Com separar residus i obtenir recompenses per reciclar

La ciutadania ha augmentat les xifres de reciclatge un 9,2% en els últims dos anys

Guardar

Reciclatge ecopatrulla
Reciclatge ecopatrulla

El reciclatge de residus ha crescut considerablement en els últims anys a causa de la conscienciació ciutadana mitjançant campanyes realitzades per l'Ajuntament de València.

Segons les dades publicades en el portal, els valencians i valencianes van reciclar un 14,5% dels residus generats el primer semestre de 2019; mentre que 2021 es va tancar amb un 23,7%. Com a resultat, el reciclatge ha augmentat un 9,2% a la ciutat de València en tan sols dos anys.

El contenidor marró, el que acull els residus orgànics, ha sigut el que més creixement ha experimentat. En 2019, durant el primer semestre, els valencians i valencianes van reciclar 5.645 tones de restes de menjar; mentre que en l'últim any es van recollir 13.197 tones entre gener i juny.

Encara que sí que hagen crescut les xifres de reciclatge a nivell genèric, la quantitat de residus generats han baixat considerablement. En el primer semestre de 2019 es van recollir un total de 174.900 tones de residus, i en 2021 les xifres indiquen que es van generar 162.017 tones durant les mateixes dates.

Encara que les dades ja són esperançadores, l'Ajuntament de València continua apostant per les campanyes de conscienciació i educació ambiental perquè la ciutadania genere menys residus i, a més, els separen correctament.

Xiquets i xiquetes aprenen sobre reciclatge en Quart de Poblet
Xiquets i xiquetes aprenen sobre reciclatge en Quart de Poblet


App de reciclatge a València

València continua lluitant per aconseguir el 55% de separació de residus que la Unió Europea ha establit com a obligació per a l'any 2025.

Amb un total de quasi 23.000 contenidors als carrers, 15 plataformes mòbils i cinc remolcs; els valencians i valencianes tenen tot el poder a les seues mans per a millorar les dades de l'últim any. A més, per a promoure encara més el reciclatge, la Generalitat Valenciana ha posat en marxa un projecte per a premiar als ciutadans i ciutadanes que el facen correctament.

Mitjançant l'app "Reciclos", creada per Ecoembes, les persones compromeses amb el medi ambient reben premis per reciclar. El seu ús és molt senzill, ja que simplement s'ha d'escanejar amb el mòbil cadascun dels codis de barres de les llandes i botelles de plàstic consumides per a acumular-les en el poal virtual. Una vegada en el contenidor groc, s'ha d'escanejar el codi QR que està situat en ell per a buidar el poal virtual.

D'aquesta manera, una vegada depositats els envasos correctament, s'obtenen "reciclos" a canvi, que poden ser canviats per abonaments de transport públic o per recompenses que es poden donar a projectes mediambientals o socials de l'entorn.

Com reciclar correctament

Encara que hui existeix multitud d'informació sobre com reciclar correctament els residus generats, encara existeixen dubtes sobre aquest tema amb uns certs desfets.

Això ocorre especialment amb el contenidor marró en ser un dels últims a instal·lar-se a la ciutat. Ací han de depositar-se les restes orgàniques, com ara els residus d'aliments, els tovallons bruts i els cartons tacats, els pòsits de café, les corfes d'ou, els taps de suro i les restes de flors i plantes.

Contenidor marró per a residus orgànics
Contenidor marró per a residus orgànics

Les bosses que es depositen en aquest contenidor han de ser compostables o biodegradables i han d'anar ben tancades. També és important destacar que restes que podrien confondre's com a "orgànics", com ara les burilles i les cendres, els residus mèdics (tiretes, cotons i benes ) i els tampons i compreses no s'han de tirar ací.

D'altra banda, l'oli usat i les piles compten amb un contenidor especial que no està situat en totes i cadascuna de les illetes de contenidors que es troben a la ciutat.

Els contenidors d'oli poden trobar-se, ordenats per barris, en aquest PDF. Els residus han de depositar-se en botelles de plàstic tancades de menys de 2,5 litres de capacitat. 

Un dels nous contenidors de reciclatge d'oli instal·lats a València
Un dels nous contenidors de reciclatge d'oli instal·lats a València

En el cas de les piles, els contenidors on han de depositar-se solen estar situats en Mercats Municipals, col·legis i altres dependències municipals. Tant les piles alcalines com les de botó poden depositar-se ací; i es pot consultar en aquest enllaç on es troba cadascun.

A més, l'Ajuntament ofereix la recollida de roba i calçat que ja no s'utilitze mitjançant quasi 300 contenidors especials.

I per a altres residus, com a telèfons mòbils o xicotets electrodomèstics, el Servei de Gestió Sostenible de Residus Urbans i Neteja de l'Espai Públic ha creat l'Ecoparc mòbil. El calendari de 2022, així com els horaris, poden consultar-se en la pàgina web de l'Ajuntament de València.

Ecoparc mòbil EMTRE
Ecoparc mòbil EMTRE