El parc natural de l'Albufera, protegit davant un possible període de sequera

Ahir es va presentar un pla que regeix les actuacions a seguir en la capital del Túria en cas de sequera perllongada

Guardar

Llac de l'Albufera amb gran quantitat d'aigua
Llac de l'Albufera amb gran quantitat d'aigua

Els efectes del canvi climàtic cada vegada més evidents provoquen, entre altres coses, que les administracions públiques comencen a impulsar iniciatives de prevenció en cas que algun fenomen relacionat amb això ocórrega. Respecte a un possible període de sequera prolongat, el parc natural de l'Albufera no hauria de patir, al principi, greus afectacions, ja que té un cabal ecològic garantit.

En la jornada d'ahir va tindre lloc la presentació del 'Pla d'Emergència per sequera del proveïment de València', pel qual la capital del Túria regeix una sèrie d'actuacions a dur a terme en cas de sequera o escassetat d'aigua. Dins d'aquestes mesures, s'inclouen aspectes relacionats amb el parc natural de l'Albufera.

La més destacada d'elles és, en cas de sequera, la creació d'un Comité de Seguiment sobre el parc natural de l'Albufera, en la qual haurà de ser present la regidoria de Devesa-Albufera. Això és, per a garantir la situació hidrològica en l'Albufera, que ja no depén exclusivament de les aportacions dels sobrants que, a més, eren voluntàries.

A principis del mes d'abril, es va acordar que en el Pla Hidrològic de conca de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer figurarà un cabal ecològic garantit per a l'Albufera de València a l'hivern.

Per això, la regidora del Cicle Integral de l'Aigua de l'Ajuntament de València, Elisa Valía, destaca que "l'Albufera ara mateix està vivint un moment esperançador perquè un acord històric que es va produir entre totes les administracions, en el marc del nou Pla Hidrològic, garanteix unes aportacions suficients" al llac "per a mitigar el problema de l'aportació d'aigua neta".

"Ja s'ha comunicat que s'anava a procedir a un desembassament tècnic des del sistema del Túria a l'Albufera", subratlla la també responsable de la Emshi, que detalla que aquest "no es produeix d'una" vegada sinó al llarg d'un temps. En aquest cas, apunta que "durant un mes i mig o dos mesos" s'estarà "desembassant del sistema Túria a l'Albufera".

Elisa Valía detalla que es busquen els moments en els quals "hi ha més disponibilitat d'aigua i es puguen produir les aportacions", per la qual cosa totes les actuacions estan sempre "en coordinació amb la CHJ, la Generalitat, l'Ajuntament --de la capital valenciana, al qual pertany el llac encara que bufona amb altres localitats-- i la junta del parc".

"La salut de l'Albufera es va veure beneficiada per un desembassament d'aigua neta i de qualitat", remarca la regidora alhora que reconeix que "un dels problemes que afecta" aquest entorn natural és "que l'aigua que li arriba no sempre és de la qualitat que necessita un ecosistema com el llac i el parc natural" que l'envolta.

Per part seua, el president de la CHJ, Miguel Polo, coincideix a assenyalar que és "evident" que "l'Albufera en situació de sequera també veuria reduït la seua aportació", tenint en compte que gran part de "la seua demanda, del seu requeriment hídric, depén dels regadius".

Pla de sequera

El pla de sequera presentat ahir contempla més aspectes a més del qual pertoca a l'Albufera. Una de les mesures que recull aquest nou full de ruta insta que l'Ordenança d'Aigua de la ciutat de València contemple incentius per a prevaldre l'estalvi d'aigua, donat l'escenari d'emergència climàtica actual. Cal recordar que hui se celebra el Dia Mundial de Lluita contra la Desertificació i la Sequera 2022.

Aquest nou pla s'ha centrat a establir indicadors que poden seguir-se en coordinació amb els establits per la CHJ, incorporar una sèrie de mesures concretes per a incrementar la resiliència del proveïment i incorporar elements que milloren la visió holística de la sequera, no sols cenyint-se a la qualitat i quantitat d'aigua tractada, sinó també a aspectes mediambientals.

A més d'incentivar l'estalvi d'aigua, el nou full de ruta també contempla la penalització mitjançant la possibilitat d'implantar un cànon d'escassetat a aquells usuaris que, davant una situació greu, com és l'entrada en l'escenari d'Emergència, no presenten una actitud responsable i no siguen capaces de reduir el seu consum en un percentatge prèviament establit.

El nou pla contempla altres mesures, com el seguiment de les variables de referència, desplegament de campanyes de conscienciació per a l'estalvi d'aigua, l'activació i seguiment dels Plans d'Emergència de Grans Consumidors (hotels, restaurants, centres sanitaris, centres educatius, centres socials, etc.), reducció del volum d'aigua subministrada limitant els usos urbans dels sistemes públics municipals no essencials, com l'aigualeig de carrers, les fonts ornamentals, així com els volums utilitzats en cementeris, instal·lacions esportives i dutxes i llavapeus de platja.

Destacats