La polèmica ampliació del Port de València, cada vegada més pròxima

Al llarg d'aquesta setmana, Ports de l'Estat lliurarà un informe favorable per a engegar la nova terminal

Guardar

Terminal de contenidors del Port de València
Terminal de contenidors del Port de València

El president de l'Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, va confirmar fa escassos dies que l'ampliació del Port de València està cada vegada més a prop. Concretament, va explicar que espera un informe per part de Ports de l'Estat al llarg d'aquesta setmana que siga favorable al que indica el projecte per a posar en marxa la nova terminal de contenidors de l'ampliació nord.

Amb això, s'iniciaria el procés administratiu d'adjudicació i licitació de les obres que tracten de donar major capacitat al recinte del Grau i descongestionar el trànsit. No obstant això, aquesta iniciativa es troba enmig d'una gran polèmica per l'impacte mediambiental que pot suposar a les ja deteriorades platges del Sud i al parc natural de l'Albufera.

La Comissió Ciutat-Port és l'associació que lidera la lluita enfront d'aquest megaprojecte. Integrat per multitud de col·lectius veïnals i de defensa del territori, van convocar una nova manifestació en contra de l'ampliació del Port de València divendres passat 11 de febrer. Per a ells, l'ampliació està fora de lloc en el context comercial i de mercat global, ja que "no té sentit" incrementar el trànsit marítim.

Preguntat sobre si esperen alguna incidència en la tramitació o que el recurs judicial impulsat per la Comissió Ciutat-Port "torpedine" la tramitació, Martínez va assegurar que el procediment seguirà avant. "Nosaltres seguim i no s'esperen sorpreses", i en el cas que les hagueren "si (Ports de l'Estat) demana un informe addicional es realitzarà", va afirmar. No obstant això, el Port de València segueix avant amb la terminal nord malgrat el recurs judicial de la Comissió Ciutat-Port en l'Audiència Nacional.

L'APV té previst garantir al voltant de 400 milions d'euros del seu pressupost per a la nova infraestructura. El president de Ports de l'Estat, Álvaro Rodríguez, qui va visitar fa poc Valenciaport, va comentar a principis d'enguany que l'aprovació es produiria al gener. Però no ha sigut així.

Més enllà de l'esmentat informe vinculant de Ports de l'Estat sobre la futura terminal de contenidors per a l'atorgament definitiu de la concessió a la multinacional TIL (grup liderat per la naviliera MSC), si sorgira algun problema tècnic especial, Valenciaport hauria de recaptar un altre estudi del Ministeri de Transició Ecològica sobre el projecte constructiu en aigües abrigades. De moment, el Govern central considera vàlida la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) de 2007.

Rebuig a la "contaminació extra"

Al mateix temps que tenia lloc la reunió després de la que Martínez va declarar la situació actual de l'ampliació, també es desenvolupava una manifestació convocada per la mateixa Comissió Ciutat-Port. Amb una escenificació de l'enderrocament del dic i una pancarta a l'entrada de l'edifici del Rellotge, al voltant de seixanta persones van sostindre una pancarta de rebuig a l'ampliació dins de la campanya de mobilitzacions que desenvolupen des de fa dos anys en contra del projecte del port.


La plataforma defensa el foment del comerç local i rebutja la "contaminació extra" que suposaria l'ampliació al quasi triplicar la capacitat de contenidors marítims, l'afecció al territori i l'increment de la contaminació ambiental per les noves infraestructures terrestres que requeriria l'augment del transport per a atendre el trànsit marítim.

Així mateix, denuncien els efectes a les platges per la paralització dels corrents nord-sud i la falta d'aportacions naturals a les platges del sud de València, a més del risc de salinització de l'Albufera. Entre els assistents a l'acte es trobava la síndica d'Unides Podem en Les Corts, Pilar Lima.

Arxivat a:

Destacats