La pandèmia s'estabilitza en la Comunitat Valenciana

Les restriccions i el pla de vacunació aconsegueixen baixar la incidència a dades d’octubre

Guardar

terraza cullera
terraza cullera

Segueix la tendència a la baixa tant en contagis com en incidència per Covid-19. Després d'aconseguir doblegar la corba d'una agressiva tercera ona, la Comunitat Valenciana s'encamina cap al final de la primera setmana des de la relaxació en les restriccions. De moment, tots els indicadors mostren dades positives.

La incidència acumulada del coronavirus en l'àmbit autonòmic ha baixat dels 100 casos per cada 100.000 habitants, xifra que no es donava des del mes d'octubre i se situava ahir en 83,76. Es tracta de la quarta autonomia amb la taxa més baixa, per darrere d'Extremadura, Balears i La Rioja.

Així ho recollia ahir l'actualització diària de casos de coronavirus que publica el Ministeri de Sanitat, en la qual s'observa que la incidència acumulada a set dies se situa en 29,24; la tercera menor per darrere de Balears i Extremadura.

Per part seua, l'ocupació hospitalària també continua baixant: ahir havien 734 pacients covid ingressats en planta, 89 menys que el dimecres, amb el que el percentatge d'ocupació de llits ha descendit del 7,12% al 6,35%.

De la mateixa manera, la pressió en UCI també continua descendint amb 223 llits ocupats, 17 menys que el dimecres, amb el que el percentatge ha baixat del 23,62% al 22,12%. Tots dos paràmetres se situen per davall de la mitjana d'Espanya. La taxa de positivitat també ha decrescut del 9,19% al 8,96%.

MILLORA TAMBÉ EN LES RESIDÈNCIES

Una tendència a la baixa que també s'ha vist reflectida en les residències valencianes. I és que per primera vegada en cinc mesos, dimarts passat les residències de la Comunitat Valenciana no registraven cap nou positiu per coronavirus. Una dada que es va veure truncat el dimecres amb la detecció d'11 nous casos entre residents i 15 en treballadors, però que és menor que la tendència en anteriors setmanes.

De fet, des de l'última actualització, els casos positius en residències de majors s'han reduït a 70, encara que s'ha informat de 7 noves defuncions. Així i tot, la valenciana és de les comunitats autònomes amb menor percentatge de defuncions i contagis en residències de majors respecte als valors totals.

EL PLA DE VACUNACIÓ, CLAU

A més de les restriccions, el procés de vacunació ha sigut clau per a frenar aquests contagis. Un procés que, malgrat les demores de l'enviament de vials per part de les farmacèutiques, avança segons el previst. En aquest sentit, es preveu que, d'ací a la fi de març, tota la xarxa de residències estiga ja immunitzada, en haver rebut la segona dosi de la vacuna.

El pla de vacunació també avança per a la resta de la població, seguint l'ordre i els criteris per als diferents grups considerats com a prioritaris. A partir del mes d'abril es preveu donar l'espenta definitiva amb la vacunació massiva, permetent subministrar 400.000 dosis setmanals, més de mig milió de vacunes al mes.

Si les xifres es compleixen, aquest augment de la immunitat entre la ciutadania valenciana permetria combatre a una possible quarta ona, que s'espera que puga arribar abans de l'estiu lligada a l'alçament de les restriccions, o, almenys, fer que no siga tan virulenta com la tercera.

Malgrat això, cal tindre en compte que no totes les persones que han passat la Covid-19 desenvolupen anticossos suficients que els protegisquen enfront del virus, segons han avisat metges i especialistes de VithasLab, els qui avisen que la determinació d'anticossos depén de si es van adquirir després de la malaltia o després de la vacunació. Per tant, no tots els que han passat la malaltia han de considerar-se ja immunes.

IMPORTÀNCIA DE LES RESTRICCIONS

Per tot això, i fins que passen uns mesos, s'ha de seguir amb la màxima precaució. En aquest sentit, la Comissió de Salut Pública, en la qual es troben representades totes les comunitats i ciutats autònomes i el Ministeri de Sanitat, acordava ahir el tancament perimetral de les comunitats autònomes i la limitació de la mobilitat nocturna de les 22 a les 6 hores amb motiu de la Setmana Santa.

El mateix president Ximo Puig destacava ahir que actualment "tots els indicadors són millors que la mitjana espanyola, però necessitem una prudència absoluta". Al seu judici, flexibilitzar massa les restriccions, mesures que es revisaran la setmana vinent, aniria en contra de la superació de la pandèmia gràcies a la vacunació, ja que "ara podem veure que la llum al final d'aquest túnel terrible és una realitat". "Ja estem en condicions d'abordar el final d'una etapa", augura, però avisa que "no serà d'un dia per a un altre".

Es tracta, defensa el cap del Consell, d'"encapsular" en la mesura que siga possible aquesta situació perquè després de Setmana Santa, quan acabe l'estat d'alarma en maig, es puguen "alçar definitivament les restriccions".

Arxivat a:

Destacats