Fons de recuperació Next Generation EU: només un 25% dels empresaris valencians coneixen com optar a aquestes ajudes

Espanya serà el primer estat membre de la Unió Europa a rebre part de la subvenció, no obstant això, una gran part de les empreses valencianes la desconeixen

Guardar

Imatge aèria del polígon industrial Fuente del Jarro de Paterna
Imatge aèria del polígon industrial Fuente del Jarro de Paterna

El passat 3 de desembre, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va anunciar en el seu compte personal de Twitter que Espanya serà el primer país membre de la Unió Europea a rebre una part dels Fons de recuperació Next Generation EU. La suma en qüestió ascendeix a 10.000 milions d'euros. Von der Leyen va ratificar que Espanya ja estava preparada per a rebre'ls perquè havia portat a la pràctica un gran nombre de premisses, concretament 52, del seu pla de recuperació. Aquest fet ocorrerà tan prompte com la resta d'estats membres ho autoritzen.

Malgrat la gran injecció monetària que suposa, una gran part de la població no coneix aquesta ajuda. I allò que és més important, no sap com beneficiar-se d'ella. Un recent estudi de la Cámara de Comercio assegura que tan sols una tercera part de les empreses de la comunitat coneixen aquests fons, i la xifra és encara menor si se'ls pregunta com accedir a elles.

El 21 de juliol de 2020 el Consell Europeu va aprovar la creació dels Fons Next Generation EU amb la intenció de reactivar econòmicament i socialment als països membres de la Unió més afectats per la crisi sanitària de la COVID-19. Va acordar en aqueix moment el lliurament d'un total de 750.000 milions d'euros, que seran repartits conforme a la deterioració de cada estat i les necessitats que cadascun tinga durant el període 2021-2026.

Com a requisit per a accedir a aquests fons, cada membre de la Unió Europea ha hagut de redactar un Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, estructurat sobre quatre punts clau: reformes i projectes d'inversió pública, conseqüències econòmiques i socials, transició ecològica i digitalització, i creació d'ocupació. Amb la implementació d'aquest pla, es vol aconseguir un creixement econòmic, que serà ajudat per la injecció europea.

És per això que, tal com ja s'ha esmentat anteriorment, des de la Comissió Europea es va decidir a principis d'aquest mes, que Espanya, que ja ha dut a terme més de 50 punts dels recollits en el seu Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, ja estava preparada per a rebre els primers 10.000 milions d'euros del Fons Next Generation EU. Les mesures que s'han implementat durant aquest any i que tindran com a conseqüència el lliurament del primer pagament han estat centrades en la llei sobre el canvi climàtic i transició energètica, la millora en el sistema de l'ingrés mínim vital i la digitalització de pimes, entre altres.

Aquesta xifra només suposa poc més d'un 7% de la suma que s'estima rebrà Espanya dels fons de recuperació. El total que la Unió Europea ha assignat a Espanya és de 140.000 milions d'euros, dels quals 60.000 milions seran transferències no reembossables, i 80.000 milions seran préstecs. Al llarg dels pròxims anys i a mesura que les institucions posen en marxa els objectius enunciats en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, Espanya obtindrà la resta dels diners. També es tindrà en compte l'evolució de la situació econòmica i sanitària a l'hora de percebre les ajudes.

El cas de les pimes

Les petites i mitjanes empreses, igual que la resta de societat civil i associacions, també poden optar a les ajudes europees. De fet, l'Estat ha estipulat que 4.894 milions d'euros aniran destinats a ajudar a les pimes més afectades per la pandèmia.

Llavors, com et pots beneficiar dels fons europeus si eres una petita o mitjana empresa? En aquest cas, són els diferents ministeris i administracions els encarregats de llançar convocatòries concretes per a la presentació de projectes de diversa índole i abast. Les ajudes aniran dirigides especialment a projectes relacionats amb mobilitat i energies renovables, formació i desenvolupament de capacitats, projectes industrials, digitalització, finançament de l'emprenedoria i turisme i comerç.

Tant en la pàgina web de Next Generation EU, com en la web de Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència ja estan obertes algunes de les convocatòries per a sol·licitar el finançament. Així mateix, si cap de les línies d'ajudes encaixa amb l'àmbit de la teua pime, és possible manar un formulari d'accés a ajudes públiques perquè experts puguen analitzar les teues possibilitats de finançament i avisar-te en cas que es presente una convocatòria referida al teu camp de treball.

Convocatòries a la Comunitat Valenciana

També en la pàgina web de la Generalitat Valenciana estan disponibles les convocatòries que les institucions valencianes han presentat. Hui dia, hi ha cinc obertes, totes elles centrades en el foment de les energies renovables i els vehicles elèctrics.

Des del dia 29 de juliol estan obertes les convocatòries de les subvencions per a la implantació d'infraestructures de recàrrega de vehicles elèctrics i per a l'adquisició de vehicles elèctrics. Tant una com l'altra poden anar destinades a persones físiques, autònoms, comunitats de propietaris, grans empreses i pimes.

El 2 de novembre es va obrir la convocatòria d'ajudes per a l'autoconsum i emmagatzematge amb fonts d'energia renovable. Els beneficiaris d'aquestes subvencions poden ser grans empreses, pimes, comunitats energètiques, persones físiques, comunitats de propietaris, entitats privades sense ànim de lucre i Administració Local. El 23 del mateix mes es va presentar la convocatòria per a l'adquisició de vehicles elèctrics endollables i de pila combustible, així com per a implantar estructures de recàrrega de vehicles elèctrics. Aquesta ajuda només està destinada a l'Administració Autonòmica.

El 15 de desembre, es va obrir l'última convocatòria de l'any, que pretén subvencionar instal·lacions d'autoconsum amb fonts d'energia renovable. Aquesta ajuda va destinada solament a l'Administració Autonòmica. El dia 11 de gener de 2022 es podrà accedir a la convocatòria de sol·licituds també per al finançament d'instal·lacions d'autoconsum amb fonts d'energia renovable, però aquesta vegada destinada a autònoms, comunitats energètiques, persones físiques, comunitats de propietaris, Administració Local i entitats privades sense ànim de lucre.

Totes les convocatòries han sigut llançades per l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), excepte la que s'obrirà al gener, que serà llançada per la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica. Així mateix, la data límit per a presentar totes les sol·licituds a les ajudes és el 31 de desembre de 2023.

Destacats