Els millors tortells per al dia de Reis a València

Descobreix les postres més llorejades a València per a celebrar aquest dia tan especial

Guardar

Tortell de Reis
Tortell de Reis

Les festes estan acabant, però encara queda l'esdeveniment més esperat pels xiquets i xiquetes de València. El dia de Reis està molt a prop, i en cap taula poden faltar els dolços típics més apetibles. Tant si eres més de l'estés tortell de Reis, o de la tradicional casca valenciana, ací et presentem el seu origen i on aconseguir els millors de València i els seus voltants.

Tortell de Reis

Encara que tot apunta al fet que l'origen vertader del tortell de Reis no té res a veure amb la religió cristiana, és un dolç molt popular en tota Espanya, França, Portugal, Mèxic i l'Argentina, que es consumeix cada 6 de gener. Van ser els romans els que suposadament en el segle II aC i en honor al déu Saturn preparaven una coca a base de mel i farcida de fruits. Aquest dolç va evolucionar a poc a poc i un segle més tard se li va incloure la típica fava, que encara que hui dia té una connotació negativa, en els seus inicis era símbol de fecunditat i prosperitat. En la cort de Felip V, en el segle XVII, va ser on es va incloure la tradició de ficar una moneda d'or com a obsequi.

La tradició del tortell no va arribar a València fins a segles més tard. Existeixen evidències que en 1899, un confiter valencià anomenat Eugenio Burriel va portar al Cap i Casal un deliciós pastís d'origen francés, el 'gatêau des rois', que ja se servia en les pastisseries amb més renom de Madrid i Barcelona el dia dels Reis Mags. Prompte el tortell es va estendre per tota Espanya, i a València va desbancar a la trenca, dolç típic que se servia en aquest dia.

Actualment, el tortell de Reis és unes postres indispensables el 6 de gener, i a la nostra ciutat trobem una gran varietat. Enguany, el gremi de Mestres Confiters ha organitzat la primera edició de Concurs de Tortells i la clara guanyadora ha sigut la localitat de Puçol. La pastisseria Aixa s'ha emportat el premi 'lliure disseny', per un tortell salat, perfecte per als més innovadors, farcit de rovellons, tomaca i crema de formatge, i decorat amb cecina, tomaca cherry i rúcula. Per part seua, la pastisseria Notre-Dame, també situada en el municipi de l'Horta Nord, ha obtingut el guardó en la modalitat més tradicional, que premia el sabor i la textura de la massa del seu tortell.

Tortell salat Aixa
Tortell salat de la pastisseria Aixa, guanyador del premi 'lliure disseny'

Per als amants del dolç, una de les millors opcions és el tortell del forn La Beata Inés, situat en el Mareny de Sant Llorenç i conegut pels seus productes gegants. Els seus tortells combinen tradició amb avantguarda, així pots trobar el de trufa banyat amb xocolate blanc i decorat amb Kinder Bueno, o el de nata i trufa banyat amb xocolate negre i Lacasitos. Una altra gran proposta és la de La más bonita, una de les pastisseries més de moda a València. A més dels tradicionals de nata i trufa, destaquen per tortells com el de Ferrero o el de gerd, que és original del local.

Per als més clàssics, el millor tortell el trobareu en les pastisseries de tota la vida. La Rosa de Jericó, al carrer Hernán Cortés de València, va ser de les primeres que van elaborar aquestes postres. El seu tortell, que pot ser de nata, trufa o crema, destaca per la gran qualitat dels seus ingredients. La Tahona del Abuelo, situat al carrer de Los Ángeles, elabora tortells des de fa quasi cent anys. El seu secret està en la massa mare que empren. El forn tradicional Monpla, al carrer Pizarro, és també una aposta segura. Fa tres anys, el seu propietari va guanyar el premi a Pastisser Mundial en la categoria de confiter. És d'esperar, per tant, que els seus tortells siguen dels millors de la ciutat.

La casca valenciana

Abans de l'arribada del tortell a la fi del XIX, a València es degustava un altre dolç molt tradicional: la casca. D'origen àrab, la trenca s'elabora amb ametla, sucre i ous, i pot emplenar-se de gemma, moniato o carabassa. Té forma de rosca, igual que el tortell. Encara que es pensa que els àrabs ja l'elaboraven en el segle XIII, la primera referència escrita d'aquest dolç la trobem en el 'Llibre de Coch', el primer llibre de receptes en valencià, que data del segle XVI.

La tradició valenciana marca que la nit de Reis els padrins regalaven aquest dolç tradicional als seus fillols, o també hi havia xiquets i xiquetes que directament li la demanaven als Reis Mags la vespra de la seua arribada. Només havien de deixar-los una mica de menjar i beguda per als seus camells, i recitar "Senyor Rei, jo estic ací. La palla i les garrofes, per al seu rossí, i la casca per a mi".

Casca valenciana Casca valenciana

A poc a poc, i amb l'expansió del tortell, aquests costums es van anar perdent. No obstant això, algunes de les pastisseries més antigues de València elaboren les seues casques i reivindiquen el valor de la tradició local. Exemple d'això és la pastisseria La Rosa de Jericó, que prepara una de les millors casques de la ciutat, farcida de gemma o de moniato. També en l'emblemàtic Mercat Central podem trobar casques, en la parada la Vessana, on a més s'ofereixen tota mena de productes ecològics. El forn San Bartalomé, que compta amb quatre locals en la capital valenciana, o la pastisseria Montaner, al carrer de Roteros, entre altres forns tradicionals, preparen aquest dolç tan valencià per a celebrar una de les dates més especials en el calendari.

Arxivat a:

Destacats