Ribó signa el conveni per a executar el canal d'accés i el túnel passant en el projecte Parc Central

Les obres començaran "en el menor termini possible" segons el mateix conveni

Guardar

Parc Central Consorci
Parc Central Consorci

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha signat aquest dilluns el conveni entre el Govern, la Generalitat i l'Ajuntament d'aquesta ciutat que permet dur a terme, dins del projecte de Parc Central, l'execució del canal d'accés i del túnel passant, dues infraestructures ferroviàries en subterrani que permetran l'entrada i eixida dels trens d'alta velocitat i rodalia en soterrat a la ciutat, segons ha informat el consistori en un comunicat.

Aquest acord, que ha de ser ratificat també pel Ministeri de Foment i per la Generalitat, es formalitza amb aquestes signatures després que la setmana passada se li donara el vistiplau en la reunió no presencial del Consell d'Administració de la Societat València Parc Central. D'aqueixa manera, es va formalitzar l'execució de les obres del canal d'accés i el túnel passant.

El conveni "confirma el compromís de començar, en el menor termini possible, les obres del canal d'accés i el túnel passant ferroviaris", ha destacat l'Ajuntament de València, que ha valorat que així es donarà "solució a les infraestructures ferroviàries d'accés a la ciutat i a la vertebració i connexió dels barris limítrofs de l'actual platja de vies".

Ribó ha manifestat la seua "satisfacció" per la signatura d'aquest acord de cooperació, "que estableix les bases de la integració del ferrocarril a València". Així, ha subratllat "la importància d'aquest pas, que ens permetrà avançar i posar en marxa el canal d'accés, l'entrada en subterrani dels trens a la ciutat des del Bulevard Sud fins al pont de Giorgeta".

La rúbrica d'aquest document no s'ha dut a terme en un acte públic tenint en compte l'actual període electoral. Per això, s'ha decidit que el representant de cada administració implicada --Ajuntament, Generalitat i Ministeri de Foment-- signara per separat la documentació corresponent.

A més del compromís d'executar l'accés ferroviari a València de manera soterrada, la qual cosa permetrà l'obertura de l'avinguda de Federico García Lorca i la connexió de barris, l'acord també reflecteix el compromís de Foment i Adif de realitzar en el seu moment l'Estació Central de la ciutat i l'eix passant, ha apuntat el consistori.

CONTINGUT DEL CONVENI

Així, l'administració local ha explicat que el text de l'acord assenyala que el seu objectiu és "impulsar l'execució de l'obra del canal d'accés Fase 3 fins al viaducte de Giorgeta, que serà assumida per Adif-Alta Velocitat --50 per cent--, la Generalitat --25 per cent-- i l'Ajuntament de València --25 per cent--, i impulsar l'Estació Central i l'eix passant, dues obres que seran assumits per les EPE del Ministeri de Foment Adif i Adif-Alta Velocitat.

El conveni assenyala també que els projectes de l'estació central de València, de l'eix passant i del tram del canal d'accés entre Giorgeta i la mateixa estació central s'actualitzaran o redactaren novament, segons siga procedent, una vegada s'haja aprovat l'estudi informatiu i avaluació ambiental de l'eix passant.

Igualment, el text contempla que "es procurara que el projecte del tram del canal d'accés de connexió entre el projecte actualment en redacció i l'estació central es redacte de manera coordinada amb el projecte de l'estació central per a garantir la seua compatibilitat".

Destacats