La Casa de los Caramelos serà un dels immobles rehabilitats amb fons de la UE

La Generalitat destinarà més de 60 milions d'euros, 51 d'ells procedents del Mecanisme Europeu de Recuperació i Resiliència (MERR), a la rehabilitació energètica de 34 edificis

Guardar

Antiga façana de la Casa de los Caramelos. Font: web de la Casa de los Caramelos
Antiga façana de la Casa de los Caramelos. Font: web de la Casa de los Caramelos

Juan Ángel Poyatos, director general de Coordinació de l'Acció de Govern i responsable de l'Oficina Valenciana per a la Recuperació, ha anunciat que el Consell repararà al llarg d'aquest nou any 34 edificis públics amb la finalitat que aquests siguen més eficients energèticament.

La inversió que es necessitarà per a dur a terme les rehabilitacions és de més de 60 milions d'euros, 51 dels quals procedeixen del MERR, una de les parts del fons Next Generation UE, i la resta dels fons propis de la Generalitat. Tot això gràcies al conveni entre Generalitat i Govern central per al desenvolupament del Programa d'Impuls a la Rehabilitació d'Edificis Públics (Pirep).

El propòsit d'aquesta inversió és l'estalvi d'un 30% del cost energètic que generen aquests immobles públics a la Generalitat i la seua conseqüent reducció d'emissions. La rehabilitació es farà seguint la línia que marca la Unió Europea, i permetrà la reforma de 34 edificacions emblemàtiques de la Comunitat Valenciana.

Els edificis triats són centres de tota mena, entre les quals destaca la ja esmentada Casa de los Caramelos a València, la situada al carrer Muro de Santa Ana; la futura seu de l'Institut de Memòria Democràtica en el Port d'Alacant o l'edifici de Correus a Castelló de la Plana. També les cinc universitats públiques rebran un total de 8,8 milions per a implementar millores energètiques als seus campus.

La Casa de los Caramelos

L'emblemàtica Casa de los Dulces, més coneguda com a Casa de los Caramelos, situada al carrer Muro de Santa Ana, és un dels edificis que el Consell reformarà gràcies al Pirep. La façana de l'edifici ja està sent rehabilitada des del passat estiu, ja que, a causa de l'abandó i el temps, havia patit diversos desperfectes.

Ara, i gràcies als fons de la UE, també es podrà millorar la seua eficiència energètica per un cost d'una mica més de mig milió d'euros, encara que es desconeix l'ús que la Generalitat donarà l'immoble després de les reformes.

Les Corts van adquirir la Casa de los Dulces l'any 2005 per un valor de 6,8 milions. El seu anterior propietari, l'Arquebisbat, havia estat llogant el local als seus fundadors des de 1953, i així ho van fer també des de les Corts fins a l'any 2016, quan es va decidir no renovar el contracte.

L'establiment és conegut per tota la ciutat i els seus voltants pràcticament des de la seua obertura en els 50 gràcies a la seua posició estratègica, molt prop de Pont de Fusta. Tot aquell que arribara a València en el 'trenet' molt probablement passaria per davant de la Casa de los Dulces.

El matrimoni format per Vicente García i Emilia López va obrir en 1953 al carrer Muro de Santa Ana la Casa de los Caramelos, que, segons asseguren en la seua pàgina web, ocupava quasi la totalitat del carrer. Uns anys més tard, van obrir un altre establiment al carrer Xàtiva.

Va ser l'any 1995 quan Vicente García va dividir el negoci entre els seus dos fills, i la seua filla, que es va quedar amb el local de Muro de Santa Ana, va decidir canviar el nom a Casa de los Dulces, encara que el nom original és el que s'ha quedat en la memòria dels valencians i valencianes. Actualment, la Casa de los Caramelos que queda està regentada per la nora i la neta de Vicente i Emilia.

Destacats