Baldoví, sobre el finançament autonòmic: "a Ximo Puig li demane que, per damunt de socialista, siga valencià"

Des de Compromís reclamen a la ministra Montero que faça una proposta per a començar a debatre la reforma

Guardar

baldovi
baldovi

La reforma del finançament autonòmic segueix estancada. A les portes de complir-se 15 mesos des que Pedro Sánchez fora investit president el gener de 2020, res ha canviat respecte a aquest tema que manté al conjunt de la societat valenciana com a la pitjor finançada de l'Estat espanyol.

Sobre aquest tema, Joan Baldoví, diputat en el Congrés per Compromís, ha reiterat el seu malestar amb la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, per no abordar una problemàtica que el polític valencià considera "molt greu". "La ministra, per enèsima vegada, tira una patada avant i parla en futur de la reforma de finançament autonòmic i hem vist que quan es parla de futur pròxim sempre és d'un futur remot. Així li ho ha comunicat al president Puig, la reunió amb la ministra Montero no ha suposat cap avanç", denúncia Baldoví.

La setmana passada va tindre lloc una trobada entre Montero i Puig on es va marcar el termini d'un mes per a signar el conveni que permetrà convocar les ajudes a les empreses per la crisi derivada de la pandèmia. El president va abordar durant la trobada, celebrada en la seu del Ministeri d'Hisenda, la "necessària" reforma del sistema de finançament autonòmic, un canvi de model que la ministra es va comprometre a agilitar "en els pròxims mesos".

UNA POSTURA "MOLT MÉS DURA"

Per a Joan Baldoví "la postura de Ximo Puig hauria de ser molt més dura, molt més reivindicativa i molt menys comprensiva", ja que considera que "hem sigut massa comprensius amb aquest govern, que en els primers huit mesos hauria d'haver-nos posat una proposta damunt de la taula i han passat quasi huit mesos més...".

"Si al País Basc es pot estar parlant de transferències, ací podem parlar d'un tema que és fonamental, un tema del qual en el Ministeri ja es disposa del dictamen dels experts. Demanem al govern que faça una proposta i a Ximo Puig que, per damunt de socialista, siga valencià", demanda el representant de Compromís.

Un dels passos que la formació valencianista reclama "com a mínim" és la realització d'una proposta inicial "i, a partir d'ací, ens posem a discutir". "La ministra ja ho pot fer. Que aquesta proposta després l'hem de consensuar, d'acord, però el treball del Ministeri és presentar una proposta. Hem de pegar un primer pas per a després donar el segon. Si mai fem un primer pas, mai avançarem", afirma Baldoví, qui insisteix que "han d'haver-hi mecanismes de compensació a les comunitats autònomes que, en paraules de la mateixa ministra, tenen el pitjor finançament del conjunt d'autonomies".

LA COVID-19 "NO POT SER UNA EXCUSA"

Per al diputat en el Congrés "la Covid-19 no pot ser l'excusa" per a no avançar en el tema del finançament autonòmic, "de fet, hauria de ser el pretext per a impulsar la seua reforma d'una vegada per totes". "Durant aquest període l'Estat ha facilitat més recursos a la nostra Comunitat, però no sols a la nostra, els ha facilitats a totes, per la qual cosa aquesta situació de desavantatge s'ha mantingut igual", recorda Joan Baldoví.

Respecte al futur i si pensa que aquest tema s'abordarà durant 2021, l'integrant de Compromís afirma ser "sempre optimista, però la realitat és que han passat ja 15 mesos" i considera que, en aquest tema, "el Partit Socialista està fent de Partit Popular, una cosa que no m'agrada gens".

Aquest distanciament amb els socialistes no provocarà "en cap cas" una ruptura de l'acord de govern, però avisa que sí que pot implicar conseqüències futures: "Des de Compromís no permetrem mai que hi haja un govern de dretes, ara bé, si el PSOE es creu desvinculat dels acords que signa amb altres partits per a la seua investidura, probablement nosaltres, en algun moment, legítimament ens podrem sentir desvinculats d'un acord d'investidura al qual hem sigut molt lleials".

LA POSTURA DEL PP, "UNA AUTÈNTICA FARSA"

El portaveu d'Economia del PP en Les Corts, Rubén Ibáñez, va assegurar ahir que el cap del Consell, Ximo Puig, és "un president anunci que no executa" perquè va afirmar en 2015 que el "pilar" del seu govern anava a ser el canvi del model de finançament, però "ara veiem com el Govern del PSOE, de Pedro Sánchez, li dóna una galtada" en aquesta matèria. Ibáñez va recordar que des de fa més de dos anys i mig, des de 2018 amb l'eixida de Mariano Rajoy del Govern d'Espanya, la comissió d'experts no s'ha tornat a reunir.

Per a Baldoví aquesta declaració demostra que "el PP no té vergonya". "Que el Partit Popular reivindique ara això després de tindre el govern de l'Estat i de pràcticament totes les comunitats autònomes i que no fera res malgrat que la llei ho exigia és una desvergonya". A més, el dirigent de Compromís recorda que el PP valencià va estar "més callat que un mut" mentre governava el PP a Espanya "i ara que estiga tan reivindicatiu no té perdó; és una autèntica farsa".

Destacats