El "mataleón": la nova tècnica de robatori que s'està fent popular a València

Ja s'han detectat diversos casos de robatori amb aquest mètode a la ciutat de València

Guardar

Un agent de Policía Local de València
Un agent de Policía Local de València

La ciutat de València s'ha vist embolicada en les últimes setmanes en una escalada de robatoris i agressions sexuals. És més, aquest mateix dilluns s'ha donat a conéixer l'increment de robatoris pel mètode "mataleón" de bandes organitzades de menors a dones que caminen soles pel carrer, especialment a la zona de la Malva-rosa.

Segons informa la Policia nacional, la tècnica del "mataleón" consisteix a sorprendre les víctimes per l'esquena per a posteriorment asfixiar-les fins a fer-les perdre el coneixement per a robar-li les seues pertinences i fugir del lloc de manera precipitada. Per això, fonts policials asseguren que és un dels robatoris "més difícils" de controlar, ja que no es pot aportar dades dels autors, excepte alguns genèrics, perquè les víctimes són abordades per l'esquena i per sorpresa. Aquesta tècnica també es va tornar viral als col·legis.

María José Catalá, portaveu del PP a l'Ajuntament de València, ha exigit a Ribó que s'active un "pla de coordinació amb la Policia Nacional urgentment per a frenar aquesta escalada de delictes" així com que es prenguen mesures perquè això pot "afectar el turisme de la ciutat".

El passat 30 de juny ja es va denunciar un altre cas de robatori amb aquesta tècnica, en la qual l'home va robar el telèfon a la dona i la cartera en la zona del Marítim.

Segons la portaveu dels populars, un dels problemes més evidents és la falta de personal en la plantilla de la Policia Local, ja que actualment hi ha 1.360 agents quan assegura que l'any 2015, quan governava el PP, la plantilla era de 1.625 agents.

La resposta de Ribó

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha manifestat aquest dilluns en una roda de premsa que “la ciutat és una ciutat segura” i que a vegades “les coses depenen del vidre amb el qual es mira i hi ha alguns que són molt negres”. “Em preocupen els problemes relacionats amb la violència sexual i per això l'Ajuntament està treballant d'una forma molt clara en aquests problemes i en punts violeta”, ha afegit.

Es dispara el nombre de delictes

Els delictes s'han disparat un 46,2% en el mateix període de 2021, és a dir, han passat de 10.449 delictes comesos a 15.280 en 2022. La pujada de València és la més alta d'Espanya, 3,13 punts per damunt de Barcelona, 13,2 punts més que Sevilla i 15,6 punts més que a Madrid.

Entre els delictes que més s'han disparat en el primer trimestre de 2022 segons les últimes dades estan l'agressió sexual amb penetració (amb un increment del 114,3%) i robatoris amb violència i intimidació (+100,3%) amb un total de 700 robatoris. Els furts també s'han disparat amb un 76,2% i els robatoris amb força en domicili un 13,6%.

Destacats