La innovació ecològica guanya terreny en les Falles

La Falla Municipal avança en l’ús de materials sostenible, mentre que l’Ajuntament i Comissions fomenten el reciclatge

Guardar

cARTELES FALLAS 2020-3
cARTELES FALLAS 2020-3

Va estar present la passada legislatura, durant la campanya i, actualment, en veu de diferents membres del Rialto. La sostenibilitat de les Falles de València és un factor cada vegada més important en la realitat valenciana: es tracta de la principal festa de la ciutat, la que més gent mobilitza i major impacte econòmic genera... Encara que també ecològic.

La petjada ecològica de les falles és de grans dimensions: des de les tones de residus generats per activitats incíviques com el botelló, fins a la mateixa combustió dels petards i, sobretot, dels monuments fallers. Per això, des de l'anterior legislatura, des de la Regidoria de Cultura Festiva, amb Pere Fuset al capdavant, es treballa per incentivar l'avanç 'eco' en la festa; des de les revetlles fins al foc.

“Volem que les Falles siguen el més sostenible possible, també quant a la neteja dels carrers i a la gestió dels residus, fomentant el reciclatge i minimitzant la seua producció”, assenyalava en una roda de premsa el Vicealcalde i Regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo. Les mesures són diverses i arribaran, de manera 'presencial' a les comissions falleres. Durant aquestes Falles de València 2020 es dotarà entre les comissions i en zones pròximes, contenidors per a reciclar, tant els habituals com fins i tot per a les cendres.

També entre les comissions falleres es faran accions per a frenar un dels principals problemes de gestió de residus, relatius a les revetles. Entre aquestes es repartiran 90.000 gots reutilitzables, amb la finalitat de conscienciar i, a més, evitar el desaprofitament de centenars de milers de gots de plàstic que a més, en moltes ocasions, acaben en el sòl o contenidors no aptes per al seu reciclatge.

Una de les possibilitats a l'hora d'innovar en els mateixos monuments fallers té a veure, a més, amb la gestió sostenible de l'agricultura tradicional valenciana. Des de la Universitat Politècnica de València llancen una proposta que l'Ajuntament ha rebut de bon grat: fer la base de ninots amb impressores 3D que utilitzen palla d'arròs.

Es tractarà, de seguir avant -alguns ninots de les Falles Municipals ja han sigut realitzats amb palla d'arròs-, d'una suma a anteriors iniciatives que, sota el paraigua del 'Pacte per la Sostenibilitat de les Falles', ja s'han anat aplicant. Les Falles Municipals juguen el paper de 'mostra' i exemple d'aquestes polítiques; així, cada any s'avança en la sostenibilitat dels materials per a la seua construcció. Cada vegada hi ha menys materials, entre estructures i pintures, que emeten gasos contaminants per la combustió. "Comptem amb la implicació de les comissions falleres, com ja s'ha demostrat en altres campanyes com La Reciclà per a promoure el reciclatge de vidre”, va assenyalar Fuset.

Destacats