València, més a prop del soterrament de les vies del tren: "les obres es licitaran en uns dies"

Una vegada soterrada la platja de vies, es crearà un nou corredor verd que unirà Malilla amb els barris del sud de la ciutat

Guardar

Parc Central de València / Foto: 'Valencia Parque Central Alta Velocidad 2003 S.A.'
Parc Central de València / Foto: 'Valencia Parque Central Alta Velocidad 2003 S.A.'

L'alcalde de València i portaveu de Compromís, Joan Ribó, ha fet, aquesta vesprada, durant una trobada pública amb el veïnat de Malilla, el gran anunci: "en uns dies es licitaran les obres per a enterrar la platja de vies de València i convertir-les en un bulevard verd que unirà Malilla amb La Raiosa i la Creu Coberta".

Es tracta, sens dubte, de la gran operació ferroviària que transformarà la imatge de la ciutat, donant pas a un projecte urbanístic pendent des de fa anys. I és que amb les obres de soterrament de les vies del tren no només s'aconsegueix cosir la ciutat, unint els districtes de Quatre Carreres i Jesús, sinó que "canviarà per complet la perspectiva d'una de les zones més devastades de la ciutat", ha assenyalat Ribó.

El futur corredor verd Federico García Lorca s'anirà desenvolupant a mesura que vagen avançant les obres de soterrament. De manera que si es compleixen els terminis podria veure la llum en 2027. Un enorme corredor verd de 49.000 m² que anirà des del Pont de Giorgeta – que desapareixerà després de la creació del canal d'accés – fins al Bulevard Sud.

Simulació futur corredor verd Federico García Lorca
Simulació futur corredor verd Federico García Lorca

Com serà el corredor verd Federico García Lorca

Com ja va detallar en el seu moment el regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, s'eliminarà el trànsit de la zona apostant per uns accessos en bucle utilitzant el carrer Sant Vicent i la carretera de Malilla. Així mateix, es planteja la incorporació d'un carril bici bidireccional de fins a 3 metres d'ample, i voreres multifuncionals que tindran entre 6 i 12 metres d'ample. Per descomptat, en la nova zona que es crearà al llarg d'aquest corredor, es projectarà la construcció de nous habitatges – uns 5.000, entre els quals es reservaran part per a VPO.

Així i tot, la urbanització estarà subjecta a un concurs d'idees que es llançarà des del consistori per a conéixer les necessitats dels veïns i veïnes, i que definirà les línies del nou corredor verd.

Simulació del corredr verd García Lorca. Ara i després
Simulació del corredr verd García Lorca. Ara i després

Aprofitant aquesta actuació, es revisarà la reurbanització del carrer Sant Vicent, així com el PAI de Parc Central i Sant Marcel·lí per a adaptar-los als criteris de barris de 15 minuts – amb la consegüent millora d'infraestructures i serveis – però, a més, es combinarà amb l'estudi de l'entorn del cementeri, el soterrament de la C3 i els projectes de la Caserna d'Enginyers i el d'Artilleria. Sens dubte, un projecte urbanístic integral que, en un futur, també connectarà amb el corredor del nou llit del riu Túria, pendent de la seua renaturalització.

Finalment, i davant la impossibilitat d'eliminar la connexió motoritzada entre l'avinguda Giorgeta i Peris i Valero s'ha projectat una planta viària que comptarà amb dos carrils en cada sentit per al trànsit motoritzat, i un carril bici unidireccional en cada sentit.

Noves dotacions per a Malilla

D'altra banda, durant la seua intervenció, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha posat en valor les noves dotacions amb les quals comptarà el barri de Malilla. En aquest sentit, ha recordat el nou centre de salut, que ja està en obres, i que inclourà, a més de les antigues unitats de medicina de família i pediatria, altres noves com a maternal, cirurgia menor i una unitat de prevenció contra el càncer de mama.

Així mateix, el vicealcalde, Sergi Campillo i la regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario, han fet referència tant al CEIP 106 de Malilla, el projecte del qual ja està acabat i comptarà amb una inversió de quasi 14 milions d'euros; com el futur mercat agroecològic que es posarà en marxa en els pròxims mesos impulsant el comerç de proximitat i la venda de productes sense intermediaris.

Destacats