Un referèndum simbòlic en la UPV sobre el model estatal: monarquia o república

El 13 de desembre, la UPV crida a les ‘urnes’ per a decidir quin model estatal prefereix l’alumnat, treballadors i professorat de la universitat

Guardar

UPV
UPV

Diferents universitats espanyoles s'han unit a la iniciativa que, a mitjan mes d'octubre, naixia en la Universitat Autònoma de Madrid, i que no està exempta de polèmica. La proposta? Un referèndum simbòlic perquè els universitaris espanyols opinen sobre si la monarquia és la institució adequada o és preferible la república. Una iniciativa que han secundat més de 20 universitats com la de Saragossa o la Universitat Politècnica de València (UPV).

Així, dijous que ve, 13 de desembre, ha sigut la data triada per a la convocatòria de consulta que es durà a terme en la Universitat Politècnica de València. "Estàs a favor de canviar la monarquia per una república com a forma d'Estat?", i si és així, "Estàs a favor d'obrir processos constituents per a decidir quin tipus de república?". Eixes seran les preguntes que hauran de contestar tots aquells universitaris, professorat i altres treballadors de la UPV que vulguen participar en aquest referèndum simbòlic, que s'obrirà a partir de les vuit del matí.

En la Universitat Autònoma de Madrid es van comptabilitzar, el passat 29 de novembre, un total de 7.303 vots, dels quals 6.111 van defensar instaurar la república a Espanya, d'acord a les dades que s'han publicat a través de les xarxes socials de 'Referèndum UAM'. Així i tot, la participació no va ser molt significativa, el mateix que s'espera en la UPV. D'aquesta manera, i tal com avança Eldiario.es, els promotors de la consulta dubten davant la possibilitat que el percentatge de participació siga significatiu, tenint en compte que per a votar caldrà tenir instal·lada una aplicació mòbil.

I és que les preguntes es respondran a través d'un bot de Telegram, un servei dissenyat per a poder participar de manera anònima i fiable, i que es podrà obtenir cercant en l'app 'ConsultamodeloestatalUPVbot'. Per a votar, s'haurà de verificar a l'usuari amb el correu electrònic de la UPV, garantint la privadesa de totes les dades. Així mateix, tant el Col·lectiu d'Estudiants per la República, com l'Associació Ciutadania i Comunicació, rebran una còpia de les votacions a temps real amb l'objectiu d'auditar els resultats d'aquesta consulta.

De moment, la Universitat de València no participarà en aquest referèndum sobre l'actual model estatal.

Destacats