonòmic de Cultura i Esport, Ximo López, ha destacat que "estem davant la major exposició organitzada per a fer valdre la trajectòria d'un intel·lectual lúcid, inconformista i arriscat. Un agitador de consciències i de cultura, com ho és el mateix Centre del Carme en el qual es troba. Possiblement l'intel·lectual valencià més important del segle XX".

"Creiem que els comissaris de la mostra, a part de ser uns coneixedors en profunditat de la trajectòria i l'obra de Fuster, han sabut concebre un itinerari extremadament atractiu per a visitants molt diversos: els que coneixen a Fuster i els que no ho coneixen", ha afegit López, que apunta que "també han tingut la capacitat de dirigir-se a moltes generacions diferents i cadascuna de les persones que visite aquesta exposició li traurà més suc per uns aspectes o altres, segons els seus gustos personals. A més, la mostra compta amb tota una sèrie d'obres d'art de primer nivell i de documentació que conviden a passejar-la durant hores".

"Aquesta exposició celebra el centenari del naixement del gran escriptor Joan Fuster, proposant un acostament a la seua obra i la seua personalitat a través d'una selecció de peces, obres i documents reunits per ell mateix, i que van formar part de la seua vida i la seua labor quotidiana. Programar aquesta mostra en el Centre del Carme ens dona l'oportunitat de presentar a Fuster a les audiències més joves que cada dia ens visiten", en paraules de Pérez Pont.

Una jove en 'Fuster en el seu temps' del CCCC
Una jove en 'Fuster en el seu temps' del CCCC

Recorregut expositiu

L'itinerari expositiu s'estructura en una seqüència de blocs temàtics interconnectats, els quals, a més d'oferir una visió global i completa de la dilatada trajectòria vital i literària de l'escriptor, permeten captar la pervivència del seu llegat intel·lectual i material en els nostres dies.

Arranca amb la infància del pensador amb el títol 'Un món menut', i continua per l'adolescència i els primers intents com a escriptor amb 'Sempre als peus de les lletres'.

Seguidament, s'aborda el Fuster que inicia treballs clau de conscienciació valenciana i valencianista. Es tracta d'un apartat titulat 'Una mirada valenciana', que aprofundeix en el que va suposar la publicació de 'Nosaltres els valencians' i 'El País Valencià'.

A partir d'ací el relat expositiu navega d'una banda definida com a 'Provatures, interpretacions', que se submergeix en tota la seua trajectòria assagística, per a passar després al seu vessant periodístic amb el bloc 'En paper de periòdic'.

El Fuster incòmode per a una part de la societat en què va viure i el Fuster inconformista tenen la seua representació en l'exposició en el bloc 'Observador implacable'. A continuació, es passa a donar a conéixer a l'intel·lectual valencià com a referent de moltes generacions en 'Influència i lideratge'.

La mostra acaba amb el bloc titulat 'Professor, a classe!', que aborda la seua relació amb la vida universitària.

Durant les pròximes setmanes, i per a completar l'exposició, el Centre del Carme presentarà una intervenció que duran a terme les artistes Cachetejack.

Destacats