València es prepara davant una possible sequera

Aquest matí ha tingut lloc la presentació del Pla d'Emergència per sequera del proveïment de València

Guardar

Gotes d'aigua caient d'una aixeta
Gotes d'aigua caient d'una aixeta

El canvi climàtic i l'existència cada vegada més freqüent de fenòmens com les sequeres inciten a ajuntaments i administracions a impulsar plans específics per a mitigar els seus efectes. És el cas del pla presentat aquest matí en la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, per a la capital del Túria. València renova, a les portes de l'estiu, el seu pla per a fer front a la possible escassetat d'aigua que puga patir en algun moment la ciutat.

El denominat Pla d'Emergència per sequera del proveïment de València renova l'anterior, que data de l'any 2006. Els encarregats de realitzar la presentació han sigut la presidenta de l'EMSHI (Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics), Elisa Valia, el president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Miguel Polo, i la cap de Servei Tècnic de l'Oficina de Planificació Hidrològica de la CHJ, Arancha Fidalgo.

"Demà és el Dia Mundial contra la desertificació i sequera, per la qual cosa aquest era un bon moment per a presentar-la. L'últim pla es va elaborar en 2006, per la qual cosa era un moment idoni per a actualitzar-la sent conscients que a la Comunitat Valenciana ens enfrontem a un problema de sequeres prolongades", ha explicat Vàlua. Actualment, l'EMSHI dona servei a més d'1,6 milions de persones.

El pla presentat per a la ciutat de València se centra a establir indicadors que es puguen seguir amb la CHJ per a analitzar períodes de sequera que puguen afectar el proveïment d'aigua. Així, pretén augmentar la resiliència del sistema amb la incorporació d'elements no sols de l'Ajuntament de València, sinó d'altres administracions de l'àrea metropolitana. Una visió més complexa, que té en compte aspectes mediambientals que també poden afectar el parc natural de l'Albufera.

Entre les mesures concretes, destaquen el seguiment de les variables de referència i indicadors d'escassetat i proveïment, campanyes de conscienciació i sensibilització per a l'estalvi i el correcte ús de l'aigua i fer un seguiment dels plans d'emergència mitjançant una comissió. A més, també es contempla la reducció del volum d'aigua subministrada, alguna cosa que afectaria primer grans superfícies industrials o a fonts públiques de la capital.

Eixe pla preveu possibles sancions per als particulars, les empreses o les entitats que malbaraten aigua quan s'haja decretat una alerta per sequera. Segons han explicat, el consistori establirà un nombre màxim de litres per persona segons es tracte de la residència personal, l'oficina o l'empresa de l'usuari. I a partir d'ací es penalitzarà el consum extra.

Elisa Valia, Miguel Polo y Arancha Fidalgo durant la roda de premsa
Elisa Valia, Miguel Polo y Arancha Fidalgo durant la roda de premsa



La també regidora del Cicle Integral de l'Aigua ha remarcat la situació de privilegi de València davant altres municipis en cas de sequera a causa de la modernització de les seues instal·lacions. "Des de l'Ajuntament tenim la capacitat de transportar l'aigua des de qualsevol punt cap a qualsevol altre. Qui estiga treballant a maximitzar l'eficiència del sistema, davant una situació de sequera tindrà una situació privilegiada", ha assenyalat Valia.

28 municipis i sis consorcis han elaborat aquest pla

Per part seua, el president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha ressaltat la labor de l'Ajuntament de València en l'elaboració d'aquest pla de prevenció davant la sequera. "València és la ciutat més gran dins de la nostra demarcació i ha de ser un exemple, que ja ho és en moltes coses", ha comentat. No obstant això, també ha lamentat hagen sigut només 28 els municipis que han redactat aquest pla del total de 65 que haurien d'haver-lo fet. Quant als consorcis, han sigut sis els que han treballat aquest pla, sent dos els que no l'han fet.

Arancha Fidalgo ha detallat que, segons la llei del Pla Hidrològic Nacional, tots els municipis amb més de 20.000 habitants estan obligats a presentar aquest tipus de plantes especials. Així, també ha posat en valor que des de la CHJ es va habilitar una guia "clara i detallada" per a resoldre tots els dubtes que aquestes localitats pogueren tindre a l'hora d'elaborar un pla d'aquestes característiques.

Destacats