València, de les grans ciutats espanyoles que més redueix el deute municipal

Es passarà de 750 milions d'euros en 2015 a 230 milions a la fi de 2023

Guardar

Plaça de l'Ajuntament de València
Plaça de l'Ajuntament de València

València és, de les grans ciutats espanyoles, la que més ha reduït el seu deute municipal, d'acord amb el Banc d'Espanya. De fet, en aquests últims set anys, l'actual equip de govern – format per Compromís i PSPV-PSOE – ha aconseguit una reducció del 70%, passant dels 750 milions de deute heretat el juny de 2015 als 230 milions d'euros que hi haurà a la fi de 2023, la qual cosa suposa un 24,5% sobre els ingressos previstos.

Una reducció del deute que, en paraules de l'alcalde de València, Joan Ribó, "ens ha permés disposar de majors recursos". Tant és així que els comptes municipals per a 2023 tornaran a superar, per segon any consecutiu, els mil milions d'euros. Un increment de 32 milions respecte a l'exercici anterior que situa el pressupost municipal per a l'any vinent en 1.042.869.604 €, el millor dotat de la història de l'Ajuntament de València.

"En aquests últims anys, la ciutadania compta amb un 41% més de pressupost, però deu un 75% menys", ha resumit el regidor d'Hisenda, Borja Sanjuán, durant la presentació d'uns comptes que, en línies generals, "reimpulsaran l'activitat econòmica i ajudaran a les persones més afectades per l'escalada de preus mitjançant la promoció social".

Així, la progressiva reducció del deute municipal "ha propiciat un estalvi per a l'exercici 2023 en despeses financeres de 9,5 milions d'euros". En aquest sentit, ha afegit l'alcalde: "estalviem 12 milions en amortització de préstecs i incrementem 2,5 milions d'euros la partida a interessos per la situació econòmica i l'increment de l'Euríbor". Però a més, "ha permés, durant els últims set anys, incrementar la despesa social, el suport als sectors productius i millorar el servei a la ciutadania".

L'alcalde de València Joan Ribó i el regidor d'Hisenda Borja Sanjuán
L'alcalde de València Joan Ribó i el regidor d'Hisenda Borja Sanjuán

D'aquesta manera, per a 2023, l'Ajuntament de València contempla un augment de les partides destinades a millorar els béns i serveis de la ciutat, com els 86 milions d'euros que s'invertiran en residus i neteja per a, per exemple, millorar la neteja viària (1,4 milions) o el nou impost estatal per a la gestió de residus per al qual l'Ajuntament destinarà 4,6 milions perquè la ciutadania no haja de fer front.

Així mateix, hi ha una partida de 19,5 milions per a 2023 per al Cicle Integral de l'Aigua amb la finalitat de millorar el servei de clavegueram i proveïment d'aigua i la creació de depòsits de tempesta davant l'emergència climàtica; o 76,4 milions d'euros – un increment de 2,5 milions respecte a 2022 – per a fer front a l'increment de costos de personal i combustible de l'EMT.

Finalment, cal destacar que, en les despeses de 2023, es contempla, a més, la gestió de la Marina de València que, després de la dissolució del consorci passa a l'Ajuntament; així com el finançament del 25% de les obres del Canal d'Accés ferroviari que suposa 31,4 milions d'euros. En definitiva, partides econòmiques que no podrien sostenir-se si no s'haguera dut a terme aquesta significativa reducció del deute municipal.

Destacats