L'horta valenciana en joc. Una altra oportunitat per a replantejar-se l'ampliació de la V-21

Compromís presentarà una PNL perquè s’estudie una proposta que salvaria el 60% de l’horta

Guardar

huerta-v21
huerta-v21

El Ministeri de Foment del Govern de Mariano Rajoy ja havia deixat tocada i enfonsada l'horta de València. I és que, a pesar que l'Alcalde de València, Joan Ribó, va viatjar a Madrid amb l'objectiu que es valorara una alternativa a l'ampliació de la V-21 aprovada, que contempla la construcció d'un tercer carril entre el Carraixet i València, des de l'Executiu Central van optar per adjudicar el seu peculiar projecte d'ampliació, a més de blindar la seua decisió unilateral, ja que la renúncia d'aquest pla implicaria una indemnització milionària a favor de l'empresa adjudicatària.

Així, un projecte que pretenia descongestionar de trànsit aquest tram de l'autovia V-21, s'ha convertit en un depredador de l'horta, que amenaça amb destruir 80.000 metres quadrats de parcel·les pertanyents a València i Alboraia, que es porta la pitjor part, mes vuit metres de reserva de domini públic, i l'enderrocament de construccions rurals, séquies i camins paral·lels que formen part del paisatge i la tradició valenciana. Per no parlar de la gran quantitat de terrenys, inclosos en la denominació d'origen Xufa de València, que es veurien afectats.

El PSOE va donar eixida a un projecte del PP que destrueix el 80% de l'horta valenciana

Amb l'arribada del PSOE a l'Executiu Central es van recuperar les esperances de negociació, però es van esfumar prompte, ja que l'actual ministre de Foment, José Luis Ábalos, va donar llum verda a aquest projecte. El grup Compromís en el Congrés ha criticat aquesta decisió que no ha tingut en compte "les demandes dels ajuntaments, associacions de defensa de l'horta i persones afectades", així com que no convocara "una reunió de treball per a analitzar les alternatives i trobar una solució més respectuosa", com la proposta presentada per Compromís, que salvaria el 60% de l'horta valenciana.

Aquest dijous, es posa sobre la taula una nova oportunitat per a l'horta amb la presentació, per part de Compromís, d'una Proposició No de Llei (PNL) sobre el projecte d'ampliació de la V-21 per al seu debat en la Comissió de Foment amb la qual pretenen aconseguir que "tots els partits polítics s'impliquen, i que es valore la proposta que ja presentarem. Sabem que és complicat perquè aquest projecte era del PP i el PSOE també ho ha recolzat, però fins que no arriben les màquines, no cessarem en l'intent per salvar part de l'horta. Per nosaltres, no es duria a terme aquesta ampliació, però, si no hi ha més remei, amb la nostra proposta es pot salvar gran part d'aquest terreny".

D'aquesta manera, amb aquesta PNL insten al Govern "a revisar el projecte d'ampliació de la V-21, fent partícips als ajuntaments afectats de les decisions en matèria d'infraestructura que comprometen el futur dels seus termes municipals i arribar a acords previs amb les administracions de menor rang territorial". Tal com han explicat a València Extra, "l'última paraula la té el Govern, però no entenem la postura de Ábalos. En la seua primera compareixença, es va comprometre a revisar la nostra proposta, però després el que va fer va ser donar eixida al projecte d'ampliació que va plantejar en el seu moment el PP".

"Són moltes les queixes per la falta de transparència del projecte als veïns de la zona"

I és que, tal com especifiquen en la PNL que presentaran aquest dijous, 20 de setembre, l'actual projecte "xoca amb l'esborrany del Pla d'Acció Territorial i amb la Llei de l'Horta aprovada per les Corts Valencianes, que cerca recuperar l'horta". A més, "són moltes les queixes per la falta de transparència i informació del projecte als veïns de la zona, persones que, en moltes ocasions, el seu mitjà de vida depén directament de la terra".

Finalment, cal recordar que l'ampliació de la V-21 va ser plantejada pel Partit Popular, en 2009, per la necessitat d'evitar els col·lapses i els problemes de sinistralitat de la corba final del trajecte. No obstant això, des de Compromís asseguren que aquest projecte "no milloraria de forma important el viatge dels automòbils privats, sinó que s'allunya de la idea de solucionar els problemes de mobilitat de l'àrea metropolitana de València, a través d'un model responsable de mobilitat basat en la sostenibilitat, el respecte al territori d'especial protecció i l'impuls de l'ús del transport públic".

Destacats