Vaga de taxis a València en protesta per la "competència deslleial" dels VTC que treballen "sense autorització"

La Confederació de Taxistes Autònoms de la Comunitat Valenciana anuncia una jornada d'atur enfront del complex 9 d'Octubre demà 24 d'abril

Guardar

Huelga de taxis en Valencia en protesta por la "competencia desleal" de los VTC que trabajan "sin autorización"
Huelga de taxis en Valencia en protesta por la "competencia desleal" de los VTC que trabajan "sin autorización"

El sector del taxi a València convoca una jornada de vaga per a denunciar la "competència deslleial i intrusisme" dels Vehicles de Transport amb Conductor, o més coneguts com VTC, apunten des de la Confederació de Taxistes Autònoms de la Comunitat Valenciana (CTACV). Una jornada de manifestació l'epicentre de protesta de la qual es produirà d'11 a 13 hores demà dimecres 24 d'abril enfront del complex 9 d'Octubre, encara que la confederació també ha anunciat diversos aturs al llarg de la Comunitat Valenciana amb la finalitat de mostrar el rebuig del sector del taxi a l'activitat de les VTC.

La CTACV ha destacat que ha interposat una demanda per "competència deslleial" i ha assegurat que no descarta interposar querelles penals per "desistiment de funcions" als responsables de l'Administració. "El sector del taxi porta anys patint una situació de competència deslleial i intrusisme de forma descarada i generalitzada", ha censurat, al mateix temps que ha retret que la Conselleria "no posa els mitjans per a acabar amb esta situació" i "les Meses d'Intrusisme creades no funcionen".

Des de la Confederació insistixen que les VTC "fan servei urbans sense autorització" i "se salten totes les normes de transport". "Hi ha centenars de VTC d'altres comunitats treballant en els nostres carrers i no poden fer-ho". És per això que des de l'entitat reclamen a l'administració pública més vigilància, ja que "la majoria de ciutats i municipis de la Comunitat Valenciana no tenen un servei d'inspecció format, i els que sí ho tenen, no tenen personal suficient", detallen des de la CTACV.

La d'este dimecres no serà la primera protesta que protagonitza el sector del taxi pels carrers de València, ja que fa poc més d'un any, a la fi de març de 2023, milers de taxis van col·lapsar les principals vies del centre de València per a reivindicar la mateixa proclama que es defensarà en la manifestació de demà: reclamar a la Conselleria d'Infraestructures l'aplicació efectiva de la llei per la qual els vehicles VTC sense autorització no poden treballar a València.

Una vaga recolzada per les organitzacions professionals majoritàries

La Federació Sindical del Taxi de València és una de les entitats que forma part de la Confederació i que recolzen l'atur convocat per a este dimecres. "Un dels majors problemes que estem patint a València és la competència deslleial de les plataformes perquè és evident que al nostre al voltant estan treballant sense autorització per a fer serveis urbans", explica a València Extra Fernando del Molino, president d'esta organització sindical.

"A pesar que ens diuen que a algunes empreses de VTC els sancionen diverses vegades en el mateix dia, estes seguixen treballant", afig del Molino. És per este motiu que des de la Federació assenyalen que l'aplicació dels sistemes de sancions està resultant ser un "problema", ja que "la inspecció i els sistemes de control no funcionen". "No sabem si no paguen les sancions o és que els ix més a compte pagar-les, però seguir treballant", explica el dirigent.

Com a solució, del Molino proposa, en primer lloc, augmentar les inspeccions per a identificar als VTC que realitzen serveis sense autorització. En eixa mateixa línia apunta la Confederació de Taxistes Autònoms de la Comunitat Valenciana (CTACV) qui, a més de potenciar els controls asseguren que és necessari millorar eixos equips d'inspecció.

En paral·lel, el president de la Federació Sindical del Taxi reclama conéixer "què està passant amb les sancions" interposades a les VTC. "Hem sol·licitat per escrit a la Conselleria que ens done la informació dels expedients de sanció i si es paguen perquè sabem que s'obrin, però no com acaben", aclareix. En eixa mateixa línia, del Molino demana "modificar el règim sancionador actual o crear un de nou a nivell autonòmic" com a mesura per a frenar "la competència deslleial" de les companyies de VTC cap al sector del taxi que porten denunciant des de fa anys.

El servei de taxi en l'estació d'AVE, en perill

A més dels problemes de competència entre els taxistes i els vehicles VTC, el sector del taxi també va expressar les seues queixes per a accedir i realitzar serveis en l'estació d'AVE Joaquín Sorolla de València a causa de les obres i la durada dels semàfors. Dues qüestions que dificulten l'accés dels taxis a l'estació generant cada dia grans embossos i acumulacions de vehicles i que, en conseqüència, posen en perill este servei.

Des de la federació, el seu president demana solucions i posa el focus en què el temps d'espera empleat per a entrar i eixir de l'estació força als taxis a no cobrir els desplaçaments des de i cap a la terminal valenciana d'AVE, ja que "el servei després no supera els 5 euros". "Fins i tot hi ha associacions que han fet comunicats recomanant que no vagen a recollir a passatgers de l'AVE per a forçar un poc a l'administració", afig el dirigent.

Canviar el sentit del carrer en la qual es troba la parada on col·loquen este tipus de vehicles i modificar de roig a ambre el semàfor més proper a l'estació "solucionarien el 90 % dels problemes", va declarar del Molino. Així i tot, el dirigent confirma que malgrat els intents tant de la Conselleria d'Infraestructures com de l'Ajuntament de València per a revertir la situació, la solució està en mans d'Adif. "Des d'Adif diuen que és qüestió de les obres" i que es tracta d'una situació temporal, expliquen des de la Federació Sindical del Taxi de València.

Destacats