València segueix avançant en la "reconquesta de l'espai públic" amb la Plaça de la Reina

L'avanç de les obres de remodelació d'una de les places més importants de la ciutat, en imatges

Guardar

Obres en la Plaça de la Reina de València - Xisco Navarro (València Extra)
Obres en la Plaça de la Reina de València - Xisco Navarro (València Extra)

El passat 26 d'abril arrancaven les obres de remodelació d'una de les places més emblemàtiques de la ciutat: la plaça de la Reina. Amb un pressupost de 12,3 milions d'euros – dels quals 3,3 milions provenen de fons europeus – València continua avançant en la "reconquesta de l'espai públic" – com assenyalava l'alcalde Joan Ribó – amb l'objectiu de comptar, juntament amb la plaça de l'Ajuntament i la del Mercat, "amb un potent passeig urbà". "Des de mitjan segle XX, aquestes places han patit un estat de colonització pels automòbils que ara revertim, compartint l'espai públic entre totes les persones i fent-lo més amable i menys contaminant".

I és que una vegada finalitzades les obres, els 12.000 m² de la renovada plaça de la Reina comptaran amb 115 arbres enfront dels 53 actuals; pèrgoles que proporcionaran més de 1.300 m² d'ombra; així com jocs infantils, difusors d'aigua, contenidors soterrats, fonts per a beure o un nou aparcament públic amb noves rampes d'accés i punts de recàrrega elèctrica. Així mateix, se senyalitzarà el traçat de l'antiga muralla romana i es recuperarà la perspectiva visual de la porta barroca de la Catedral.

En definitiva, un ampli espai per als vianants que limitarà la circulació de vehicles a una connexió entre els carrers de la Pau i Sant Vicent, garantint l'accés a residents, càrrega i descàrrega o transport públic. Com ja va explicar el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, "el diàleg i el consens han sigut el fil conductor del codisseny del projecte, ja que ha comptat des del minut zero amb l'impuls d'una àmplia fase participativa, gràcies a la iniciativa 'Participa Reina!'".

Obres en la Plaça de la Reina de València - Xisco Navarro (València Extra)
Obres en la Plaça de la Reina de València - Xisco Navarro (València Extra)

Així, l'avanç de les obres continua a bon ritme, i tot apunta al fet que podrien estar finalitzades al llarg del pròxim any. Si bé, l'Ajuntament de València està a l'espera de l'aprovació definitiva de la modificació del projecte de conversió en zona de vianants de la plaça de la Reina per a determinar la data de la finalització de les obres i saber si es retarden a la previsió d'acabar després de les Falles de 2022.

El motiu? Dos contratemps que només era possible descobrir una vegada començades les obres: d'una banda, una deterioració més avançada de l'estructura de l'aparcament públic de la plaça; i unes troballes arqueològiques que, el passat 3 de maig, van portar al personal tècnic del Servei Territorial de Cultura i Esports de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esports i de la Secció Arqueològica Municipal a indicar la necessitat de catalogar i excavar manualment totes les troballes descobertes del segle XX cap endarrere.

Totes dues circumstàncies no només han obligat a incrementar el pressupost de l'actuació en 1,6 milions d'euros, sinó que, a més, s'ha hagut de redactar la modificació del projecte per a reforçar l'estructura de l'aparcament i ampliar les excavacions arqueològiques, garantint al temps la continuïtat dels treballs.

L'actuació

En 2018, es presentava el projecte definitiu de remodelació de la plaça de la Reina, que va ser a càrrec de l'arquitecte José María Tomás Llavador. Un projecte que canvia, per complet, el disseny urbanístic de la ciutat, però també la concepció que la ciutadania té de la plaça.

En aquest sentit, la remodelació de la plaça de la Reina no sols consistirà en la creació d'espais verds i zones d'ombra, la instal·lació de lavabos públics i el soterrament de contenidors, o reservar un espai central per al tradicional Mercat de l'Escuraeta o el mercat extraordinari de Nadal, sinó que aquesta plaça també dirà adeu a la rotonda central que dona accés al pàrquing subterrani. D'aquesta manera, els accessos al pàrquing es modificaran, i se situaran al carrer de la Pau per a entrar, mentre que l'eixida es realitzarà pel carrer de la Mar.

Així mateix, s'habilitaran parades als voltants de la plaça per al servei de taxi; i es crearan espais diversos en la plaça que facilitaran l'estada, l'esplai, la socialització, el descans i la realització de diferents activitats.

Finalment, el projecte aplica criteris sostenibles, de manera que s'utilitzaran materials de pedreres pròximes, inclourà vegetació autòctona o naturalitzada que requereix poc manteniment i aigua escassa, i il·luminació de baix consum energètic. A més, la disposició d'arbres al costat de l'antic carrer Zaragoza recuperarà la perspectiva visual de la porta barroca de la Catedral; i en el paviment de la plaça quedarà dibuixat el traçat de l'antiga muralla romana.

Destacats