València celebra la jornada 'Parlem de centres cívics'

Guardar

Panoràmica de la Ciutat de les Arts i les Ciències
Panoràmica de la Ciutat de les Arts i les Ciències

València acull demà la jornada de treball "Parlem de centres cívics", organitzada per la Regidoria de Participació i Govern Obert, que comptarà amb la presència de participants en centres cívics d'altres ciutats. Entre els confirmats hi ha 'Espacio Vecinal de Arganzuela' (Madrid), La Harinera (Saragossa), Ateneu 9 Barris (Barcelona) i la biblioteca de San Fermín (Madrid). Actualment València té una mancança de xarxa de centres cívics, i amb aquesta jornada es busca aprendre d'altres experiències locals.

Disposar d'aquest tipus de centres és una demanda que la ciutadania ha plantejat en els processos de participació. Atés que València no té encara una xarxa específica, durant el procés de definició del model de participació, la ciutadania va proposar constituir-la. El model de participació aprovat el desembre passat inclou un apartat específic sobre els centres cívics: "Es desenvoluparà, al llarg de tota la ciutat i de manera progressiva, una xarxa de centres cívics barrials que proporcionaran una infraestructura i un espai físic per a la trobada i el treball col·lectiu de les associacions. Seran espais codissenyats i cogestionats amb el teixit associatiu de la ciutat, podent desenvolupar models diferents en funció de la realitat social i del teixit associatiu".

En aquest sentit, la regidora de Participació i Govern Obert, Neus Fàbregas Santana, ha explicat la realització d'aquesta jornada en funció del "compromís de codissenyar les polítiques públiques, per a generar un espai de reflexió portant diversos models existents en altres ciutats de l'Estat i un espai de debat des de la realitat que tenim en la ciutat sobre usos i gestió dels possibles/futurs centres cívics".

En la jornada Parlem de centres cívics s'exposaran les experiències de models de gestió i ús de centres cívics d'altres ciutats, com Saragossa, Barcelona i Madrid, que serviran, posteriorment, per a impulsar un debat conjunt entre l'administració, la ciutadania i les entitats socials sobre la seua posada en marxa a València. En la jornada es donaran a conéixer experiències com les de l'Ateneu 9 Barris de Barcelona, amb el seu representant, Xavi Artal, que exposarà el seu model de gestió cívica. Elvira Mena, participant en el Espacio Vecinal d'Arganzuela, detallarà les característiques d'aquesta iniciativa; Diego Garulo, de La Harinera, parlarà sobre aquest model de cogestió en el qual la ciutadania desenvolupa, al costat dels tècnics municipals, les activitats de l'espai; i Marisol Mena, explicarà el procés de disseny veïnal de la biblioteca de Sant Fermín, en el districte madrileny d'Usera.

Destacats