La Línia 10 de Metrovalencia comença hui a funcionar amb transbords gratuïts

El transbord amb la resta de línies serà completament gratuït encara que calga eixir de les instal·lacions de Metrovalencia

Guardar

 Línia 10 de Metrovalencia
Línia 10 de Metrovalencia

Dia històric per a la ciutat de València. La Línia 10 de Metrovalencia entre hui en funcionament, connectant el centre de la ciutat amb el barri de Natzaret en només 16 minuts. Amb una longitud de poc més de cinc quilòmetres, la nova línia compta amb huit estacions dividides en tres subterrànies – Alacant, Russafa i Amado Granell-Montolivet – i cinc en superfície – Quatre Carreres, Ciutat Arts i Ciències-Justícia, Oceanogràfic, Moreres i Natzaret –.

Sens dubte, un potent impuls per al transport públic de la ciutat, ja que no només connecta principals atractius turístics de València, com la Ciutat de les Arts i les Ciències, o zones de gran afluència diària de persones, com la Ciutat de la Justícia o l'Hospital La Fe; sinó que connecta barris com Natzaret, Moreres, Quatre Carreres, Montolivet i Russafa de manera sostenible. Una línia que es preveu que transport a una mitjana de 3,5 milions de persones anualment.

Les primeres obres d'aquesta infraestructura arrancaven en 2006. Cinc anys més tard – en 2011 – i després d'invertir al voltant de 200 milions d'euros, la construcció d'aquesta línia es paralitzava per falta de pressupost. No seria fins al 12 de juny de 2017, quan l'actual president de la Generalitat, Ximo Puig, anunciava que es reprendria aquesta connexió mitjançant finançament de la Unió Europea. I així ha sigut.

Línea 10 de Metrovalencia
Línia 10 de Metrovalencia

A l'abril 2019, començaven unes obres que han comprés treballs d'infraestructura i superestructura de via en els trams subterranis i nous de superfície; arquitectura i equipament; senyalització i comunicacions; electrificació i subestacions; i la construcció del depòsit i taller provisional de Natzaret. En total, 50 milions d'euros s'han invertit en la posada en marxa de l'L10 – aportats per la Generalitat Valenciana i cofinançat pels fons europeus Feder 2014-2020 – que hui comença a circular amb regularitat.

Cinc trens amb capacitat per a més de 200 persones per unitat - tots de color roig – permetran a la nova Línia 10 adaptar-se a les freqüències de la resta de línies de Metrovalencia, és a dir, 7,5 minuts fins a Ciutat Arts i Ciències-Justícia i 15 minuts fins a Natzaret els dies laborables, que es converteixen en 10 i 20 minuts, respectivament, en dissabtes, diumenges i festius. Així mateix, comptarà amb prioritat semafòrica en tots els encreuaments per als vianants i de vehicles, durant tot el recorregut en superfície, que li permetrà realitzar tot el trajecte – des de l'estació d'Alacant fins a Natzaret – en 16 minuts, i en 11 minuts fins a Ciutat Arts i Ciències-Justícia.

Des de l'Associació Veïnal de Natzaret han assegurat que es tracta d'"un dia històric i molt esperat per al nostre barri, ja que s'inaugura la Línia 10 que, per fi, ens connecta amb la resta de València. Ens alegrem i el celebrem, però l'alegria no ens fa obligar el "ja era hora". Sabem molt bé que aquesta victòria és el resultat de dècades de lluita. Com sempre, la democràcia es practica exercint-la i els drets cal defensar-los".

Connexió de l'L10 amb la resta de la xarxa de Metrovalencia

Amb la posada en marxa de la Línia 10, s'obri també al públic la connexió per als vianants entre les estacions d'Alacant i Bailén, a través d'un passatge que facilitarà el transbord amb la Línia 7 de Metrovalencia.

A més, la connexió amb la resta de la xarxa serà completament gratuïta. D'aquesta manera, les persones usuàries podran realitzar els transbords en les estacions de Xàtiva (L3, L5 i L9), Bailén (L7) i Plaça Espanya (L1 i L2) sense cap cost, encara que isquen de les instal·lacions, ja que en validar el títol no es descomptarà cap viatge addicional. El temps gratuït d'enllaç serà de 20 minuts.

Connexió per a vianants de la Línea 10 de Metrovalencia
Connexió per a vianants de la Línea 10 de Metrovalencia

D'altra banda, com ocorre amb la resta de les línies de Metrovalencia, no sols la Línia 10 se sumarà als diumenges gratuïts fins al pròxim 31 de juliol, sinó que, gràcies als nous títols integrats SUMA, els viatgers i viatgeres de Rodalia, MetroBus i l'EMT podran transbordar de manera gratuïta a la Línia 10.

Finalment, cal destacar que la Generalitat té previst l'execució d'un nou passatge per als vianants entre les estacions d'Alacant i Xàtiva que unirà, a través del subsol, totes dues estacions. Les obres d'aquest nou canó per als vianants podrien començar pel mes de juny.

Ubicació de les parades

Quant a l'accés a les estacions subterrànies, la d'Alacant compta amb dos accessos: al carrer Sogorb i a l'avinguda Germanies; mentre que Russafa disposa d'un únic accés a l'avinguda Antic Regne de València, al costat de les Escoles Professionals d'Artesans. Finalment, l'estació d'Amado Granell-Montolivet tindrà els seus accessos en l'avinguda Amado Granell: un en l'encreuament amb el carrer Luis Oliag i un altre en la confluència amb el carrer Granada i la Plaça doctor Torrens.

Línea 10 de Metrovalencia
Línia 10 de Metrovalencia

Respecte a les parades en superfície, l'L10 tindrà estacions tramviàries en Quatre Carreres, molt pròxima al pavelló del València Bàsquet; Ciutat de les Arts-Justícia; Oceanogràfic; Moreres, pròxima a una zona urbanística en creixement; i Natzaret.

L'L10 es converteix en un espai cultural

Amb l'objectiu de fer un pas més enllà i que les estacions de metro siguen més que un lloc de pas, des de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat i Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), les parades i estacions de l'L10 s'han convertit en espais culturals albergant autèntiques obres d'art.

L'estació de Russafa, d'una banda, compta amb dos murals artístics de gran format que s'han instal·lat en les parets frontals de les dues andanes. Així, gràcies a la col·laboració entre FGV i l'Associació Cultural Zedre, sota l'etiqueta de #Artalmetro, els artistes Mr.Simon i Azucena González s'han encarregat del mural del primer pis on ofereixen la seua particular visió sobre la mobilitat sostenible; mentre que, en el segon pis, Nero i Unamesa reflecteixen l'evolució experimentada pel barri de Russafa.

Estació de la Línea 10 de Metrovalencia
Estació de la Línia 10 de Metrovalencia

Així mateix, huit il·lustradors han acompanyat amb les seues creacions les denominacions de totes les estacions i parades de l'L10. D'aquesta manera, sota el prisma de cada artista, les il·lustracions reflecteixen elements o personatges vinculats a cada nom triat. Diego Blanco ha realitzat la imatge d'Alacant; Mar Hernández "Malota" la de Russafa; Pau Valls la d'Amado Granell-Montolivet; Irene Pérez la de Quatre Carreres; Víctor Visa la corresponent a Ciutat Arts i Ciències-Justícia; Ángela Fernández del Campo la de l'Oceanogràfic; Simone Virgini la pertanyent a Moreres; i Elga Fernández Lamas la de Natzaret.

Destacats