València avança sobre rodes de bici

La ciutat continua amb la construcció de nous carrils bici per a contribuir a la mobilitat sostenible en 2022

Guardar

Carril bici
Carril bici

València ha fet una forta aposta durant els últims anys en els carrils bici que connecten els diferents punts de la ciutat. La seua inversió ha apostat per una xarxa bici de qualitat que vertebra tota la ciutat i noves mesures de conversió en zona de vianants que pacifiquen el trànsit.

La cultura de la bicicleta a València també s'ha potenciat gràcies a la instal·lació de senyalització i aparcabicis que han convertit a aquests vehicles en un mitjà de transport segur, eficient i respectuós amb el medi ambient.

Visita a la Ciutat de les Arts en bicicleta
Visita a la Ciutat dels Arts amb bicicleta

En 2015, la ciutat de València comptava amb 160 quilòmetres de carril bici que no estaven ben executats, ja que se situaven en la vorera i estaven mancats de connexions entre ells. Hui dia, la ciutat aposta per continuar incrementant la seua xarxa de bicicleta; però d'una forma molt més eficient.

En 2021, l'Ajuntament de València va adjudicar per fi el contracte per a la redacció del Pla Director de la Bicicleta a fi d'incremental l'ús de la bicicleta i dels patinets elèctrics. A fi d'estendre encara més l'ús de vehicles sostenibles, aquest document planifica estratègicament un full de ruta per a la construcció dels nous carrils bici en un termini de deu anys.

Durant aquest any, part de les propostes recollides en el Pla Director de la Bicicleta ja s'estan duent a terme.

El Servei de Mobilitat Sostenible va començar el passat 10 de gener les obres per a donar lloc a un nou carril bici en general Avilés. També s'han iniciat les obres al carrer Sant Vicent per a connectar-la amb la plaça d'Espanya. D'aquesta manera, la xarxa d'itineraris sostenibles a València millorarà considerablement.

El carril bici que travessarà General Avilés començarà des de Piu Baroja i finalitzarà en l'avinguda Maestro Rodrigo; sent un tram bidireccional de 690 metres adherit a la calçada a excepció de les connexions amb els carrils ja existents situats en la vorera.

A més de ser una acció molt positiva per als ciclistes de la ciutat, els vianants també es veuran beneficiats amb el nou carril bici; especialment en la intersecció entre General Avilés i el carrer de Terrateig. Els semàfors s'eliminaran, donant total prioritat als vianants.

La mateixa acció es durà a terme al costat de la rotonda de l'avinguda de Piu Baroja, on es reubicarà l'encreuament de vianants per a acostar-lo al nou carril bici i millorar la seua accessibilitat.

Les obres suposen una inversió de 183.517,14 euros, i es preveu que estaran finalitzades dins de dos mesos i tres setmanes des del seu inici. A més, per a completar la connexió de la xarxa de carrils bici, en els pròxims mesos es durà a terme també un segon projecte que connectarà General Avilés amb Pius XII i l'avinguda de les Corts Valencianes.

Aquest segon projecte necessitarà un pressupost de 362.715,65 euros; però compta amb una ajuda dels Fons Europeus de quasi 170.000 euros. I, amb tots dos projectes, el barri de Campanar guanyarà més de 2.000 metres en carril bici.

 

Nova connexió ciclista a Sant Vicent Màrtir

Les obres per a la construcció del nou carril bici al carrer Sant Vicent Màrtir ja han començat. Amb una longitud de 375 metres que uniran el carrer amb la de Marvà i amb plaça d'Espanya; aquestes obres duraran aproximadament dos mesos.

El nou tram ciclista tindrà un cost de 226.839,63 euros i serà bidireccional. Amb una amplària de 2 metres i mig, el nou vial ciclista estarà adherit a la calçada a excepció de les connexions amb altres carrils bici que discórreguen per la vorera.

1211 Carril Bus- Bici Grans Vies
1211 Carril Bus- Bici Grans Vies

També suposarà grans millores per als vianants, ja que es reubicarà el carril bici dels voltants del carrer de Marvà a la calçada. S'incorporaran nous creus per als vianants i es reubicaran els ja existents per a millorar la connexió entre les voreres en plaça Espanya. A més, les voreres i illetes s'ampliaran a fi de guanyar espai per als vianants.

Aquests projectes, al costat de les pròximes obres planificades en l'avinguda del Cid, poden rebre una subvenció del 90% (sense IVA) en relació amb el pressupost inicial previst gràcies als fons Next Generation de la Unió Europea.

Destacats