La Torre albergarà el primer centre residencial i diürn de salut mental de València

Les infraestructures socials de València creixen amb dos nous centres a Montolivet i La Torre gràcies al Pla Convivint

Guardar

Dues persones majors passejant
Dues persones majors passejant

"Arranca un pla sense precedents que té com a objectiu cobrir les faltes que la ciutat de València i la seua àrea metropolitana han arrossegat durant anys en matèria d'infraestructures socials públiques". Amb aquestes paraules la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, anunciava que s'han adjudicat per 23 milions d'euros dos nous centres. Es tracta de la residència de majors de Montolivet i el complex d'atenció a persones amb malaltia mental crònica a La Torre.

A través del Pla Convivint de la Generalitat Valenciana, València amplia l'atenció a les persones més vulnerables. En aquest sentit, la residència per a persones majors dependents i habitatges tutelats al barri de Montolivet disposarà d'un total de 92 places. D'elles, 64 seran places residencials, mentre que les 28 restants es destinaran als habitatges assistencials.

Per a la residència, es construiran un total de quatre mòduls amb 16 places en cadascun d'ells, a més de comptar amb una unitat d'hospitalització amb capacitat per a huit persones.

D'altra banda, els habitatges tutelats no només tindran espais de convivència, terrasses enjardinades i accés directe al carrer, sinó que, com a novetat, els habitatges estaran pensats per a famílies que es troben en diferents situacions de dependència, com per exemple pares o mares majors amb un fill o filla amb diversitat funcional, adaptant aquest recursos a les necessitats de cada persona o unitat familiar.

Aquesta actuació requerirà d'una inversió de 10,5 milions d'euros.

Residència de Montolivet a València
Residència de Montolivet a València

Respecte a la construcció del complex d'atenció a persones amb malaltia mental crònica, que se situarà al barri de La Torre de València, es convertirà en el primer centre residencial i diürn públic de salut mental de la ciutat, i comptarà amb una inversió de 12,5 milions d'euros.

Aquest disposarà d'un total de 170 places de diferents patologies per a l'atenció de persones amb malaltia mental greu. Així, la construcció es dividirà en dos blocs: un format per dos centres específics per a persones amb malalties mentals (CEEM) i el segon bloc inclourà un centre de rehabilitació i integració social (CRIS).

En el cas del CEEM, els dos centres tindran una capacitat de 40 places residencials cadascun d'ells, i s'estructuraran en mòduls de convivència. Aquests centres residencials són destinats a persones amb malalties mentals cròniques, però que no requereixen hospitalització. D'aquesta manera, l'acció se centra en el foment de l'autonomia personal i social, així com en la integració comunitària.

Quant al CRIS, amb capacitat per a 70 persones, oferirà serveis específics en règim ambulatori a persones amb malalties mentals cròniques, duent a terme programes de treball que s'adaptaran a les necessitats de cada persona usuària.

Tot el complex estarà ben connectat amb l'entorn urbà i pròxim a serveis, com el centre de salut, a més de comptar amb àmplies zones exteriors, tant cobertes com al jardí.

Aitana Mas, Vicepresidenta de la Generalitat Valenciana i Consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives
Aitana Mas, Vicepresidenta de la Generalitat Valenciana i Consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives

Aquests dos projectes formen part del Pla Convivint 2021-2025 que, a la ciutat de València, té previst 21 actuacions en infraestructures socials, que suposarà la posada en marxa de 500 places en centres públics i una inversió de quasi 56 milions d'euros.

Com assenyalava la vicepresidenta, Aitana Mas, "una vegada finalitzat aquest pla d'actuacions, València tindrà, per primera vegada, un recurs públic de cada tipologia que al seu torn seran centres de referència".

Destacats