Las Naves busca idees ciutadanes per a reduir les emissions de CO₂ a València abans de 2030

La ciutadania pot proposar idees fins al pròxim 29 d'abril per a convertir València en una ciutat més sostenible

Guardar

Cotxes circulant en l'entrada a València
Cotxes circulant en l'entrada a València

Només en la Comunitat Valenciana les emissions de CO₂ suposen ja més de 23 milions de tones, és a dir, unes 4,68 tones per habitant. En concret, el transport i el trànsit de vehicles representen la segona causa d'emissions d'aquests gasos d'efecte d'hivernacle, i se situa només per darrere de les emissions provinents del sector energètic.

La ciutat de València busca reduir aqueixes emissions de CO₂ i que la mateixa urbe siga capaç d'absorbir el 100% d'aqueixes emissions que es produeixen en els barris, que són nocives tant per a la salut humana com per a l'entorn natural, abans de 2030.

Respecte a aquest propòsit, Carlos Galiana, regidor d'Innovació i Gestió del coneixement de l'Ajuntament de València, ha assegurat que "és una missió tan ambiciosa que necessitarà la implicació de tots i totes per a poder-la complir"

Per aquesta raó, el centre Las Naves ha creat Ciuta·lab, un laboratori ciutadà que té per objectiu de convertir València en una ciutat sostenible i reduir les emissions amb l'ajuda de propostes ciutadanes. Ciuta·lab cerca ser un espai de participació, investigació i innovació on agents de diferents àmbits compartisquen les seues solucions al repte climàtic.

Centre d'innovació Las Naves
Centre d'innovació Las Naves

D'aquesta manera, aquest centre d'innovació situat al carrer Verdaguer de la capital del Túria, ha obert una convocatòria per a donar l'oportunitat a la ciutadania de proposar un projecte que aconseguisca reduir les emissions. Per això, el termini d'aquesta convocatòria estarà obert fins divendres que ve 29 d'abril.

Com presentar els projectes

Aquesta convocatòria ofereix l'oportunitat perquè qualsevol persona que tinga una idea, que es pot desenvolupar tant individual com col·lectivament, aporte una solució a la crisi climàtica. En aquest sentit, l'únic requisit serà que les propostes "estiguen obertes a incorporar la col·laboració de noves persones per a aconseguir tot el seu potencial", segons es desprén del text de la convocatòria.

Així, els plantejaments que es formulen poden tindre un caràcter nou i innovador perquè no s'ha portat mai a cap la idea; o bé, pot adaptar o modificar un projecte ja existent que es realitze tant a València com en altres llocs.

Des de la posada en marxa d'una xarxa d'horts comunitaris, fins a l'elaboració d'una campanya per a revertir la pobresa energètica o la fabricació d'una cuina solar passant pel disseny de rutes o activitats que potencien l'activitat en els entorns naturals.

D'altra banda, la idea haurà de complir un requisit formal pel qual no superarà l'extensió màxima de 3.000 caràcters i haurà d'incloure els següents punts:

• Títol
• Descripció (En què consisteix la idea?)
• Motivació (Per què la presentes? Com creus que pot contribuir a la Missió Climàtica?)
• Objectius (Què t'agradaria aconseguir amb la teua idea?)
• Necessitats (a quins perfils va dirigida? Quins materials necessites per al desenvolupament de la teua idea?)
• Una altra informació important en el procés de realització de la idea

D'aquesta manera, la presentació d'aquests projectes es pot realitzar a través de dues vies diferents: en línia a través d'un formulari allotjat en la seua pàgina web; o presencialment, depositant la idea del projecte juntament amb un formulari imprés en la bústia del costat del punt de recollida dels formularis.

Selecció de les idees

Una vegada s'haja tancat el termini el pròxim 29 d'abril, un comité format per cinc persones seleccionarà un total de cinc propostes que es coneixeran el dia 6 de maig en la web de Las Naves.

Aquestes seran les cinc propostes els prototips de les quals es podran desenvolupar al llarg dels quatre dies de juny (4, 5, 11 i 12 de juny) en els quals les persones seleccionades acudiran al centre de Las Naves per a fer realitat la seua proposta.

Destacats