El Govern invertirà 30 milions en la regeneració de les platges del sud de València

La Direcció general de Costes i el Mar va aprovar el 3 de desembre la iniciativa que pretén revertir l'efecte advers generat pel Port de València en aquesta zona

Guardar

Platja de la Garrofera
Platja de la Garrofera

La problemàtica a les platges del sud de València porta sent evident des que el Port de València, amb la seua expansió, amenaçara la zona provocant la regressió de l'arena de les costes. Amb l'objectiu de posar-li remei a aquesta situació, el Govern ha passat a l'acció. La Direcció General de Costes i la Mar del Ministeri per a la Transició Ecològica va aprovar el passat 3 de desembre una iniciativa per a la regeneració d'aquesta zona amb un pressupost de 30 milions d'euros.

L'execució del projecte se centrarà a recuperar les platges de L'Arbre del Gos, El Saler i Garrofera de València. El total de terreny en el qual s'actuarà, per tant, s'aproxima als set quilòmetres. El que es pretén en aquest espai és dur a terme una recàrrega artificial de 2,9 milions de metres cúbics d'arena, a més de prolongar els dos espigons de la Gola de Pujol.

Segons el Ministeri, per a efectuar amb èxit aquesta operació el projecte definitiu comptarà amb un sistema de captadors per a la fixació de l'arena, i afavorir així la generació d'embrions dunars. Aquesta, per cert, va ser una al·legació de la regidoria de Devesa-Albufera de l'Ajuntament de València. A més, a petició de la Conselleria d'Emergència Climàtica, es monitoraran les espècies silvestres presents durant la realització de les obres per a "evitar i minimitzar l'impacte" de les actuacions en la fauna i flora del lloc.

Per a evitar abocaments en la draga durant el trajecte entre el jaciment d'arena i el tram de costa a regenerar, el Ministeri s'ha compromés a contemplar el llistat d'espècies marines de la zona i els seus hàbitats com a condicionants mentre tinga lloc l'obra. També efectuarà un estudi de patrimoni arqueològic en la gola de Pujol que, si és necessari, modificarà el pla de vigilància ambiental.

Tal com recull la memòria del projecte presentat pel Govern, el tram en el qual s'executaran les obres "es troba en un estat de regressió greu degut principalment a la falta d'aportacions sedimentàries del riu Túria i de la costa al nord del port" i "a aquest efecte ombra i de difracció que provoquen les obres d'abric" del Port de València. No obstant això, no és res nou, ja que és una cosa que es va constatant en estudis oficials des de 2007.

Per part seua, l'administració reconeix que les actuacions escomeses fins ara han sigut "successives aportacions de material" amb "caràcter puntual" i que "únicament han suposat solucions a curt termini, sense arribar a abordar globalment el problema". Això fa referència al perill que suposa la regressió de les platges, que "amenaça de manera especial als ecosistemes de la Devesa, per estrenyiment de la restinga que tanca l'Albufera".

La solució definitiva triada passa per restituir la línia de riba actual a la seua posició l'any 1965. A més, es prolongarà la Gola de Pujol, la qual cosa permetrà al seu torn el suport del material abocat. Amb el projecte ja aprovat, el següent pas consisteix en el fet que el Ministeri traga a concurs públic els treballs i adjudique el contracte.

Imatge de la platja del Saler
Imatge de la platja del Saler

La regeneració consistirà a recarregar artificialment la platja fins a aconseguir un ample entre 40 a 70 metres segons les zones. Així augmentarà la protecció enfront de temporals, i per a això s'utilitzaran prop de 3 milions de metres cúbics de material procedent d'un jaciment submarí situat enfront de la costa valenciana (Sueca/Cullera) a una profunditat d'entre 60 i 80 metres, allunyat de la façana litoral.

D'altra banda, es prolongaran els dos espigons actuals: el nord amb una longitud de 161,1 metres per a permetre que passe un 40% de transport longitudinal de sediments, i l'espigó sud tindrà 172,3 metres de longitud, segons especifica l'avaluació. La forma en planta de tots dos espigons arranca continuant la traça dels espigons actuals, i s'endinsen en la mar seguint una alineació recta fins a aconseguir les cotes batimètriques indicades. Aquestes alineacions formen un angle d'uns 125 graus respecte a la línia de costa.

Una comissió de seguiment

Aquesta iniciativa ha generat diverses opinions sobre aquest tema. Des de l'Associació de Veïns de la Devesa del Saler dubten que aquesta siga l'opció que solucione de manera definitiva aquest problema, ja que "depén de molts factors". Tanmateix, apunten al fet que això suposa "de moment un gran respir".

Per part seua, el portaveu de Ciutadans (Cs) a l'Ajuntament de València, Fernando Giner, ha demanat la creació d'una comissió de seguiment, tant informativa com de coordinació, perquè seguisca totes les inversions que s'han previst per a la regeneració de diverses platges del sud, una vegada el Govern Central ha donat el vistiplau. Ciutadans considera aquesta comissió de seguiment "essencial" per al correcte desenvolupament de la regeneració de les platges de L'Arbre del Gos, El Saler i la Garrofera de València.

El portaveu insisteix en la necessitat que Costas, el Port, la Conselleria de Medi Ambient i l'Ajuntament "treballen junts en un òrgan en el qual també estiguen representats els veïns afectats i els pescadors". Sobre els pescadors, el portaveu de Cs ha demanat la "implicació" de la Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Pesca per a "pal·liar i compensar l'impacte que els pot generar les obres".

Destacats