La integració tarifària del transport metropolità de València arribarà en 2022

Les persones usuàries podran utilitzar tots els mitjans de transport públic amb un únic bitllet

Guardar

Punt d'atenció al client de Metrovalencia
Punt d'atenció al client de Metrovalencia

Si hi ha una aliada per a avançar en la lluita contra el canvi climàtic i crear una ciutat neutra d'emissions, sens dubte, eixa és la mobilitat sostenible. I és que és, precisament, el transport el principal causant de l'emissió de gasos d'efecte d'hivernacle a la ciutat de València. Per aquest motiu, i amb l'objectiu d'oferir a la ciutadania una alternativa de qualitat al vehicle privat, s'estan duent a terme diferents millores en el transport públic valencià, com és el cas de la integració tarifària.

Des de l'any passat, tant la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, com l'Autoritat de Transport Metropolità de València (ATMV) estan treballant per a incorporar una completa integració tarifària entre tots els mitjans de transport públic de l'àrea metropolitana de la ciutat, amb l'objectiu que les persones usuàries puguen desplaçar-se amb una única targeta, unificant també els preus.

De fet, ja en 2020, el pressupost que la Generalitat Valenciana va destinar a aquest efecte va augmentar en un 300%. Un impuls continuat que permetrà que, a partir de gener de 2022, s'avance en la unificació tarifària. "És imprescindible comptar amb una xarxa de transport públic potent, amb bona oferta i velocitat. D'aquesta manera, en 2022, veurem per fi una redefinició del sistema tarifari que, veritablement, implique una integració completa, que no distingisca de preus depenent de l'operador i en la qual els transbords estiguen bonificats", explicava el director gerent de l'ATMV, Manuel Martínez.

Però, en què consistirà? Bàsicament, les persones usuàries disposaran d'una única targeta per a tot el transport públic – EMT, Metrovalencia, MetroBus i Renfe Rodalia – i al mateix preu. Una iniciativa complicada de posar en marxa per aspectes tècnics, com programar les validadores o la unificació de tarifes, però que, una vegada entre en funcionament, no només suposarà un estalvi econòmic per a les persones usuàries gràcies a eixe bitllet únic, sinó que, a més, permetrà una major rapidesa en els transbords entre les diferents modalitats de transport.

València impulsa el seu transport urbà

D'altra banda, com ja va anunciar l'alcalde de València, Joan Ribó, i el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, l'Ajuntament es prepara per a la transformació digital i sostenible del transport urbà, amb l'objectiu d'avançar en la descarbonització i convertir València en la primera ciutat neutra d'emissions.

Per això, next tgenerValència presentarà una sèrie de projectes als Fons Next Generation pels quals rebran un total de 36 milions d'euros. Es tracta d'iniciatives relacionades amb la creació de zones de baixes emissions; ampliació de la infraestructura ciclista amb la creació de nous carrils bici, com el de Sant Vicent – Marvà – Plaça Espanya; així com la compra de 20 nous autobusos elèctrics de l'EMT.

En definitiva, una important injecció econòmica per a la millora d'infraestructures, electrificació, digitalització, que té com a finalitat millorar l'experiència de la persona usuària en el transport públic. Una sèrie de mesures que, juntament amb la integració tarifària, donaran al transport de la ciutat l'impuls que necessita.

 

Destacats