Orriols es mobilitza perquè el barri tinga futur: "No és fàcil revertir dècades d'abandó institucional"

Des d''Orriols en Lucha' s'ha convocat una concentració i una casserolada per a reivindicar un barri "segur, divers i digne"

Guardar

Protesta dels veïns d'Orriols en la plaça de l'Ajuntament
Protesta dels veïns d'Orriols en la plaça de l'Ajuntament

El barri valencià d'Orriols continua lluitant pel seu futur, i reclama el compromís de totes les administracions públiques per a revertir "dècades d'abandó institucional". D'aquesta manera, des de la plataforma veïnal 'Orriols en Lucha' s'han organitzat una sèrie d'actes amb els quals volen reivindicar "un barri segur, divers i digne". "No és fàcil desfer la situació en la qual es troba el barri. Per això, necessitem ajuda efectiva, i no pararem fins que ho aconseguim", expliquen a aquest diari.

D'aquesta manera, dissabte que ve, 15 de gener, a les 12.00 hores, a la plaça de l'Ermita, tindrà lloc un Ateneu Literari, que tindrà com a protagonista el llibre d'Almudena Grandes 'Los besos en el pan'. "Creiem que afavoreix al barri convocar aquest tipus d'activitats culturals i educatives per a crear teixit social", apunten des d''Orriols en Lucha'.

Però, això sí, sense oblidar la part més reivindicativa. Així, la setmana vinent, concretament el 20 de gener, s'ha convocat, a les 10.00 hores, una concentració davant les portes de la Delegació de Govern – plaça del Temple – "perquè necessitem la implicació de la delegada del Govern, Gloria Calero, i de la Policia Nacional. Només així es podrà frenar l'onada de delinqüència i narcotràfic que viu Orriols".

Conflictes veïnals a Orriols
Conflictes veïnals a Orriols

En aquest sentit, expliquen que "hem demanat la col·laboració de totes les administracions públiques, municipals, autonòmiques i fins i tot nacional, perquè l'ajuda que ens està arribant és amb comptagotes". Des d''Orriols en Lucha' assenyalen que "li enviàrem una carta al president de la Generalitat, Ximo Puig, a la vicepresidenta Mónica Oltra i a Gloria Calero perquè el reforç de la policia es mantinguera també per Nadal. De moment, hem rebut la resposta de Ximo Puig en la qual ens ha traslladat que el vicepresident i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, es posarà en contacte amb nosaltres per a resoldre el problema de l'accés a un habitatge".

No obstant això, la problemàtica d'Orriols va molt més enllà. "El barri té moltes mancances, per exemple, urbanístiques. De fet, tenim carrers que encara no tenen un nom oficial o, per exemple, el conegut com 'el forat de la vergonya', al final del carrer Agustín Lara. Es tracta d'una reivindicació veïnal de fa anys i el projecte encara està sense executar. Totes aquestes qüestions propicien també els problemes de convivència amb els quals hem de bregar dia rere dia els veïns i veïnes d'Orriols".

Finalment, el 26 de gener, a les 19.00 hores, s'ha convocat una casserolada en l'encreuament entre Sant Joan de la Penya i Padre Viñas. "Aquest tipus d'actes reforcen el sentiment veïnal perquè, al final, ocupem un espai que també és nostre".

Comença l'enviament de cartes a empreses perquè actuen contra l'ocupació dels seus habitatges a Orriols

La Regidoria de Protecció Ciutadana ha informat que la Policia Local ha començat amb l'enviament de cartes a les empreses propietàries d'habitatges ocupats a Orriols en les quals se'ls reclama que prenguen les decisions oportunes per a recuperar la possessió de l'immoble i corregir, així, els perjudicis que els seus ocupants estan provocant entre els copropietaris i veïns.

En aquesta primera fase enviaran una trentena de cartes a empreses immobiliàries, bancs i la Sareb. "Primer notifiquem l'existència d'aquests habitatges usurpats i també hem donat compte als òrgans judicials corresponents. A partir d'ací, esperem que vagen executant-se i vagen desenvolupant-se els procediments judicials", ha afegit el regidor Aarón Cano.

Des d''Orriols en Lucha' han valorat positivament aquesta iniciativa, i esperen que "done els seus fruits i siga efectiva". En aquest punt, han reconegut la "implicació d'Aarón Cano per restablir la convivència en el barri".

Arxivat a: