La Federació d'associacions veïnals de València demana a l'Ajuntament de València cogovernança per a recuperar el carrer "com a espai de convivència i no de conflicte"

Guardar

Taules de la terrassa d'un local de restauració ocupen la vorera al centre de València
Taules de la terrassa d'un local de restauració ocupen la vorera al centre de València

La Federació d'associacions veïnals de València ha anunciat que la seua prioritat és vetlar perquè en tots barris hi haja mobiliari, il·luminació i zones verdes suficients i en bones condicions, on es garantisca la convivència i una diversitat d'usos en l'espai públic no necessàriament comercials.

A més de la mobilitat, la Federació insisteix que és necessari fer possible que els carrers siguen llocs de trobada i de bon veïnatge. "És una barbaritat que es retiren bancs de les voreres per a ampliar terrasses això està ocorrent i hem exigit la seua reposició immediata", assenyalen.

Quant a les queixes per les molèsties del soroll de l'oci, la Federació apunta que aquestes no cessen en la ciutat i "si en algun punt estan baixant és per circumstàncies estacionals com els períodes d'exàmens". Així, en les zones tensionades per la saturació de terrasses tot continua igual i s'incompleixen les ordenances.

D'altra banda, l'organització denuncia que la policia no actua d'ofici davant els abusos i obliga als veïns al fet que siguen ells els que formulen les queixes i denúncies. "La prova és que una nou ZAS està en curs i no es consulta amb cap associació de veïns on han de col·locar-se els sonòmetres ni es donen resposta a les propostes de reducció del espai públic o de limitació de nous locals", indiquen.

"És necessari reduir l'ocupació de l'espai públic en els barris afectats, decretar moratòries d'obertura mentre els indicadors detecten l'existència de conflictes i nivells de soroll", responen. Per això, han proposat que en l'ordre del dia de la junta de govern es duga a terme un debat per a crear un pla de compliment de l'ordenança sobre domini públic.

"Les mesures actuals són parcials, insuficients i no tenen en compte les propostes de les associacions veïnals. Ens hem interessat pels plans d'inspecció anunciats aquest estiu, i hem reiterat que volem taules de treball en tots els barris amb problemes de soroll comptat amb els residents. Parlar d'ampliació de terrasses sense canalitzar aqueixos conflictes no és assenyat. Sense governança no pot haver-hi ampliació", afirmen des de la Federació.

Així, asseguren que fora de les zones saturades sí_ja podria parlar-se d'ampliació i de formes flexibles i compatibles amb altres usos d'ocupació de la via pública, ja que el conflicte no està en tots els barris de València.

"Sense bona governança l'única cosa que s'aconseguirà és estendre el problema. Volem construir una nova normalitat, recuperar el carrer com a espai de convivència i no de conflicte", demanen des de la Federació.

Arxivat a:

Destacats