València compta amb l'única sala de simulació d'emergències amb escenaris reals d'Espanya

Aquesta sala se situa en el nou complex sanitari Campanar Ernest Lluch de València

Guardar

Servei Emergències Sanitàries
Servei Emergències Sanitàries

El Complex Sanitari Campanar Ernest Lluch ja compta amb la nova seu del Servei d'Emergències Sanitàries de la Comunitat Valenciana on se situa una sala de simulació d'emergències capdavantera a Espanya. I és que és l'única que permet la simulació de situacions d'emergència amb la recreació d'escenaris reals. De fet, com assenyalen des de la Conselleria de Sanitat, està servint com a exemple per a altres administracions autonòmiques.

La sala de simulació compta amb diferents escenaris: un d'ells és un habitatge, amb sala d'estar i bany; un altre és d'exteriors, amb cafeteria, via pública amb motocicleta per a simular un accident de trànsit o entrada a una discoteca amb escales. En definitiva, diferents zones en les quals posar en pràctica la intervenció en diferents escenaris que es donen habitualment. Així mateix, compta amb una cabina assistencial que simula l'interior d'una unitat del SAMU, amb el mateix material i equipament; i una cabina de control i enregistrament, així com una aula amb pantalles per a seguir cada exercici que es practica.

Respecte al material del qual disposa aquesta sala, compta amb simuladors d'adults, de bebés, pelvis per a entrenament de part, simulador per a maneig de la via aèria, entrenador per a drenatge toràcic i descompressió del pneumotòrax o entrenador de punció intraòssia, entre molts altres utensilis per a dur a terme qualsevol tècnica o maniobra que es presente en una emergència sanitària extrahospitalària.

Finalment, cal destacar que gran part de l'equipament es pot traslladar a espais reals perquè les simulacions siguen molt més aproximades a la realitat. En definitiva, una sala pionera que situa a València en una ciutat de referència. I és que com ha destacat el conseller de Sanitat, Miguel Mínguez, "aquesta sala suposa grans avantatges tant per a la formació dels professionals, com per a l'entrenament per a l'activitat diària".

Serveis d'emergència
Serveis d'emergència

Però aquesta sala és tan sols una part de la nova seu de Servei d'Emergències Sanitàries de la Comunitat Valenciana, que té una superfície de 3.142 metres quadrats. Una inversió de 4,5 milions d'euros que ha servit per a unificar un servei que, en paraules del conseller, "és fonamental, ja que atén diàriament més de 2.000 demandes d'urgències i emergències".

D'aquesta manera, a l'interior de la nova seu s'han situat, també, dormitoris i sales d'estar per al personal assistencial de suport vital avançat; magatzems de material, que inclou el carrusel de farmàcia, un mecanisme automatitzat de dispensació de fàrmacs; la zona administrativa, amb dues sales de reunions; així com una àrea de formació, amb aules i una sala de simulació.

En la zona exterior, s'ha habilitat tant un aparcament de vehicles d'emergències sanitàries, com un box de manteniment.

Finalment, aquesta seu albergarà el CICU (Centre d'Informació i Coordinació d'Urgències), que es troba actualment en un edifici annex a l'hospital Pare Jofré. S'espera que, per a aquest estiu, ja ocupe les noves instal·lacions en el Complex Sanitari Campanar Ernest Lluch

Aquesta actuació se suma a les altres que s'han dut a terme o s'estan executant en aquest nou espai sanitari de la ciutat de València que disposarà d'un centre de salut amb serveis assistencials punters; o un centre d'especialitats que es preveu que estiga acabat a la fi de 2023.

Destacats