La vacunació i les restriccions milloren les dades a les residències valencianes

Febrer ha sigut el mes més letal en les residències de la Comunitat Valenciana. Ara, afronten març amb més esperança

Guardar

Residència de Rafelbunyol
Residència de Rafelbunyol

La situació epidemiològica de la Comunitat Valenciana continua millorant. Els nous contagis s'han reduït significativament, al mateix temps que el nombre de persones ingressades a causa de la Covid-19 ha anat disminuint. Una tendència a la baixa, que també s'ha vist reflectida a les residències valencianes. Per primera vegada en cinc mesos – poc abans que començara la tercera ona de la pandèmia – aquest dimarts, les residències de la Comunitat Valenciana no registraven cap nou positiu per coronavirus.

I encara que aquesta situació no s'ha repetit, ja que d'acord amb les dades facilitades per la Conselleria de Sanitat, aquest dimecres es van notificar 11 nous positius en residents i 15 en treballadors, les dades continuen millorant. De fet, des de l'última actualització, els casos positius en residències de majors s'han reduït a 70, encara que s'ha informat de 7 noves defuncions. Així i tot, la Comunitat Valenciana és de les comunitats autònomes amb menor percentatge de defuncions i contagis en residències de majors respecte als valors totals.

Així, segons l'últim informe del Ministeri de Sanitat, les residències de majors de la Comunitat Valenciana han registrat, des de l'inici de la pandèmia, el 29% del total de defuncions notificades, un percentatge molt allunyat, per exemple, del de Catalunya, que se situa en el 82%, o del de Madrid que suposa un 36%. A més, les xifres situen a la Comunitat Valenciana entre les autonomies amb dades més esperançadores, només millorada per Canàries, Múrcia i Andalusia.

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assenyalat que "les dades demostren que la situació epidemiològica ha millorat en l'exterior, perquè el virus sempre entra de fora". No obstant això, ha demanat prudència, ja que "encara hi ha morts i persones contagiades". Si bé les restriccions han donat els seus fruits, el procés de vacunació també ha ajudat, i molt, a estabilitzar la situació i, sobretot, frenar els contagis en les residències.

I és que la vacunació, malgrat les demores de l'enviament de vials per part de les farmacèutiques, avança segons el previst. En aquest sentit, d'ací a la fi de març, tota la xarxa estarà ja immunitzada, en haver rebut la segona dosi de la vacuna, i, per tant, es començarà a veure la llum a les residències valencianes.

Davant aquesta dada, Oltra ja ha avançat que estudiarà, tant amb el sector com amb la Conselleria de Sanitat, l'aplicació d'una nova normativa per a regular com s'ha d'actuar en les residències després d'aconseguir la completa immunitat enfront del virus. Així, alguns dels aspectes que podrien estar sobre la taula seria determinar si per a poder ingressar en una residència, a més d'una PCR negativa com s'exigeix ara, també es requerisca estar vacunat contra la Covid-19.

"S'hauria d'aprovar una nova normativa per a establir canvis que augmenten el confort de les persones residents", assenyalava fa unes setmanes la consellera. No obstant això, cal recordar que no afectaria el decret que regula les restriccions que ha de seguir cada residència en funció del nivell d'alerta del municipi en el qual es trobe i que, entre altres mesures, regula les eixides de les residències o les visites ordinàries.

Febrer ha sigut un dels mesos negres a les residències de la Comunitat Valenciana, sent el més letal de la pandèmia. De fet, va tindre dues setmanes amb més de 140 persones mortes, registrant el passat 11 de febrer, 42 morts, el major nombre de defuncions en 24 hores. Ara, les dades permeten afrontar el mes de març amb major esperança perquè, com assenyala Oltra, "comencem a tindre a les persones majors un poc fora de perill".

Arxivat a:

Destacats