Més de 34 milions per a millorar les dotacions de serveis socials a Montolivet, Benicalap i La Torre

El Consell ha aprovat la construcció de diferents infraestructures de serveis socials dins del Pla Convivint

Guardar

Residència de Montolivet a València
Residència de Montolivet a València

Emmarcat en el Pla Convivint, el primer pla d'infraestructures de Serveis Socials de la Comunitat Valenciana 2021-2025, el Consell ha declarat d'interés general i d'interés públic la construcció de diferents infraestructures de serveis socials a la ciutat de València. Concretament, es duran a terme actuacions als barris de Montolivet, La Torre i Benicalap amb una inversió que supera els 34 milions d'euros.

Impulsat per la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, que lidera Mónica Oltra, aquest pla contempla un pressupost de 56 milions d'euros – procedents de Generalitat, Ajuntament i el Fons Europeu per a la Reconstrucció – que s'aniran destinant a la ciutat de València, amb l'objectiu que la capital del Túria compte, per primera vegada, amb un recurs públic de cada tipologia. D'aquesta manera, i tenint en compte "el dèficit de places públiques que existeix a València en tots els sectors", amb el Pla Convivint es dotarà a la ciutat d'una oferta de recursos públics concorde a les seues necessitats i, sobretot, "utilitzant criteris objectius que permeten a la ciutadania, independentment del barri on visquen, poder accedir als mateixos recursos", explicava Oltra durant la presentació de Convivint a la ciutat.

I en aquest punt és precisament on encaixen els tres projectes aprovats, divendres passat, pel Consell. Així, al barri de Montolivet es construirà una residència per a persones majors en situació de dependència amb 90 places i habitatges tutelats amb un import de més de 12 milions d'euros.

En el cas de Benicalap, amb un pressupost de 7,3 milions d'euros, es preveu una residència amb 40 places i habitatges tutelats amb 18 places per a persones amb diversitat funcional; mentre que al barri de La Torre les actuacions se centraran en un centre específic per a malalts mentals, un centre de dia i un centre de rehabilitació i inserció laboral per a persones amb trastorn mental greu, que suposa una inversió de 14,7 milions d'euros.

Tal com s'ha informat, ja s'ha tret a licitació les obres de la residència de persones majors de Montolivet i el centre per a persones amb problemes de salut mental de La Torre, i ja es compta amb els projectes del centre per a persones amb diversitat funcional de Benicalap i el complex intergeneracional de Benimàment.

561 milions per al Pla Convivint

La Generalitat València invertirà, en tota la Comunitat Valenciana, 561 milions d'euros, que es destinaran a la reforma o posada en marxa de 247 instal·lacions, permetent la creació de 6.600 noves places públiques en residències i centres de dia per als col·lectius més vulnerables, i garantint un sistema públic de qualitat. A més, aquesta gran aposta pel benestar social suposarà la creació de 3.500 nous llocs de treball directes.

Com va explicar la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, el Pla Convivint se centra en uns objectius fonamentals: cobrir les necessitats garantint una equitat territorial, és a dir, cada departament disposarà, almenys, d'un centre de cada tipologia; la disminució del temps de desplaçament, fixant-se 20 minutos màxims per als centres de dia i 30 minuts per als centres residencials; l'eficiència temporal i econòmica; i la lluita contra la despoblació amb el disseny de recursos de proximitat per als quals s'optarà per les extensions dels centres diürns.

En aquest aspecte, Oltra ha volgut destacar la importància d'un pla d'aquestes característiques que "dona un impuls sense precedents a la construcció de centres públics i a la reforma d'instal·lacions que, en molts casos, portaven més de 30 anys sense cap mena d'actualització". "Quan arribàrem al govern, ens trobàrem amb un sistema que no era sistema", ha afegit, "cinc anys després, hem posat en marxa la construcció d'un sistema en el qual l'objectiu és rescatar persones amb la posada al dia i creació de prestacions dignes, amb un nou model de serveis socials i amb la Llei de Serveis Socials Inclusius".

Destacats