València es posiciona "a l'avantguarda" del turisme intel·ligent a Europa

La ciutat serà capital europea del turisme en 2022 gràcies a quatre eixos principals

Guardar

La plaça de l'Ajuntament de València
La plaça de l'Ajuntament de València

Sostenibilitat, accessibilitat, digitalització i impuls de la creativitat i el patrimoni. Aquests són els quatre eixos que han permés a la ciutat de València convertir-se en la capital europea del turisme intel·ligent durant l'any 2022. Amb això, la capital valenciana es posiciona “a l'avantguarda” en aquest aspecte en el continent europeu. La vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, el regidor de Turisme, Emiliano García, i el director gerent de Visit València, Toni Bernabé, han presentat aquest matí en roda de premsa el que implica aquest reconeixement la ciutat. Així han destacat l'esforç “que porta realitzant l'Ajuntament en els últims anys en matèria de turisme intel·ligent”.

“Ens marcàrem l'objectiu que València tinguera un turisme sostenible i atemporal, és a dir, que fora atractiva tot l'any. Havia de ser un destí urbà amb una sèrie d'atributs que ens fera atractius sense dependre de les grans massificacions que succeïen durant dos o tres mesos a l'any. I ara ho som gràcies a la posada en valor els seus atributs històrics, la seua avantguarda i la identitat mediterrània. Amb això, hem aconseguit fer a la ciutat recognoscible i de la qual la gent està orgullosa”, ha assenyalat Gómez.

Aquesta capitalitat europea del turisme intel·ligent portarà amb si una sèrie d'activitats i iniciatives que seran desgranades a principis del pròxim any. Aquest reconeixement, la primera edició del qual va tindre lloc en 2018, ve arran del impuls per part de la Unió Europea perquè els països membre estiguen a l'avantguarda en aquest sentit. Exemple d'això són les ciutats guardonades en edicions anteriors. És el cas de Hèlsinki, Lió, Göteborg i Màlaga, entre altres.

Una de les principals accions per les quals València ha pogut obtindre aquest nomenament és la col·laboració entre l'administració pública i el sector privat. “Ha sigut clau en la consecució dels avanços establir un marc institucional entre els sectors. València porta treballant des de 2015, en la primera edició vam ser finalistes, i després deixàrem passar dues edicions per a deixar madurar els projectes. I al final ho vam aconseguir”, ha expressat Toni Bernabé.

El director de Visit València ha afegit que “la capitalitat és una gran oportunitat per a donar visibilitat i és un premi al treball ben fet”. Amb aquest reconeixement, Bernabé és conscient que cada vegada “són més les empreses que decideixen sumar-se a aquesta iniciativa perquè saben dels beneficis que aporten i això ens permet continuar avançant amb major celeritat”, i espera “potenciar el sistema de smart tourism a la ciutat perquè ens ajuden a avançar”.

A més, des de l'organització d'aquest esdeveniment es duran a terme accions de difusió i conscienciació de la rellevància que suposa el turisme intel·ligent per a la reducció de la petjada de carboni que provoca el turisme a les ciutats. Per això, ja s'està implantant l'etiqueta digital sostenible. Aquesta és una eina de mesurament de la petjada de carboni i hídrica que es col·loca en diferents espais turístics de la ciutat per a determinar quanta petjada de carboni està generant una determinada activitat.

Finalment, el regidor de Turisme, Emiliano García, ha posat en valor tot el treball que es porta elaborant des de Visit València per a fer tot això possible. Així, ha apuntat que per a evitar la coneguda com a ‘turismofòbia', des de la Regidoria “hem tractat de millorar l'autoestima dels valencians i posar guies a la seua disposició perquè coneguen la ciutat i impulsar els barris i enfortir així el seu orgull de pertinença”.

El concejal de Turismo, Emiliano Garcia, la vicealcaldesa de València, Sandra Gómez, y el director general de Visit València, Toni Bernabé
El regidor de Turisme, Emiliano Garcia, la vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, i el director general de Visit València, Toni Bernabé

 

Destacats