Les tres visions sobre les mascaretes a les aules universitàries: desacord de l'estudiantat, via lliure de la Conselleria i imposició de la UV

La Universitat de València ha decidit continuar amb la mascareta en interiors fins el final d'aquest curs acadèmic

Guardar

Universitat de València
Universitat de València

Han passat tres dies des que es va reprendre l'activitat lectiva en els centres educatius valencians després de les vacances de Setmana Santa i Pasqua. No obstant això, les mesures anticovid en la volta a les aules van ser molt dispars segons el nivell educatiu.

Mentre que des del 20 d'abril es va eliminar l'obligatorietat de la mascarilla en els col·legis i instituts i la majoria d'universitats de la Comunitat Valenciana, la Universitat de València (UV) va publicar una resolució en la qual s'imposava l'ús obligatori de la mascarilla en les facultats.

Així, en aquest document es concretava que la mascareta seguia sent obligatòria en els espais tancats o compartits propis de la UV per a tots les persones que són membre de la comunitat universitària (estudiantat, professorat i personal investigador) fins a la finalització del curs acadèmic 2021-2022.

En aquest sentit, la UV justificava l'ús de la mascareta argumentant que "és molt poc probable que en tots els espais de la UV es puga mantindre la distància interpersonal recomanada". La resolució també al·ludia al fet que el temps d'exposició amb seguretat superava amb escreix els 15 minuts, a causa de la durada de les jornades lectives.

A més, la UV aposta per la continuïtat de la mascareta en interiors no solament amb l'objectiu de vetlar per la seguretat de l'estudiantat universitari, sinó també per a protegir a les persones més vulnerables enfront del contagi per covid-19.

La conselleria respectarà "l'autonomia universitària"

La permanència de les mascaretes en les aules universitàries no va tardar a originar una forta polèmica entre la comunitat de la UV quan es va publicar el comunicat el passat 24 d'abril. Però, no va ser fins a ahir quan es va produir una reunió entre la directora general d'Universitats, Pilar Ezpeleta, i els vicerectors dels centres d'ensenyament universitari.

A pesar que l'objecte de la reunió no era l'ús de la mascareta en les aules, aquesta qüestió ha sigut una de les tractades durant la trobada. Així, la Conselleria ha eliminat els dubtes sobre la seua postura davant l'obligació de portar mascareta en la UV i segons ha assegurat "respectarà a l'autonomia universitària i el que els serveis de prevenció de riscos laborals de cada universitat determinen".

"Si una universitat, igual que qualsevol empresa, considera que no es garanteixen les condicions de seguretat per a les persones, pot optar per recomanar que es porten les mascarillas", ha assegurat Carolina Pascual, consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital.

La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual
La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual

D'aquesta manera, tal com es desprén de l'anunci de la Conselleria d'Universitats, la Universitat de València té independència per a decidir i, després de la reunió, seguirà mantenint l'obligació d'usar la mascarilla per part de totes les persones de la comunitat universitària en espais tancats i compartits propis de la UV.

L'opinió dels estudiants

Entre l'estudiantat, un dels interrogants més repetits és si la Universitat, "al ser una institució pública" —es pregunta una estudiant de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació— té competències per a imposar el seu ús, mentre la norma estatal ja l'ha suprimit en altres centres educatius.

En aquest cas, la resolució de la UV on es decidiex la seua continuïtat es basa en "l'autonomia universitària, constitucionalment reconeguda, desenvolupada per la Llei d'Universitats i pels seus estatuts, i a l'autonomia d'actuació per part del Ministeri de Sanitat", confirmen des del Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable.

De fet, una altra estudiant de la mateixa facultat del Campus de Blasco Ibáñez creu que "la UV hauria de seguir l'exemple de la Politècnica i la mascareta hauria de ser opcional", ja que en cas contrari incorre en "una falta de solidaritat amb les altres institucions educatives on sí les han llevat".

"Els alumnes ho mereixen, han estat dos anys de pandèmia sense poder-se veure les cares i a distància i a qui acabem la carrera enguany podrien donar-nos l'oportunitat d'acabar el curs amb bon sabor de boca", destaca.

Un grupo de tres estudiantes a la salida de la biblioteca
Un grup de tres estudiants a l'eixida de la biblioteca

"Entenc que la universitat ho fa per por de que, en un mes que queda de curs, puga sorgir alguna problemàtica que li afecte (com un brot) o que l'alumnat es contagie fóra (alguna cosa semblant al que va ocórrer en el Galileo), apunta Lucía Rey, estudiant de Periodisme en la UV. Encara així, advoca per la responsabilitat estudiantil perquè "el ser joves no ens fa irresponsables" i opta per que en les aules existisca "la màxima normaidad possible".

Per la seua banda, Esther Gisbert, alumna de primer curs de Psicologia afirma que seguir portant la mascareta sols en la UV "no va a marcar una gran diferència perquè l'alumnat d'altres centres no la utilitzen". Per aquesta raó, ,igual que la resta d'estudiants, aposta per la recomanació i no per la imposició.

 

 

 

Destacats