Primers passos per a legalitzar els 'top-manta'

Aquests venedors hauran de pagar els impostos per ocupació de la via pública i estar al dia amb la Seguretat Social

Guardar

manteros
manteros

Dins del Pla Municipal d'Immigració, que està elaborant la regidora de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Neus Fàbregas, i en el qual s'aborda la situació econòmica i social de diferents grups de treball, com els aparcacotxes o els recol·lectors de taronja, s'ha impulsat una iniciativa que té com a objectiu donar cobertura legal a aquelles persones que es dediquen a la venda en el carrer o, com es coneix popularment, als 'top-manta'. Una mesura que, en paraules de Neus Fàbregas, 'cerca la inclusió d'aquest col·lectiu en el sistema administratiu i garantir els seus drets. Actualment, es troba fora del sistema, sense poder accedir a la sanitat ni al lloguer d'un local. Una situació que els porta a exercir aquesta pràctica'.

Comptaran amb un espai propi per a desenvolupar la venda

D'aquesta manera, amb aquesta iniciativa, la qual cosa es pretén, entre altres coses, és que compten amb una regulació pròpia que els empare i els facilite la seua inclusió en la roda econòmica-social de la ciutat. Així, la regidora ha comentat a València Extra que encara es troba en fase d'estudi. 'Estem parlant amb aquest col·lectiu per a saber què és el que necessiten, i també estem en contacte amb la regidoria de Comerç per a estudiar on podríem situar-los, si en els mercats municipals o en els mercats extraordinaris no sedentaris, ja que el que ells demanen és un espai propi per a poder desenvolupar aquesta activitat'.

Ja s'estan donant a conéixer algunes pautes per a albergar aquest nou espai de venda en el carrer, però, de moment, la qual cosa es comença a tenir clar és que no se situarà als afores de la ciutat per a garantir un mínim de flux de gent, ni tampoc en aquelles zones on ja existisca un mercat tradicional regulat per l'ordenança de venda no sedentària.

No es permetrà la venda de productes falsificats

Quant als requisits per a poder practicar aquesta activitat, Fàbregas ha dit que 'no es permetrà la venda de productes falsificats'. En aquest sentit, ha recordat que 'ells no venen aquest tipus de productes perquè volen, sinó perquè al final es veuen abocats a açò per la situació irregular en la qual es troben. Hi ha molts artesans que podrien vendre els seus productes i, a més, estem parlant amb ells per a veure la seua formació i ajudar-los a través de polítiques públiques'.

Així mateix, amb aquesta nova iniciativa, que s'aplicarà a llarg termini, es posarà fi a una guerra constant entre els 'top-manta' i els comerciants amb tenda física, ja que tots els venedors que s'adscriguen a aquest pla pagaran les seues quotes per l'ocupació de via pública, a més d'estar al dia amb els pagaments de la Seguretat Social. Al cap i a la fi, es tracta de regularitzar una situació que porta molts anys existint en la nostra ciutat. Fàbregas ha explicat que 'amb aquest pla, guanyem tots. Ells no paguen les quotes perquè no poden, però també volen entrar dins del sistema. Més endavant, iniciarem converses amb els comerciants perquè del que es tracta és de guanyar tots en drets'.

Destacats