Els veïns de València, satisfets amb la seua vida i salut

Les relacions de parella, la família i les amistats són les més valorades i més del 70 % de les persones afirmen realitzar alguna activitat física, segons el baròmetre municipal

Guardar

Fotografia aèria de la ciutat de València. Imatge: Visit València
Fotografia aèria de la ciutat de València. Imatge: Visit València

L'últim estudi ciutadà sobre salut i estil de vida a València no ha deixat indiferent a ningú. La ciutat del Túria està reconeguda com una de les millors per a viure, i ara són els mateixos veïns i veïnes els que puntuen amb un notable la satisfacció amb la seua vida. En concret, la qualifiquen amb una nota del 7,3 sobre 10. Així ho recull el recent baròmetre municipal sobre activitat física, percepció de la salut, patrons de somni i alimentació, així com a salut mental i prevalença de malalties cròniques.

L'enquesta, realitzada durant els mesos de gener i febrer de 2024, apunta a la importància de les relacions de parella, la família i les amistats en matèria de salut mental. Estes xarxes essencials de suport puntuen amb un notable alt sobre l'alt grau de satisfacció dels valencians i valencianes amb la seua vida diària. El paper de la família destaca per sobre de la resta amb una valoració de 8,8. En este sentit, el 53,2 % dels enquestats no s'assega mai només, mentre que un 1,6 % reconeix la seua solitud.

L'esport com a motor d'una vida saludable

L'estudi detalla que la pràctica d'activitat física és generalitzada, i variada, entre el conjunt de la ciutadania. De fet, un 70,2 % de les persones enquestades manifesten que dediquen part del seu temps lliure a realitzar exercici o algun tipus d'esport; i fins i tot el 33 % afirma que ho realitza diàriament. Les activitats favorites són caminar o fer senderisme amb un 54,3 %, mentre que el gimnàs és la segona opció més habitual amb un 31,4 %. Altres activitats populars són anar amb bicicleta (9,9 %) i córrer (9,8 %).

Personas haciendo senderismo
Persones fent senderisme

"València és una ciutat ideal per a fer esport a l'aire lliure i per a passejar, per això des de l'Ajuntament, en el marc de la Capitalitat Verda, estem impulsant totes les nostres zones verdes i parcs urbans", destaca la regidora de Turisme, Innovació i Captació d'Inversions, Paula Llobet. En aquesta línia, l'edil també subratlla l'engegada de diverses rutes verdes per a gaudir de "el nostre ric patrimoni natural".

En certa manera, la pràctica esportiva sol ser sinònim d'una bona salut. I esta és la lectura que desprén l'anàlisi d'aquest estudi, ja que l'autopercepció dels veïns i veïnes de València és "molt positiva". El 55,2 % dels enquestats afirma que gaudix de bona salut, mentre que el 26,8 % assegura que la seua salut és molt bona. Tan sols l'1,5 % de la ciutadania reconeix que és dolenta i un 0,5 % que és molt dolenta. El baròmetre també destaca que el 69,2 % considera que té tanta salut com qualsevol.

Alimentació i descans

Un altre dels aspectes estudiats pel baròmetre són els hàbits d'alimentació, el pes i el somni. Així, l'enquesta indica que les hores de somni en un dia laborable es troben entorn de les 7 hores, la mitjana d'altura s'establix en 168,5 cm, el pes en els 72,1 kg i quant a l'índex de massa corporal, un 47,7 % presenta un pes normal.

D'altra banda, els productes que més es consumixen diàriament són els làctics. En concret, el 71 % de les persones admet el consum de llets de derivats, un 61,3 % fruita fresca, un 58 % fruites i hortalisses, mentre que el pa, l'arròs, la pasta o altres cereals se situa en un 56,6 %. Pel que fa a la seua preparació, el 50,2 % dels valencians i valencianes els elaboren a casa enfront de tan sols un 0,2 % que consumix de manera habitual aliments precuinats.

Parada de mercado de alimentos frescos (Jacopo Maia)
Parada de mercat d'aliments frescos (Jacopo Maia)

En referència al consum d'alcohol, un 61,9 % afirma que ho consumix i d'estos, un 20,2 % ho fa diàriament, recull el baròmetre. Per la seua banda, un 38 % de la població assenyala que és abstèmia enfront d'un 8,8 % que considera que beu en excés. A més, l'estudi recull que un 47,6 % dels enquestats va començar a beure begudes alcohòliques sent encara menor d'edat, especialment entre els 15 i els 17 anys.

La sanitat pública, la primera opció

La satisfacció amb la qualitat de vida en la ciutat de València i una bona salut generalitzada es traduïx en l'escassa incidència de malalties cròniques. Segons indica l'estudi, un 63,7 % no té diagnosticada cap, encara que un 36,2 % sí que afirma patir algun tipus d'estes malalties. Entre elles, destaquen malalties d'ossos (24,4 %) i articulacions i la hipertensió (21,5 %).

D'altra banda, les persones enquestades expliquen que els símptomes més freqüents són el mal de cap, de gola, oïda, ulls o dents amb un 43,4 %, mentre que les malalties cardíaques presenten una menor reproducció reincident amb un 6,1 %. Per la seua banda, la situació futura que més preocupa a la ciutadania és el deteriorament mental amb un 40,8 %.

Finalment, per a fer front tant a malalties passatgeres com a recurrents, la sanitat pública és la més utilitzada entre la població valenciana amb un 77,2 %. En aquest sentit, el baròmetre especifica que les atencions més demandades són les odontològiques amb un 94,9 %, les de fisioteràpia amb un 94,7 % i les òptiques i ginecològiques amb un 93,8 %.

Destacats