El Servei de Devesa-Albufera realitza una actuació de millora ambiental a la Séquia del Rei

El vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha explicat que s'han plantat 315 exemplars de flora autòctona, s'han retirat 300 kg de deixalles i altres 10 m³ d'espècies exòtiques

Guardar

Plantació a la Seèquia del Rei
Plantació a la Seèquia del Rei

El Servici Devesa-Albufera, que pertany a la regidoria d'Ecologia Urbana de l'Ajuntament de València, ha dut a terme diverses accions de millora ambiental al llarg de 400 metres del Canal del Saler i la Séquia del Rei, en arrossars entre El Saler i Pinedo. «Es tracten d'unes tasques de renaturalització que milloren la compatibilitat del cultiu de l'arròs amb la conservació de la biodiversitat», ha explicat el vicealcalde i regidor de l'àrea, Sergi Campillo.

Les accions han sigut desenvolupades per l'Ajuntament de València, en coordinació i amb la col·laboració de la Comunitat de Regants de la Séquia de l'Or, i amb la participació de l'Escola Taller en Oci Sostenible (certificat de producció de llavors i plantes en vivers) i el voluntariat ambiental de Creu Roja.

«El tram que s'ha millorat ambientalment es troba annex a un dels sectors de major valor ambiental dels arrossars de Pinedo i El Saler, per la concurrència d'una important amplària del canal, amples motes amb vegetació palustre i la nidificació d'aus aquàtiques escasses al Parc Natural com el capbussonet, la carregada o el corriol menut», ha explicat el vicealcalde Sergi Campillo

Les accions han consistit en la plantació d'un total de 315 exemplars de diverses espècies de flora autòctona per a reforçar i augmentar la naturalitat del canal i de la séquia, la retirada de 300 kg de deixalles i fem, i de 10 m³ d'espècies exòtiques.

En total s'han plantat 128 exemplars de lliri groc (Iris pseudacorus), 70 plançons de botja d'aigua (Dorycnium rectum), 30 salicàries (Lythrum salicaria), 15 salzes arbustius (Salix atrocinerea) i 8 fleixos (Fraxinus angustifolia). «Estes espècies tenen una gran capacitat de fixar les motes i marges de séquies, facilitant el seu manteniment a llarg termini, i recuperar serveis ecosistèmics com la pol·linització i atraure a controladors biològics de plagues de l'arrossar», ha assenyalat el també regidor d'Ecologia Urbana.

Part d'estes plantacions s'han fet sobre trams en els quals la Comunitat de Regants de la Séquia de l'Or ha restaurat la mota del Canal del Saler després de retirar 8 m³ de canya vera (Arundo donax), espècie exòtica invasora. Complementàriament, s'han llevat 6 m³ d'altra espècie exòtica invasora, el tabac de jardí o tabac moro (Nicotiana glauca). En els trams amb presència de senill s'ha augmentat la diversitat vegetal amb 24 exemplars de lligabosc valencià (Lonicera biflora) i 30 de mansega (Cladium mariscus).

Aquest tipus de tasques de renaturalització de canals i séquies són impulsades des de fa anys per la Comunitat de Regants de la Séquia de l'Or entre els seus regants i arrossers amb l'objectiu de millorar la compatibilitat del cultiu amb la conservació de la biodiversitat, amb experiències molt positives i que a poc a poc es van estenent per tota la xarxa de séquies i canals del seu àmbit de treball.

Aquests treballs han suposat una segona actuació per a la restauració ambiental d'aquesta séquia, després que l'estiu de 2021 el Servici de Gestió Sostenible de Residus i Neteja de l'Espai Públic, en col·laboració amb el Servici Devesa-Albufera retirara 1.600 tones de runes, electrodomèstics i altres residus de gran volum de la mota d'aquest canal i les parcel·les annexes.

Destacats