València continua en la senda de la recuperació d'espai públic posant el focus en el vianant

La regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, va presentar el concurs d'idees per a l'últim projecte d'aquest tipus a l'avinguda Pérez Galdós

Guardar

La Plaça de l'Ajuntament de València en la seua transformació per als vianants de manera permanent
La Plaça de l'Ajuntament de València en la seua transformació per als vianants de manera permanent

"València recupera més de 120.000 m² d'espai públic", expressava el passat 20 de desembre la responsable d'Urbanisme, Sandra Gómez. El balanç de l'any 2021 mostrat per l'Ajuntament reflecteix una sèrie de projectes que han anat en pro de la recuperació de l'espai públic a través de la renaturalització i la conversió en zona de vianants de diferents espais. A tot això, cal sumar el concurs d'idees anunciat ahir per a la reurbanització de l'avinguda Pérez Galdós.

La capital valenciana ha recuperat en favor del vianant 121.500 metres quadrats d'espai anteriorment ocupat pel trànsit motoritzat, la qual cosa equival a 4,5 vegades la de la plaça de l'Ajuntament o a 12 camps de futbol. Segons destaca Gómez, les majors actuacions corresponen als plans iniciats en Malva-rosa, Campanar i Beniferri, Castellar i Ciutat Fallera.

"Enfront d'un urbanisme agressiu que no té en compte als veïns i que posseeix molt pes del trànsit privat es busca una mobilitat sostenible i saludable i guanyar espai per a les persones", declarava ahir la regidora de Desenvolupament Urbà.

Per a l'any vinent, el consistori posarà el focus d'actuació en el barri de la Malva-rosa, ja que és la zona en la qual més diners s'invertirà des de l'Ajuntament. D'altra banda, la portaveu socialista també destaca que en 2022 s'avançarà "en el projecte de la València dels 15 minuts i a la ciutat de places, més sostenible i policèntrica, salvaguardar i posar en valor el seu patrimoni històric, i donar resposta al dret a l'habitatge", així com en l'"ampliació del parc públic d'habitatge públic, amb 323 destinades a lloguer assequible per a joves i famílies en situació de vulnerabilitat".

Reurbanització de Pérez Galdós

Imatge d'arxiu de l'encreuament de les avingudes Pérez Galdos i Giorgeta de València amb el carrer Jesús.
Imatge d'arxiu de l'encreuament de les avingudes Pérez Galdos i Giorgeta de València amb el carrer Jesús.

L'avinguda Pérez Galdós és una de les més transitades per vehicles hui dia a València. Per tant, l'actuació que preveu el consistori municipal suposarà un canvi "radical". "Aquesta és una de les avingudes principals de la nostra ciutat que enllaça amb molts barris de València com la Petxina, Nou Moles o Arrancapins, l'Olivereta o la Raiosa. El 70% de l'espai està dedicat al trànsit rodat i és una avinguda que ha estat posada en el punt de mira des de la seguretat viària i ja no respon als criteris de recuperació d'espai públic per als vianants", ha afirmat Gómez.

Aquest concurs de projectes haurà d'aprovar-se en la Junta de Govern Local del pròxim divendres. Una vegada aprovat, hi haurà una primera fase en la qual es podran presentar les candidatures amb una data límit de 60 dies naturals. Seguidament, un jurat tindrà un termini de tres mesos per a valorar les propostes presentades. A partir d'ací, se seleccionarà al guanyador, que tindrà un termini de sis mesos per a la redacció del projecte bàsic i la seua execució, que es preveu que dure uns 18 mesos aproximadament.

D'altra banda, els aspectes a valorar dins del projecte s'integren dins de quatre blocs: espai públic i paisatge urbà, sostenibilitat i criteris ambientals, integració social i adequació tècnica i econòmica. Això implica que l'originalitat i la innovació es tindran en compte a l'hora de seleccionar el projecte, així com que el disseny siga bioclimàtic i sostenible mediambientalment i siga accessible per a tothom.

"Actualment, hi ha zones de Pérez Galdós en les quals no caben dues persones a l'hora de creuar-se en les voreres. Per tant, com a requisits principals es troben que les voreres siguen de 4 metres, hi hagen nous passos de vianants, un nou carril bici similar de l'avinguda Prevalgut Reig, un carril bus, i hi hauran més arbres i vegetació perquè siga una avinguda més amable".

Preguntada pels terminis d'execució de la reforma definitiva de Pérez Galdós i Giorgeta, Gómez precisa que el concurs afecta "la reurbanització definitiva" i apunta que a principis de gener es començarà amb la reurbanització blana. Sobre eixa remodelació final no ha concretat dates, però ressalta que l'objectiu és deixar-la preparada abans que acabe el mandat actual. "Ara estem parlant de fer el projecte. Faig un càlcul prudent i raonable: deixar absolutament aprovat i encarrilat aquest projecte abans d'acabar la legislatura. Si el deixem ben encarrilat a final de la legislatura haurem complit amb l'objectiu", ha asseverat.

Disseny final de la plaça de l'Ajuntament de València

El disseny definitiu de la plaça de l'Ajuntament de València està cada vegada més a prop. L'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, va anunciar aquest cap de setmana que són 28 els estudis que s'han presentat al concurs per al disseny final d'un dels espais més emblemàtics de la capital valenciana. Així, serà un jurat el que seleccionarà la proposta guanyadora, que haurà de respectar els criteris establits en el procés de participació "Pensem la plaça".

No obstant això, una cosa és clara. La definitiva plaça de l'Ajuntament comptarà amb un espai de 12.000 metres quadrats, serà per als vianants, renovarà els llocs de flors, disposarà de fonts per a beure, banys públics, ombra, vegetació i fins i tot una zona per a plantar la falla o disparar la mascletà.


A l'hora de seleccionar la proposta guanyadora, la vicealcaldessa de València i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, ha assenyalat que es valorarà "molt positivament" que incloga una solució que permeta traure d'aquest entorn la línia C1 de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) amb l'objectiu de fer una plaça "100% per als vianants", tal com van sol·licitar els veïns en el procés de participació 'Pensem la plaça' que es va realitzar a principis de 2019 i encaminat a aquesta reforma.

Cal recordar que un jurat majoritàriament tècnic, paritari i multidisciplinari --del qual formaran part tant Sandra Gómez com l'alcalde, Joan Ribó, representants de la Conselleria de Cultura, del Col·legi d'Arquitectes, enginyers i tècnics municipals-- triarà entre tres i cinc projectes finalistes i d'ací el guanyador.

Destacats