Sandra Gómez: "València està renaixent amb la creació de xicotetes i mitjanes empreses"

Parlem amb la Regidora d’Ocupació de l’Ajuntament de València

Guardar

Sandra Gómez: "València està renaixent amb la creació de xicotetes i mitjanes empreses"

Primera Tinenta d'Alcalde, Sandra Gómez és una de les figures claus del PSPV-PSOE a la ciutat de València. Apassionada pel canvi progressista a la societat valenciana, treballa de valent en les seues àrees i és que com ella mateixa comenta, este treball són de 14-16 hores al dia, els 7 dies de la setmana. Al capdavant de València Activa, el nou projecte d'ocupació de l'Ajuntament de València, destaca una xifra: 10.000 desocupats menys i un repte seguir treballant en la mateixa línia.

Parlem del programa València Activa. Quina valoració fas des del finals de 2016 fins a l’actualitat?

Jo crec que hem pegat una volta important al servei d'ocupació. Fins ara, quan vàrem arribar al Govern, pràcticament no hi havia res articulat perquè no es creia en la capacitat de l'Ajuntament per a oferir un servei d'ocupació i nosaltres els socialistes entenem que sempre que hi haja una persona que cerca una oportunitat en la nostra ciutat, nosaltres com a administració, tenim la responsabilitat de fer tot el possible i també des de l'administració local per a proporcionar-li eixa oportunitat.

Per eixa raó, vam engegar València Activa que és un projecte que pretén des de la proximitat que permet l'Ajuntament oferir assessorament, ajudes, formació i també oportunitats directes d'ocupació a totes aquelles persones que cerquen una oportunitat en la ciutat de València,

Parlem de xifres concretes...

Encara queda molt per fer però quan vàrem arribar al govern, hi havia 70.000 persones parades en la ciutat de València. Ara com ara, podem dir amb prudència però també amb certa satisfacció que hi ha 10.000 aturats menys. Ara mateix estem en una xifra de 60.000 persones que cerquen ocupació en la ciutat. Encara són moltes i per tant, encara hem de seguir treballant a consolidar tot el projecte que estem desenvolupant nou en l'Ajuntament per a millorar l'ocupació dels nostres ciutadans.

Per què es decideix apostar per València Activa com a nou referent de l'Ajuntament de València en matèria d'ocupació?

El poc que hi havia en l'Ajuntament a més estava disgregat, dividit i dispers en diferents serveis i institucions. És a dir, una persona que venia a l'Ajuntament a veure el que podia oferir-li la institució, havia d'apuntar-se al servei d'ocupació i a més devia apuntar-se a un altre servei que gestionava la Fundació Pacte per l'ocupació, la qual cosa és absurd. No podem posar obstacles als ciutadans que simplement volen que els ajudem a trobar la seua oportunitat i per això, el que hem fet és sumar i cercar sinergies i veure com podem facilitar-li la vida a la gent. Per això, vam crear eixe paraigua que és València Activa que és una marca senzilla, fàcil que tothom pot recordar i que tan solament requereix que ens inscriguem una sola vegada per a tenir accés a tota l'oferta de tots els programes que realitza l'Ajuntament de València per a millorar l'ocupació en la ciutat.

Quines seran les línies de futur de València Activa?

Seguirem apostant per donar ofertes laborals directes a aquelles persones que tenen majors dificultats. En concret, són dos els col·lectius que més ens preocupen. El primer és el dels aturats joves que són els que van ser expulsats del mercat laboral quan va arribar la crisi i van ser els primers que més difícil han d'incorporar-se al mercat i trobar eixa primera oportunitat. En segon lloc, un altre col·lectiu molt desfavorit és el dels aturats de llarga durada, majors de 45 anys. Anem a treballar per a seguir fent plans d'ocupació com el d'Anem que vàrem llançar aquesta primavera o el d'Oportunitats de principis d'enguany. A més, seguirem treballant a donar una formació, fer tallers ocupacionals d'ocupació perquè les persones que no tenen cap formació puguen aprendre un nou ofici a més de treballar per a la seua comunitat. De fet, acabem de traure 50 contractes per a persones que vulguen treballar en l'àmbit esportiu, en el de salut o en el de la informació ciutadana on es formaran en els nostres tallers mentre treballen i açò ajudarà a millorar el seu currículum.

A més, volem seguir treballant en la línia de complementar la formació tant de les persones que cerquen ocupació com de les persones que volen millorar el seu currículum. Per això seguirem en la línia dels cursos d'anglés que hem llançat aquest estiu on pretenem donar una oferta durant 4 mesos a més de 300 joves que vulguen millorar i aprendre eixe nivell d'anglés que és completament necessari.

València emprén ha llançat noves ajudes per a emprenedors. Quina resposta heu tingut dels emprenedors?

De fet tenim un feedback molt positiu. Hem doblegat la quantia d'ajudes de l'any 2016 perquè hem tingut més sol·licituds cada any. Volem atendre eixa demanda i creiem que València està renaixent, està florint i s'està creant més empreses en els últims anys. De fet, som la ciutat que abandera de noves xicotetes i mitjanes empreses i per això hem de reforçar la línia d'emprenedoria però no solament en ajudes sinó també en formació perquè una de les majors dificultats és que un pot tenir molt clar quin és la seua il·lusió i quin producte o servei vol oferir però no com dur-ho a terme.

Per això, hem subscrit un conveni amb la Cambra de comerç que és donar unes píndoles de formació en xicotets apartats com són màrqueting, fiscalitat, comercialització, pla de vendes, perquè qualsevol persona puga complementar eixa formació perquè el seu negoci siga un èxit.

Com és possible engegar aquest tipus de plans d'ocupació quan ens trobem clarament infrafinançats?

Prioritzant. Recursos públics hi ha. Òbviament no deixarem d'abanderar la defensa de la infrafinanciació i maltractament que ens sotmet el Govern d'Espanya a tots els valencians i valencianes però també és cert que tenim un pressupost propi i devem distribuir-ho. Per a nosaltres, la principal preocupació són els aturats, és a dir, la desocupació. Per això, reivindiquem sempre que a l'hora de dissenyar els nostres pressupostos prioritzem a les persones que més ens necessiten i eixes persones són sens dubte els aturats. Per això, no escatimarem en recursos ni econòmics ni humans a intentar oferir eixa oportunitat bé a través de la formació, bé a través de les ajudes i fins i tot dels contractes directes per a aquelles persones que s'estan quedant al marge de la xicoteta recuperació econòmica que estem vivint.

Cada euro públic que invertim a fomentar l'ocupació i a millorar les oportunitats de la nostra ciutat, repercuteix 10 euros de diners a la societat. No és sol el que es deixa de guanyar una persona quan està aturada,  sinó també és el que deixa de consumir, la qual cosa deixa de cotitzar i la desafecció personal i psicològica que es genera amb el seu entorn.

Per això crec que cada euro que invertim en eixe terreny serà la millor inversió que puguem fer com a administració pública.

A punt de viure les primàries del PSPV, vorem a Sandra Gomez davant d’un càrrec destacat?

Encara queda temps d'obrir el debat del lideratge del partit en la ciutat de València i quan arribe el moment, farem una reflexió col·lectiva entre tots els companys i companyes sobre qui volem que porte el lideratge del partit aquests dos anys en la ciutat.

Com li ha canviat la vida a Sandra Gómez?

És la meua primera experiència política i directament ha sigut en el Govern i la veritat és que és una satisfacció personal poder aplicar i fer el que sempre has reivindicat jo des de la reivindicació ciutadana i la veritat és que és un luxe i una oportunitat que m'ha donat la vida que de debò vull aprofitar amb mesures que crec que fan millor la meua societat que són les mesures d'una societat progressista. Governant para tots però sobretot fent-ho para qui més ens necessiten.

A nivell personal, clar (somriu) No tinc vida. Solament tinc un poc de temps per a estar amb el meu gos i traure-lo però la veritat és que és molt satisfactori aquest tipus de treball. Però també és sacrificat perquè és pràcticament 14 o 16 hores al dia, els 7 dies de la setmana i pràcticament cada dia de l'any excepte dues setmanes que intentarem agafar a l'agost però és un compromís. Si s'està ací és perquè un decideix estar i ha d'assumir les responsabilitats d'atendre a la gent, escoltar, i estar a la disposició del que els nostres ciutadans ens requerisquen.

Extra Test

Arxivat a:

Destacats