Nous avanços en el soterrament de les vies del tren de València després de 20 anys d'espera

Els treballs de soterrament segueixen en marxa en la ciutat de València per a cosir la ciutat

Guardar

Soterrament vies ferroviàries València
Soterrament vies ferroviàries València

"Hem hagut d'esperar dues dècades perquè aquesta obra s'iniciara. Ha sigut un govern progressista qui l'ha aconseguit". Amb aquestes paraules, l'alcalde en funcions de València, Joan Ribó, celebrava els nous avanços en les obres del soterrament de les vies del tren que cosiran, per fi, la ciutat. Com ha avançat, Levante-emv, Adif ha començat a construir els murs pantalla del futur canal d'accés. Els treballs han començat en el tram ferroviari pròxim al barri de la Creu Coberta i aniran avançant fins a arribar al barri de Malilla.

Sens dubte, es tracta d'una obra històrica per a València que, després de 20 anys d'espera, va ser a principis d'enguany quan arrancaven les primeres actuacions. Una actuació de gran envergadura i importància per a la capital del Túria que es preveu que estiga finalitzada en 2028. Quasi 500 milions d'euros – finançats en un 50% pel Govern d'Espanya i en un 25% per la Generalitat i l'Ajuntament de València respectivament – s'invertiran en el soterrament de la platja ferroviària i l'ampliació de l'estació Joaquín Sorolla. A més, està previst el finançament de 164 milions a càrrec dels fons europeus Next Generation.

Cal recordar que a mesura que avance el soterrament de les vies, s'anirà obrint progressivament el mur que divideix els districtes sud de la ciutat des de fa més de 170 anys i que, primer, salvarà la separació entre els districtes de Quatre Carreres i Jesús, amb l'obertura del bulevard García Lorca com un corredor verd; per a, més tard, executar la supressió del pont de Giorgeta, que permetrà la connexió definitiva dels districtes d'Extramurs i l'Eixample, així com la finalització definitiva del Parc Central de València.

Parc Central de València / Foto: 'Valencia Parque Central Alta Velocidad 2003 S.A.'
Parc Central de València / Foto: 'Valencia Parque Central Alta Velocidad 2003 S.A.'

Si se segueix el projecte marcat, València comptarà amb un corredor verd de 49.000 m² – el futur bulevard García Lorca – que s'estendrà per tota la zona sud de la ciutat. Encara es desconeix com serà la imatge definitiva, però el govern format per Compromís i PSPV-PSOE apostaven per l'eliminació del trànsit utilitzant uns accessos en bucle pel carrer Sant Vicent i la carretera de Malilla; la incorporació d'un carril bici bidireccional i voreres multifuncionals; o la construcció de nous habitatges – uns 5.000 – de les quals un percentatge es reservarien per a VPO.

A més, després de l'eliminació del pont de Giorgeta, es donaria pas a una avinguda de 35 metres d'amplitud amb un total de sis carrils – tres per sentit – i carrils bici en tots dos sentits. Està previst que l'eliminació del pont es realitze en les últimes fases de l'obra, és a dir, a partir de 2026.

Finalment, la intervenció contempla tant el soterrament de totes les vies en les estacions de València Nord i Joaquín Sorolla i la prolongació dels túnels del node sud, com la remodelació de l'estació de Joaquín Sorolla perquè siga capaç de suportar l'increment de trens.

Destacats