Soler i l'infrafinançament autonòmic: "Podem ser comprensius amb el Govern, però la paciència té un límit"

El titular d'Hisenda al Govern valencià admet que el nou model de finançament autonòmic "és un partit que cal guanyar-lo al Congrés dels Diputats"

Guardar

Xisco-Navarro_València-Extra_Vicent Soler-5
Xisco-Navarro_València-Extra_Vicent Soler-5

El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha defensat aquest dilluns que la reivindicació d'un finançament autonòmic just per a la Comunitat Valenciana segueix tan vigent com en 2015 i és "més necessària que mai", encara que ha remarcat que el Govern està en minoria en el Congrés i que seria "injust" comparar la situació amb la d'abans del virus.

"Podem ser comprensius, però la paciència té un límit", ha declarat en roda de premsa telemàtica sobre si està decebut amb el Ministeri d'Hisenda per no haver iniciat els treballs per al nou model de finançament a l'inici de 2021, com es va comprometre l'any passat.

Soler ha garantit que la ministra, la també socialista Mª Jesús Montero, és conscient de l'infrafinançament valencià i s'ha mostrat disposada a solucionar-ho "al més aviat possible, com ha repetit per activa i per passiva", després de la seua recent reunió amb el 'president' de la Generalitat, Ximo Puig (PSPV).

Ha destacat que "la via institucional és la més efectiva" per a reclamar-ho. "Puig li ho va transmetre a la ministra en el seu despatx: poques coses poden superar aquesta pressió", ha recalcat sobre la petició de la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra (Compromís), que els polítics valencians unisquen forces en el Congrés i el Senat.

A partir d'ací, Soler ha reconegut que al Govern li correspon "obrir" el nou model de finançament, però "qui ha de tancar-lo és el Congrés, on PSOE i Unidas Podemos estan en minoria, partits que representen a Euskadi o Navarra juguen en una altra lliga" pel seu règim foral "i Catalunya està al que està".

"AQUEST PARTIT ES JUGA EN EL CONGRÉS"

"Aquest partit cal guanyar-lo en el Congrés dels Diputats", ha insistit demanant no crear falses expectatives. Al seu judici, el Govern podria presentar una "alternativa" a l'actual model de finançament caducat que tinga més possibilitats de tirar endavant en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), encara que ha advertit que això és només un "tràmit".

En aquest escenari, el conseller s'ha mostrat encantat amb què "el PP estiga en aquest partit", ja que la seua presidenta autonòmica, Isabel Bonig, interrogarà aquest dijous a Puig en la sessió de control sobre quan hi haurà un canvi de model de finançament en la Comunitat que retorne el deute històric. "En el moment en què hi hagués acord amb el PP, el tema estaria resolt; tan senzill com això", ha resolt.

Però ha posat l'accent que el finançament autonòmic es dirimeix a Madrid i no a les Corts, preguntat per la possibilitat que tots els partits valencians facen un nou front comú: "Aquest partit cal guanyar-lo allí, no aquí".

Dit això, Soler ha sostingut que no es pot comparar el Ministeri d'Hisenda de Montoro amb el de Montero, perquè no és el mateix estar en majoria absoluta que en un govern de coalició, al que se suma la crisi. "Ara crec que estem veient la llum al final de la pandèmia i es donen les condicions perquè siga així", ha confiat.

I ha reiterat que la reivindicació és "absoluta" perquè la Comunitat no estiga en desavantatge, després de tornar a destacar que el Govern haja destinat fons extraordinaris "sense precedents a l'Espanya autonòmica" en 2020 i 2021. "La suficiència financera està garantida, l'equitat no. Reivindiquem l'article 155 de la Constitució per a no maltractar a ningú per falta de recursos", ha aprofundit, "ara fa falta més que mai".

Destacats