'Renaturalització València' crearà una ciutat amb més zones verdes i biodiversitat abans de finalitzar 2025

El projecte 'Renaturalització València' dotat amb 3,8 milions d'euros preveu quatre actuacions en la ciutat com la creació d'un nou jardí en el solar de Jesuïtes

Guardar

'Renaturalización Valencia' creará una ciudad con más zonas verdes y biodiversidad antes de finalizar 2025
'Renaturalización Valencia' creará una ciudad con más zonas verdes y biodiversidad antes de finalizar 2025

L'Ajuntament de València avança en el procés de renaturalitzar i dotar de més zones verdes a la ciutat amb el projecte 'Renaturalización València'. Este pla inclou quatre actuacions per a "augmentar les zones verdes a València i millorar la vida i la convivència de la ciutadania", ha explicat Juanma Badenas, regidor de Parcs i Jardins en l'Ajuntament de València, qui ha presentat hui el pla juntament amb la directora de la Fundació Biodiversitat (MITECO), Elena Pita, i Ignacio Lacomba, cap del Servei de Parcs i Jardins.

En concret, el projecte batejat com 'Renaturalització València' inclourà quatre actuacions principals: la creació d'un jardí mediterrani en el solar de Jesuïtes (l'antic Jardí de Trini Simó que ara portarà el nom d'una persona víctima del terrorisme); l'execució d'una prada mediterrània en el tram VI del Jardí del Turia, la construcció de parcel·les d'horts urbans en el barri d'Orriols i desenvolupar 120 actuacions al llarg de diferents espais naturals de la ciutat en pro de la biodiversitat com la sembra de flora nativa, nius per a aus insectívores i estanys permanent i temporals.

En eixe sentit, les quatre accions hauran d'estar acabades abans del 31 de desembre de 2025, ja que estan finançades a través d'una convocatòria de subvencions de la Fundació Biodiversitat per a fomentar actuacions dirigides a la renaturalització i resiliència de ciutats espanyoles en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (Next Generation EU). Així, el seu pressupost total ascendix a 3,85 milions d'euros dels quals tres milions es destinaran a l'execució de les tres actuacions de renaturalización; 680.161 euros seran per a despeses de personal; i 148.407 euros per a despeses generals.

Presentació del projecte "Renaturalització València"
Presentació del projecte "Renaturalització València"

Així mateix, el projecte inclou també la redacció i execució d'un pla de gobernanza i participació, d'un pla de comunicació i sensibilització, i d'un pla de mesurament i seguiment d'indicadors, que permetran quantificar i verificar el compliment dels objectius inicialment previstos.

Un projecte per a renaturalitzar la ciutat i fer front al canvi climàtic

Badenas ha descrit el pla 'Renaturalització València' com "un dels grans projectes que té la regidoria de Parcs i Jardins esta legislatura" i el seu objectiu és augmentar els espais verds a València per a afavorir el seu renaturalización per a incrementar la capacitat de resiliència de la ciutat davant factors com el canvi climàtic, la contaminació o les ones de calor. Precisament, Elena Pita, directora de la Fundació Biodiversitat ha especificat que "la naturalesa pot ser la font de solució" davant els reptes mediambientals futurs.

El projecte va ser presentat a la subvenció del Ministeri de Medi ambient i Transició Ecològica per l'Ajuntament de València en col·laboració amb el Jardí Botànic de la Universitat de València, la Fundació Global Nature i SEO-BirdLife i Elena Pita ha descrit els quatre aspectes que van fer que esta iniciativa fóra aprovada per la fundació que dirigix.

En primer lloc, que este tinguera una planificació al llarg del temps basada en la sostenibilitat; també la participació de diferents actors incloent la ciutadania i les fundacions expertes i que l'horta com a valor cultural valencià fóra el fil conductor del projecte. I, finalment, l'aspecte d'educació ambiental i creació de coneixement que permetrà este projecte ;a més del foment de la biodiversitat i la protecció d'espècies autòctones.

Destacats