Un informe revela que el Port de València és el seté que més contamina d'Europa

El portaveu de l'Associació de Veïns de Natzaret assegura que els veïns han estat patint aquesta contaminació "des de fa molts anys"

Guardar

Dàrsena del Port de València
Dàrsena del Port de València

La campanya de transport marítim sostenible de l'organització europea Transport & Environment (T&E), ha revelat els ports d'Europa més contaminants. Entre ells, destaca el Port de València que, amb la polèmica sobre la seua ampliació a part, figura com el seté que més emissions de CO₂ produeix en el moment de les seues atracades. No obstant això, els ports d'Algesires i Barcelona li superen en aquest aspecte, ja que estan col·locats en la quarta i cinquena posició, respectivament.

Jacob Armstrong és el responsable d'aquesta iniciativa que s'ha saldat amb la publicació d'aquest informe: 'Acompliment climàtic dels ports de la Unió Europea. Una anàlisi de les emissions en la cadena de subministrament marítim i en el moll'. És el primer estudi que quantifica les emissions dels vaixells atracats -això abasta el procés de càrrega, descàrrega o proveïment de carburant en ports- i atributs de la cadena de subministrament marítim.

El port europeu que més contamina és el de Rotterdam, amb 13, 7 milions de tones de CO₂ a l'any, el doble que el segon en la llista, el d'Anvers. El de València emet uns 2,7 milions i, per tant, és el seté més contaminant fins i tot sense la pretesa i polèmica ampliació. El trànsit de vaixells portacontenidors s'erigeix com el principal motiu d'aquestes dades en referència al Port de València.

Listado de los puertos más contaminantes de Europa
Llistat dels ports més contaminants d'Europa



"En lloc de donar suport a propostes per a fer que el transport marítim siga més net, els ports obstaculitzen cada vegada més els esforços per fer que el sector siga més respectuós amb el medi ambient", ha afirmat Armstrong. El màxim responsable de la campanya ha afegit en Twitter que "els ports tenen un gran problema climàtic. És hora d'invertir massivament en infraestructures de connexió a la xarxa, OPS i e-combustible".


L'Autoritat Portuària de València (APV) va publicar aquest dimecres les dades de trànsits de l'any 2021, exercici en el qual va superar els 5,6 milions de TEUs (contenidor estàndard de 20 peus) i els 85 milions de tones, unes xifres que milloren l'activitat respecte a 2020 i 2019, aquest últim any prepandèmia. El recinte valencià es situa amb aquestes dades per davant d'Algesires i Barcelona com el quart port d'Europa en contenidors, superant també al grec del Pireu, i per darrere de Rotterdam, Anvers i Hamburg.

Segons l'organització que ha realitzat l'estudi, en l'actualitat, el sector del transport marítim "està fent el seu agost", amb uns preus històrics per contenidor, i els ports, l'impacte climàtic dels quals és "enorme", estan en el centre d'aquest "lucratiu" negoci.

Els veïns pateixen la contaminació

Les dades anteriorment exposats evidencien una realitat que pateixen els de sempre, els veïns. El portaveu de l'Associació de Veïns de Natzaret, Julio Moltó, ha fet una valoració davant les dades que presenta l'informe i assegura que "nosaltres estem patint aquesta contaminació des de fa molts anys" i que la por que tenen radica en si finalment "es duplica la capacitat actual del port contra la qual estem lluitant" perquè això"duplicaria la contaminació tant per part dels creuers com dels vaixells portacontenidors".

Hui dia, la Comissió Europea ha proposat 2030 com a data límit perquè els ports instal·len en terra electricitat a alguns sectors marítims: contenidors, vaixells de passatgers i línies de creuers. A això ha fet referència Moltó en ser un dels projectes més recurrents que sol anunciar el Port de València cada vegada que es qüestiona l'ampliació nord per a justificar que aquesta serà sostenible o que fins i tot abans de 2030 el recinte tindrà zero emissions.

"Aquesta història que conten que els ports posaran una central per a connectar-se elèctricament quan arriben els vaixells, jo crec que és una història per a no dormir en el sentit que la majoria de portacontenidors amortitzaran la seua vida útil i contaminaran la mar allà per on passen i no estaran preparats, per descomptat, per a endollar-se a cap central elèctrica quan arriben als ports", raona el portaveu.

Iniciativa europea contra les emissions

A més, els ports s'han unit al World Shipping Council, un grup de pressió de les empreses de portacontenidors, en la seua petició que es reduïsca l'àmbit geogràfic d'aplicació de la proposta de la Comissió Europea d'incloure el transport marítim en el sistema de comerç d'emissions de carboni (MTS, per les seues sigles en anglés).

Segons Transport & Environment, l'electrificació, si bé és important, només arribarà fins a un cert punt per a abordar el problema climàtic dels ports: "L'enorme volum de necessitats dels vaixells de navegació marítima individuals fan que l'electrificació dels vaixells per a les operacions marítimes siga poc probable, per la qual cosa existeix una clara necessitat de construir infraestructures per als combustibles líquids nets del futur. Mentre que el gas natural líquid fòssil (GNL) i els biocombustibles han sigut erròniament proposats com a opcions sostenibles, els únics combustibles sostenibles per al sector marítim són els e-combustibles basats en hidrogen, com l'e-amoníac, l'e-metanol o hidrogen en si mateix (tot fet d'energia renovable i, quan siga rellevant, de la captura directa d'aire)".

 

Arxivat a:

Destacats