Una ruta pels millors betlems a València 2021

Descobreix tot els pesebres a València per a visitar aquest 2021 i gaudeix d'un dels plans més nadalencs

Guardar

Betlem de Nuevo Centro
Betlem de Nuevo Centro

Amb l'arribada d'aquesta època de l'any, sens dubte, un dels plans estrela és recórrer els pesebres de Nadal. En la Comunitat Valenciana existeix una gran tradició betlemista que ofereix als i les visitants una experiència única. De fet, al llarg del territori valencià tenim el pesebre més gran d'Espanya, el que més figures té i, fins i tot, un que ha aconseguit el rècord Guinness del pesebre més gran del món. Per això, hui fem una ruta de pesebres per València.

Betlem a grandària real a la plaça de Sant Agustí

El tradicional pesebre de la plaça de la Reina s'ha traslladat, enguany, a la plaça Sant Agustí de València a causa de les obres. Aquest pesebre de grandària real estarà exposat fins al 6 de gener. Les figures, realitzades pel Gremi d'Artistes Fallers, representen el naixement de Jesús on apareixen, a més, els pastors, l'àngel o els Reis d'Orient. Una visita obligatòria que, a més, es troba en un enclavament únic de la ciutat.

Belén municipal en la plaza de San Agustín
Betlem municipal a la plaça de Sant Agustí


Betlem Monumental de Nuevo Centro

Una altra exposició de pesebres a València que s'ha convertit en tota una tradició és el que es troba en el centre comercial Nuevo Centro. Amb 48 metres quadrats, un total de 600 figures entre personatges i animals i tres zones diferenciades, aquest pesebre porta la signatura de l'Associació de Betlemistes de València. Es pot visitar fins al 5 de gener en el següent horari: de dilluns a diumenge de 10.00 a 21.00 hores.

Belén de Nuevo Centro
Betlem Nuevo Centro

Betlem de la Basílica de la Catedral de València

Fins al pròxim 6 de gener, es podrà visitar el pesebre monumental de la Basílica de la Verge dels Desemparats de València en l'horari d'obertura de la Basílica. El pesebre, que consta de tres nivells, compta amb més d'un centenar de figures, algunes d'elles de fa més d'un segle d'antiguitat. En el pesebre apareixen les escenes típiques de l'anunci als pastors, el naixement, l'adoració dels mags, la fugida a Egipte, la matança dels innocents, així com típiques escenes de poblats antics d'Israel, paisatges artístics amb bestiar pasturant i zones de cultiu.

 Basílica de la Virgen de los Desamparados de València
Basílica de la Verge dels Desemparats de València

Betlems als mercats municipals

Un dels betlems més bonics de la ciutat és el que es troba en el Mercat de Colón on, a més, podràs gaudir tant de les seues espectaculars llums de Nadal, com del seu mercadet nadalenc on trobaràs productes 100 % artesanals. Així mateix, el Mercat Central de València comptarà també amb el seu tradicional pesebre, encara que serà més modest que el d'altres anys per a evitar aglomeracions.

Mercado de Colón de València en Navidad
Mercat de Colón de València per Nadal

Betlem de l'Ajuntament de València

Format per més de 300 figures, 250 animals i més de 400 complements artesanals, el pesebre de l'Ajuntament de València es podrà visitar en el Saló de Cristall de la casa consistorial fins al 4 de gener, inclosos els dies 24 i 31 de desembre. El 25 de desembre i l'1 de gener romandrà tancat al públic. Es tracta d'un dels pesebres més populars que més visites rep. Per això, en aquesta ocasió, comptarà amb aforament reduït.

Belén del Ayuntamiento de València de años anteriores
Betlem de l'Ajuntament de València d'anys anteriors

Betlem Napolità del Museu de Ceràmica

Es tracta del pesebre més antic. Datat en el segle XVIII, està compost per un total de 29 figures de diferents grandàries fabricades amb materials com el vidre, la fusta tallada, terracota i amb vestimenta elaborada amb teixits de l'època. Tot un espectacle que captivarà als i les visitants, i que es podrà gaudir fins al 2 de febrer en el museu de Ceràmica de València.

Belén Napolitano del Museo Cerámica de València
Betlem Napolità del Museu Ceràmica de València

Un betlem inspirat als carrers de València

La Real Parròquia d'El Salvador i Santa Mónica de València han elaborat un pesebre que no deixarà a ningú indiferent. I és que recrea els carrers de la ciutat al començament del segle XX, amb un homenatge al carrer Sagunt. Però, a més, es podran veure edificis emblemàtics de València com són les Torres de Serrans o el mercat de Sant Pere Nolasco.

 Belén de la Real Parroquia de El Salvador y Santa Mónica - FOTO: AVAN
Betlem de la Real Parròquia d'El Salvador i Santa Mónica - FOTO: AVAN

Visita els betlems dels casals fallers

Finalment, les comissions falleres elaboren, cada any, sorprenents pesebres que estan oberts al públic. Prop de cent falles han participat en aquest concurs que organitza Junta Central Fallera, i que està dividit en les categories de tradicional i lliure disseny. Algunes d'aquestes falles reben visites als seus respectius pesebres, i aquestes són: Malva-rosa-Antonio Ponz-Cavite, Cuba-Literato Azorín, Mercat de Castella, Regne de València-Sant Valero, Sant Vicent-Marvá i Na Jornada. El llistat oficial es pot consultar en la web de Junta Central Fallera.

Betlems fora de València ciutat

Finalment, si t'apassiona veure betlems, no et pots perdre algunes autèntiques obres d'art que es troben al llarg de la Comunitat Valenciana, com és el cas del Betlem de Roca a Meliana. Considerat el més gran de València, però també el que més figures té de tota Espanya, aquest pesebre amb més de 30 anys d'història et captivarà amb els seus efectes especials, objectes i figures en moviment i tot fet de manera artesanal. I és que cadascuna de les figures estan modelades en argila i acolorides a mà.

Belén de Roca en Meliana (València)
Betlem de Roca a Meliana (València)

Una altra visita obligatòria és el Betlem Monumental de Xàtiva, el més gran d'Espanya quant a extensió. En els seus 1.600 m², es recreen nombroses escenes amb figures a grandària real. Es podrà visitar des del 18 de desembre de 2021 fins al 9 de gener de 2022.

Belén de Xàtiva
Betlem de Xàtiva

Finalment, la ciutat d'Alacant ofereix un naixement que, l'any passat, es va alçar amb el rècord Guinness al més alt del món.

 

Arxivat a:

Destacats