La rehabilitació d'habitatges, la clau per a millorar la convivència i retornar vida al Cabanyal

”Una casa que s’ocupa per una família deixa de ser susceptible d’ocupacions il·legals”

Guardar

gomez-cabanyal
gomez-cabanyal

A favor de la proposta del gerent de la societat Pla Cabanyal de subhastar habitatges municipals perquè puguen ser recuperats pels veïns i veïnes del barri. Així s'ha mostrat la regidora de Desenvolupament Urbà i vicealcaldessa, Sandra Gómez, durant la presentació del projecte de reforma de la plaça del Rosari del Cabanyal. "Una casa sense vida no aporta vida social al barri i, a més, ajuda a la degradació".

Al voltant de 150 habitatges municipals es troben a l'espera d'albergar algun tipus de funció social. Per això, Gómez ha posat damunt de la taula una proposta que contribuiria a la dinamització del barri: la subhasta d'aquells habitatges, propietat tant de l'Ajuntament com de la Generalitat Valenciana, que no reuneixen les característiques per a complir una funció de dotació pública i que, per tant, són merament residencials, encara que, això sí, amb condicions.

"Seria necessari realitzar una anàlisi detallada dels habitatges, així com establir una sèrie de condicionants perquè no es convertiren en objecte d'especulació". En aquest sentit, Gómez ha recordat que "es tracta d'habitatges que van ser expropiats en l'època en la qual estava viva l'ampliació. Per tant, per a traure'ls a subhasta seria necessari establir condicions per a facilitar que els veïns i veïnes del barri, en primer lloc, pogueren recuperar els seus habitatges".

Estar empadronat a València, viure o tindre un treball pròxim en el Cabanyal o l'obligació de viure en l'habitatge adquirit durant un determinat període de temps sónnomés alguns dels exemples que Gómez ha plantejat amb l'objectiu de "tornar a omplir de vida el barri", al mateix temps que es treballa en la reducció dels problemes socials amb els quals han de bregar determinades zones del barri.

"Casa que s'ocupa per una família, casa que deixa de ser susceptible d'ocupacions il·legals i que s'allunya de contribuir a la degradació del paisatge urbà del barri que, òbviament, implica tot el que ve després". I és que encara que la imatge del barri ha millorat des de 2015, Sandra Gómez reconeix que "en determinats carrers, per exemple, de la coneguda zona 0 continua havent-hi un problema de convivència inqüestionable".

Així, ha afegit que "els veïns i veïnes tenen dret al fet que hi haja una solució, que no pot vindre només de la mà de l'ajuntament, sinó que es tracta d'un problema social de convivència, però també d'inseguretat ciutadana. Per això, és imprescindible que totes les administracions, i molt especialment la Policia Nacional, subscriguen el compromís que tenim des de l'ajuntament amb la rehabilitació del Cabanyal".

Amb l'arrencada del nou curs polític, des de l'Ajuntament de València s'han intensificat els recursos per a la recuperació de l'entorn urbà del barri. Prop d'1 milió d'euros s'han invertit en el Cabanyal-Canyamelar amb l'objectiu d'anar saldant el "deute" que l'administració tenia amb el barri, realitzant actuacions com l’anunci de la reurbanització de l’avinguda del Mediterrani i la reurbanització de la part de Doctor Lluch, juntament amb les actuacions als carrers Sant Pere, que comencen hui les obres, o la remodelació de la plaça Lorenzo de la Flor.

Així mateix, Gómez ha recordat que, gràcies a les ajudes per a la rehabilitació de l'ARRU, s'ha finançat un 40% de les rehabilitacions d'habitatges, ajudant a "més de 450 famílies". En aquest sentit, ha recordat que "molts van haver de deixar les seues cases pel bloqueig que l'anterior corporació va dur a terme en el barri, i que impedia la conservació d'habitatges en estat d'habitabilitat. Per això, una de les primeres decisions amb el canvi de govern va ser desbloquejar aquesta situació i impulsa aquestes ajudes per a contribuir a la rehabilitació del barri".

De moment, caldrà esperar si finalment totes dues administracions – Ajuntament i Generalitat – donen llum verda a la proposta de subhastes d'habitatges municipals. Una subhasta que seria controlada i, en qualsevol cas, contemplaria la reserva d'habitatges per a lloguers socials. Una mesura que encara està en l'aire, però que Gómez està convençuda que contribuiria a la millora ja no només paisatgista del barri, sinó a la convivència veïnal.

Destacats