Un projecte de Las Naves busca combatre la soledat dels majors a través d'un assistent de veu amb escolta activa

La iniciativa promou l'autonomia personal, té en compte l'adaptació a canvis i la capacitat de decidir d'aquestes persones

Guardar

Dues persones majors participants del projecte DIAL
Dues persones majors participants del projecte DIAL

Un projecte del centre d'innovació Las Naves de València, desenvolupat en col·laboració amb les universitats valencianes i una empresa de serveis d'ajuda a domicili, cerca combatre la soledat de les persones majors a través d'un assisteix de veu amb escolta activa. Aquesta metodologia evita tractar a aquest col·lectiu de manera paternalista i confia en el seu criteri, respectant els seus temps i la seua capacitat d'adaptació a canvis per l'edat i les circumstàncies de vida.

L'"objectiu principal" del projecte, DIAL (projectedial.com), és "combatre la soledat no desitjada en les persones majors a través del desenvolupament d'una eina amigable i innovadora basada en tecnologies de suport de veu multiplataforma", com ha detallat Las Naves en un comunicat.

Així mateix, Las Naves ha precisat que l'assistent de veu DIAL per a persones majors serà el primer que incloga l'escolta activa i ha destacat que aquesta eina "serà diferent de les que es troben actualment perquè està sent dissenyada especialment per a les persones que la utilitzaran".

En aquesta proposta participen al costat del centre d'innovació Las Naves, el grup SABIEN-Ítaca de la Universitat Politècnica de València (UPV); l'institut Polibienestar de la Universitat de València (UV) i l'empresa de serveis d'ajuda a domicili Iniciativa Social Integral.

Els fonaments de l'escolta activa són "facilitar l'autonomia de les persones majors, respectar el fet que la persona major que viu sola s'està adaptant als canvis que suposen l'edat i les circumstàncies de la seua vida", a més de tindre en compte que "conserva la capacitat de decidir el que li convé".

Durant aquesta setmana s'han dut a terme en Las Naves noves sessions de codisseny en cocreació en les quals dos grups de cinc persones majors cadascun han relatat els seus hàbits diaris, així com les dificultats que es troben per a realitzar-los. Entre ells han parlat de donar-se una dutxa, netejar la casa, fer la compra o tindre vida social.

Amb aquesta informació, així com amb la recollida en les anteriors sessions que es fa amb aqueixes persones i amb els seus familiars i les pròximes que es realitzaran, es busca que el "diàleg" amb DIAL siga "molt més precís i concorde a les necessitats" del col·lectiu.

L'experta Elena Ariste, que col·labora en el projecte, ha assenyalat que aquest diàleg, aplicant l'escolta activa, "tindrà en compte que la persona major es troba en un procés de canvi que la fa més vulnerable", però ha subratllat "per molt fràgil que es trobe té la capacitat per a pensar i arribar a entendre i decidir el que li convé".

Ariste ha considerat "un error" dirigir-se a les persones majors "d'una forma paternalista, com si no saberen ja pensar" i "dient-los el que han de fer", així com "exigint-los uns temps que no són els propis de la seua edat".

L'experta ha destacat que a través de l'escolta activa, DIAL evitarà, per exemple, frases com "has de prendre't la medicació" i les canviarà per "tu ja tens en compte que és important prendre't la medicació".

Des del grup de desenvolupadors de SABIEN-Ítaca, responsable de la part tecnològica de la solució DIAL, han explicat que "està resultant un repte" aquesta experiència, atés que "és la primera vegada que s'aplica l'escolta activa en una tecnologia de reconeixement de veu". "Ni tan sols sistemes tan nous com Alexa són capaços de reconéixer el que aconseguirem amb DIAL", han subratllat.

No serà un interrogatori

DIAL serà capaç de detectar silencis i a l'hora de preguntar no actuarà com si fora un "interrogatori" sinó que es començarà amb una afirmació, "reafirmant d'aquesta manera les capacitats de la persona major i seguint la lògica basada en escolta activa", han detallat.

"Es personalitzaran els diàlegs, fent esment als seus familiars o mascotes. A més, i això és molt important, quan l'assistent no siga capaç de continuar amb la conversa, derivarà a la persona major amb una professional sociosanitària que també estarà formada en escolta activa, tancant d'aquesta manera el procés", han agregat des de SABIEN-Ítaca.

La creació de serveis innovadors per a les cures inclou la participació de professionals sociosanitaris, una altra de les característiques fonamentals de DIAL, ha apuntat Las Naves, que ha ressaltat que "donades les característiques de les persones usuàries i que l'objectiu del projecte és combatre la soledat no desitjada de les mateixes" hi haurà darrere de l'eina "un equip humà interactuant".

Missions València 2030

El model de governança Missions València 2030, basat a millorar la vida de les persones i la responsabilitat de les quals està compartida per Las Naves i la Delegació d'Innovació i Coneixement de l'Ajuntament de València, inclou la idea d'una 'Ciutat Compartida' ('Ciutat Compartida') en la qual no es pot oblidar a les persones majors i les especials necessitats que tenen, ha exposat el centre d'innovació.

En aquest sentit, ha afirmat que per això el projecte DIAL vol tenir aqueix col·lectiu de població "en tot el procés de disseny de l'assistent de veu que utilitzaran per a combatre la soledat no desitjada".

Arxivat a:

Destacats