La rehabilitació del Cabanyal començarà al Setembre

Després de 30 anys, este barri mariner tornarà a ser el d'abans

Guardar

4502070945_9f81fc7c69_b
4502070945_9f81fc7c69_b

El barri del Cabanyal, declarat Bé d'Interés Cultural en 1993, és un Conjunt Històric Protegit de la ciutat de València, que ha viscut, durant molts anys, davall l'ombra d'un projecte municipal, que pretenia dividir en dos este barri a través de la prolongació de l'avinguda Blasco Ibañez.

Des de llavors, diferents associacions i plataformes, com 'Salvem el Cabanyal', han defés amb dents i ungles este barri mariner de València, que encara guarda en els seus carrers el record de què un dia va ser.

I és que el Cabanyal, fins a 1897, va ser un municipi independent conegut com a Poble Nou de la Mar. Un poble de pescadors que, amb el temps, es va anar convertint en un lloc de descans i oci per als més adinerats de l'època. Hui en dia, encara conserva una estructura reticular, que deriva de les alineacions de les antigues barraques.

Després de 30 anys, aproximadament, este barri, per fi, pot respirar alleujat. La vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, ha anunciat l'aprovació del conveni, amb l'Ajuntament de València, per a gestionar el procés de rehabilitació i regeneració de diferents nuclis urbans, entre els quals es troba el Cabanyal.

A pesar que el passat 28 d'octubre este acord ja va ser firmat i anunciat per la consellera de vivenda, María José Salvador, i l'alcalde de València, Joan Ribó, la veritat és que no s'havia dut a terme cap acció. Per este motiu, molts han sigut els veïns que han manifestat les seues queixes per la lentitud de la burocràcia, a través de les diferents xarxes socials.

No obstant això, després de quasi un any d'espera, pareix que tot s'està posant en marxa. D'esta manera, es preveu que al setembre començaran les obres amb què es pretenen rehabilitar al voltant de 300 vivendes.

Però esta no serà l'única mesura. El projecte, que està dins del Programa de Foment de la Regeneració i Renovació Urbana del Pla Estatal de Vivenda, també se centrarà en la millora de la xarxa de col·lectors, que costarà uns 4,7 milions d'euros, el re asfaltat de carrers com a Doctor Lluch, Barraca o Mediterrani, que comptarà amb un pressupost de 7 milions d'euros, o la ubicació d'un centre de servicis socials per al barri del Cabanyal, una de les necessitats més demandades pels veïns.

Este projecte, amb una inversió de, aproximadament, 12.795.000 euros i que, a més, compta amb ajudes del Ministeri de Foment, té posat el termini per a finalitzar les obres al juny de 2019.

Tres anys al davant per a aconseguir que el Cabanyal torne a ser el barri que era, per a recuperar el seu valor patrimonial i, sobretot, per a aconseguir que esta inversió ajude i aporte solucions no sols als elevats índexs de pobresa, sinó també a tots els problemes amb què els veïns del Cabanyal han de torejar dia a dia.

Destacats