La constant lluita per salvar el Cabanyal

Els veïns fa anys que reivindiquen unes millores que, encara, no han arribat

Guardar

Joanbanjo
Joanbanjo
Foto: facebook.com/Plataforma-Salvem-el-Cabanyal Foto: facebook.com/Plataforma-Salvem-el-Cabanyal

Molts han sigut els que s'han involucrat en la defensa del Cabanyal. No obstant això, la plataforma 'Salvem el Cabanyal', integrada per veïns i veïnes d'aquest barri mariner, han lluitat, durant molts anys, contra el Pla Especial de Protecció i Reforma Interior (PEPRI), que amenaçava la integritat del barri.

Aquest pla, aprovat per l'anterior govern valencià en 1998, contemplava la prolongació de l'avinguda Blasco Ibáñez fins al mar. Aquesta mesura suposava no solament la destrucció d'un gran nombre de vivendes, sinó també la destrucció d'un conjunt arquitectònic i un patrimoni declarat Bé d'Interés Cultural (BIC).

A partir d'aquell moment, la mobilització dels veïns del barri del Cabanyal va ser clau per a evitar que aquest pla urbanístic es duguera a terme. L'Associació de Veïns, juntament amb la plataforma 'Salvem el Cabanyal-Canyamelar', van començar una àrdua lluita contra el govern valencià del Partit Popular.

Començaven anys de dur treball: Un escrit en el qual es demanava una nova planificació urbana que no suposara la divisió en dues del barri, i que va aconseguir al voltant de 3.000 signatures, assemblees, manifestacions… Una gran lluita que, a poc a poc, va guanyar adeptes i conscienciant de la importància de rehabilitar el Cabanyal, sense destruir-ho.

Ja l'any 2000, quan aquest barri valencià es veia més amenaçat que mai per la demolició, es va dur a terme una de les protestes més originals i reconegudes de la història. Aquesta protesta, que rebia el nom de 'Portes Obertes', consistia a oferir les cases d'alguns veïns perquè joves artistes exposaren les seues obres.

Anys lluitant pacíficament per a evitar que el pla il·legal del PP es duguera a terme. Per fi, després de les últimes eleccions, l'actual govern municipal, liderat per Joan Ribó, va paralitzar aquest pla urbanístic, i es va comprometre a regenerar un barri que ja estava molt degradat.

Lamentablement, ha passat un any de govern, i els veïns del Cabanyal no han vist les millores promeses. El problema d'aquesta barri no és solament urbanístic, sinó també social. En aquest sentit, es demana que es restituïsquen unes condicions de vida dignes i se solucionen, amb urgència, la degradació que ha anat patint aquest barri mariner.

Fa alguns mesos, l'actual govern valencià anunciava que al setembre es posaria en marxa el famós Programa de Foment de la Regeneració i Renovació Urbana del Pla Estatal d'Habitatge, que començaria amb la rehabilitació de vora 300 vivendes. I que a més, se centraria en la millora de la xarxa de col·lectors, el reasfaltat dels carrers o la ubicació d'un Centre de Serveis Socials.

Ja ha arribat el moment de veure si aquestes mesures es compleixen i, per fi, s'escolten les demandes d'uns veïns que han lluitat amb ungles i dents per a defensar el que els pertanyia. El seu barri, les seues cases, la seua història i, en definitiva, la seua vida.

Destacats