Quins vehicles no podran circular per València quan s'active la Zona de Baixes Emissions?

La ciutat haurà de posar en marxa la ZBE abans de l'1 de gener de 2024, però l'Ajuntament aposta per limitar l'entrada de vehicles sol quan se superen els llindars màxims de contaminació

Guardar

Cotxes circulant per un carrer de València
Cotxes circulant per un carrer de València

La ciutat de València descompta els dies perquè la Zona de Baixes Emissions (ZBE) entre en funcionament. Precisament, falta poc més d'un mes perquè aquesta àrea amb restriccions al tràfic es pose en marxa en la capital valenciana, ja que l'1 de gener de 2024 és la data límit fixada per l'Executiu central perquè aquesta entre en vigor. Així, València (d'igual manera que les ciutats de més de 50.000 habitants) haurà de convertir certes parts del seu terme municipal en "Zones de Baixes Emissions". La principal característica d'aquestes és que el tràfic rodat estarà limitat i dependrà de com de contaminant siga cada vehicle per a autoritzar la seua circulació i estacionament o no.

En eixe sentit, segons estipula la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica, només podran circular per la ZBE aquells cotxes amb aquests distintius ambientals atorgats per la Direcció general de trànsit (DGT): l'etiqueta blava '0 emissions', l'etiqueta verda i blau 'ECO', la de color verd 'C' i la groga 'B'. És per això que, d'acord amb la normativa, els cotxes que no tinguen etiqueta ambiental de la DGT (que són aquells que usen gasolina i que van ser matriculats abans de l'any 2000 o els vehicles de diésel matriculats abans de 2006) no podrien circular ni estacionar pels carrers de la Zona de Baixes Emissions.

Restriccions puntuals sols si augmenta la contaminació

No obstant això, el regidor de Mobilitat, Jesús Carbonell, va descartar implementar restriccions permanents al trànsit i va advocar per que aquestes només foren aplicades si se superen els llindars màxims permesos de contaminació; és a dir, només hi haurà restriccions de vehicles els dies en què els índexs de pol·lució siguen massa elevats. En aquesta línia, el consistori aposta per permetre l'entrada de qualsevol cotxe en la ZBE (amb o sense etiqueta ambiental) sempre que els nivells de contaminació no siguen massa alts.

Cotxes circulant pel centre de València. Imatge: Xisco Navarro
Cotxes circulant pel centre de València. Imatge: Xisco Navarro

El motiu principal és que els informes encarregats pel consistori municipal per a analitzar en quins barris de la ciutat se superen els llindars de contaminació han conclòs que en cap de les zones les dades de contaminació eren més alts dels permesos. Uns informes els resultats dels quals xoquen amb les conclusions de les anàlisis publicades per la Universitat Politècnica de València. En ells, s'exposa que, segons els estudis duts a terme pel grup d'investigació dirigit per José Vicent Oliver, en el 49 % dels punts de mesurament que van ser distribuïts pels barris de València es registren elevats nivells de contaminació.

Segons va assegurar el propi Carbonell en roda de premsa, existeix "una possibilitat remota" que se sobrepassen els llindars, per la qual cosa ha descartat que les restriccions al trànsit entren en funcionament de manera habitual. Encara així, les 275 càmeres que llegiran les matrícules dels vehicles seran instal·lades i aquestes només s'activaran i sancionaran aquells dies en els quals els nivells de contaminació siguen molt alts. "La ZBE es posa en marxa i s'instal·laran les càmeres, però no hi ha necessitat d'aplicar mesures restrictives si es confirmen tots els estudis realitzats. Només aplicarem restriccions quan se superen els llindars, però és una possibilitat remota", va afirmar Carbonell.

Destacats